2016-ųjų someljė čempionas – Martynas Pravilonis

Publikuota: 2016-05-21
Čempionato akimirka (iš kairės): finalininkas Artūras Vasilionokas, estė Ketri Leis, čempionato laimėtojas Martynas Pravilonis ir Narimantas Miežis. GEDIMINO BARTUŠKOS NUOTR.
Čempionato akimirka (iš kairės): finalininkas Artūras Vasilionokas, estė Ketri Leis, čempionato laimėtojas Martynas Pravilonis ir Narimantas Miežis. GEDIMINO BARTUŠKOS NUOTR.
Autorius „Verslo žinios“

Vilniuje, „Pirklių klube“, surengtą atvirąjį Lietuvos someljė čempionatą (LSČ) „Vicente Gandia Grand Prix‘2016“ laimėjo Martynas Pravilonis, atstovaujantis Vyno klubui.

Antroji vieta atiteko daugkartiniam Lietuvos someljė čempionui Narimantui Miežiui, dirbančiam viešbučio „Kempinski“ restorane „Telegrafas“, trečioji – Talino restorano „Leib Resto ja Aed“ pasiuntinei estei Ketri Leis. Ketvirtasis finalininkas buvo Artūras Vasilionokas iš bendrovės „Prike LT“.

Martynas Pravilonis atstovaus Lietuvai kitų metų Europos someljė čempionate Austrijoje. Jis, N. Miežys ir A. Vasilionokas šių metų lapkritį varžysis Baltijos šalių čempionate „Vana Tallin Grand Prix“.

Čempionas – iš antro karto

Martynas Pravilonis, čempionate pralenkęs savo mokytoją Narimantą Miežį, juokauja, kad toks ir buvęs jo tikslas. VŽ „Savaitgaliui“ p. Martynas pasakojo, jog šis Lietuvos čempionatas jam – antrasis. Rengėsi jis dalyvauti ir 2015-ųjų čempionate, tačiau naktį prieš varžybas gimė sūnus.

„Nesitikėjau, kad dalyvaujant antrą kartą šitaip pavyks. Turėjau tikslą užimti prizinę vietą, bet nedrįsau galvoti, kad įveiksiu Narimantą“, – kalba p. Martynas, po kartą dalyvavęs ir Baltijos bei Latvijos someljė čempionatuose, ir abukart patekęs į finalą.

Someljė čempionatų rungtis sudaro teorija ir praktika. Vilniškiame Vyno klube dirbantis p. Martynas sako, kad silpnoji jo savybė buvusi svečių aptarnavimas, nes jis nedirba restorane. Tačiau po šių varžybų jau pasijuto stipriai: „Pagal rezultatus dekantavimo užduotyje atsilikau tik nuo Narimanto. Tvirtai jaučiausi ir derindamas vyną su maistu, tai irgi praktinė užduotis. Šiuo atveju negali sakyti, kad mane ištempė teorija, juk skaičiuojami kiekvienos dalies taškai“, – kalba p. Martynas.

Treniruotė per naktį

Žiūrovus (komisiją – taip pat) nustebino, kaip gerai p. Martynas atspėjo stipriuosius gėrimus. Paklaustas, iš kur tokia patirtis, pirmiausia jis sako, kad visuose čempionatuose nemažas yra ir sėkmės faktorius. Tačiau, priduria, naktį prieš čempionatą žmona padėjo treniruotis aklai spėjant 16 spiritų: „Galbūt suveikė šviežia atmintis: vien pauosčius buvo aišku, kokie tai gėrimai. Suabejojau tik dėl kelių, o vienas, dėl kurio suklydau, buvo vynuogių degtinė, visiškai nepanaši į degtinę. Ją atspėjo tik Artūras.“

Teorija – kasdien

Martynas specialistų vertinamas už geras teorijos žinias. Šioms, sako jis, skiriąs daug laiko: „Įprastas mano dienos režimas toks – keliuosi penktą–pusę šešių, apie dvi valandas mokausi, tada – į darbą, grįžtu namo, pažaidžiu su vaikais ir nuo 21 iki 23 val. vėl mokausi. Paskutinę savaitę skaičiau po tris keturias valandas kasdien.“

Čia reikėtų pridurti, kad p. Martyno darbas Vyno klube susijęs su vynu: jis ruošia vyno kortas, rašo straipsnius, veda degustacijas ir mokymus. Be to, Londono mokykloje „Wine and Spirit Education Trust“ (WSET) siekia diplomo laipsnio, o ten, sako jis, „labai spaudžia“.

Someljė čempionatui, patikslina p. Martynas, reikia rengtis šiek tiek kitaip, – čia daug praktinės informacijos.

„Kalbant apie aptarnavimą, reikia treniruotis. Gerokai prieš šį čempionatą tokios treniruotės vyko restorane „Dine“, ten mus treniravo Arminas (Darasevičius, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas – VŽ), o pernai, rengdamasis čempionatui, kuriame nedalyvavau, buvau įsidarbinęs restorane porai vakarų per savaitę. Stengiuosi prisigaudyti praktikos, namie prieš čempionatą kasdien dekantuodavau vyną tris keturis kartus“, – pasakoja pašnekovas.

„Man patinka tai, ką darau. Patinka dirbti su žmonėmis, skleisti žinias apie vyną, pardavinėti jį“, – kalba p. Martynas. Paklaustas apie ateities planus jis sako sieksiąs minėtojo diplomo laipsnio, o tai užtrunka. Vėliau toje pačioje mokykloje eis „Master of Wine“ studijų link. Norėtų, sako p. Martynas, tęsti ir nebaigtas studijas mokykloje „Court of Masters Sommelier“, bet tam reikia praktikos.

„Tikslų daug, tačiau nežinai, kaip gyvenimas pasisuks“, – šypteli 2016-ųjų Lietuvos someljė čempionas.

Apie čempionatą

Šių metų Lietuvos someljė čempionate tradiciškai vyko pusfinalis ir finalas. Pusfinalyje dalyviai rodė teorines žinias spręsdami testą, aprašė nurodytus vynus, varžėsi dekantavimo rungtyje, pateikė putojantį vyną.

Finalininkai plakė kokteilį, dekantavo vyną, derino maistą su pasiūlytais vynais, aklai spėjo stipriuosius gėrimus ir kt. Nepatekusieji į finalą čempionato dalyviai rungėsi šampano išpilstymo rungtyje, geriausiai joje pasirodė Andrejus Anisko iš restorano „Time“.

Varžyboms teisėjavo Janis Kalkis (Latvijos someljė asociacijos prezidentas), Kristjanas Markii (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Arūnas Starkus (Vyno klubo įkūrėjas), Arminas Darasevičius (LSA prezidentas), Tadas Abišala („Bennet Distributors“).

Čampionate varžėsi 13 dalyvių: Andrejus Anisko („Time“), Rytis Grigaitis („Monte Pacis“), Ignas Grušnius („Onore“), Martinas Kukojis („Vincents“, Latvija), Ketri Leis („Leib Resto ja Aed“, Estija), Vladimiras Michailovas („Esse“), Narimantas Miežys („Telegrafas“), Andrejus Polujanskis („Boff“), Martynas Pravilonis (Vyno klubas), Edgaras Razminas („De Lindehof“, Nyderlandai), Ada Sakalauskaitė, Vytis Sakalauskas („Sanitex“), Artūras Vasilionokas („Prike Lietuva“).

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
  • Ištuštėjusią Lietuvos rinką keičia į sotesnes šalis

    Kelininkai pastaruoju metu sulaukia labai mažai užsakymų. Šios srities įmonės viena per kitą kalba apie tai, kad projekt...
    Virgaudas Puodžiukas Vilniaus Gedimino technikos universiteto Kelių katedros vedėjas
  • Kaip užkurti Y kartos pardavimų komandą

    Personalo specialistai jau seniai kalba apie tai, kad darbuotojus vis sunkiau ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti. Kai k...
    Agnė Novikienė „Avia Solutions Group“ mokymų ir kompetencijų ugdymo centro „Emblick“ vadovė
  • Aptūpti ES pinigų puodai

    Lietuva prastai išnaudoja 2014–2020 m. finansinio laikotarpio ES paramą – išmokėta tik 13% šaliai skirtų lėšų. Europos K...
      
  • Be draudimų – nė iš vietos: ir vėl akiratyje maisto papildai

    Vis dar netyla diskusijos apie Seimo narių siūlomus teisės aktų pakeitimus, kuriais siekiama uždrausti maisto papildų re...
    Asta Šamulevičiūtė Advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ advokatė
  • Rezervų yra, mąstymo trūksta

    Kova su šešėliu – tarsi pereinamoji vėliava, kurią viena valdžia entuziastingai perima iš pirmtakų rankų, kaskart svajod...
      
  • Kaip Lietuvai tapti Danija, o ne Graikija?

    Pirkti, parduoti ir pervežti – tokiu modeliu paremta Lietuvos ekonomika iki šiol sparčiais žingsniais judėjo į priekį. V...
    Rokas Grajauskas Danske Bank A/S Lietuvos filialo analitikas Baltijos šalims

Verslo žinių pasiūlymai

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Tiems, kurie niekada nenustoja mokytis

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

http://www.vz.lt
Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau