Gurmaniškos kelionės po Lietuvą: bajorų valgiai „Kuchmistruose“

Publikuota: 2017-09-09

Pasaulyje populiarėjant gastronominiam turizmui, ir Lietuvos regionuose gausėja restoranų, dėl kurių verta kilti į kelionę. Vienas tokių – Šakių rajone, Zyplių dvare, veikiantys „Kuchmistrai“, siūlantys XIX a. Lietuvos dvarų virtuvės patiekalų.

Kelionėse visuomet įdomu paskanauti regiono, kuriame vieši, tradicinių patiekalų. Tačiau panūdus paragauti maisto, kuris prieš 100 ar 200 metų garuodavo ant Lietuvos dvarininkų stalo, dažnai telieka pasitelkti fantaziją. Suvalkijoje šią gastronominę spragą pabandė užpildyti Zyplių dvaro teritorijoje veikiantis restoranas „Kuchmistrai“. Bandymas vykęs: duris atvėręs šiemet balandį, restoranas jau tapo vienu įdomesnių turizmo traukos objektų Šakių rajone.

Išsaugotas dūmo aromatas

„Kuchmistrai“ įkurti pastate, kuriame XIX a. buvo Zyplių dvaro virtuvė, – joje paruoštas maistas buvo tiekiamas į dvaro rūmus.

Žaneta Švelnienė, „Kuchmistrų“ administratorė, parodo autentiškas dvaro virtuvės interjero detales: iš XIX a. išlikęs sienos rašto fragmentas, salės kampe – autentiška lentyna. Kyštelime nosį ir į „Kuchmistrų“ pasididžiavimą – dvaro rūkelnyčią (mėsos rūkyklą). Ji irgi autentiška, o dūmo kvapas išlikęs iš tų laikų, kai Zypliuose gyveno dvarininkai.

Kai susėdame prie stalo, p. Žaneta paaiškina, kad valgysime užnešimais – taip būdavo tiekiami patiekalai didikų stalui, kiekvienu užnešimu atkeliaudavo keletas skirtingų patiekalų. Užnešimais sudarytas ir „Kuchmistrų“ valgiaraštis.

Virš galvų sukabinti džiovintų žolelių ryšulėliai, dega žvakės. Suprantame, kad atkurti XIX a. bajorų virtuvės patiekalų skonio neįmanoma. Tačiau restorano interjeras padeda įsijausti į dvarišką atmosferą, tad beveik patikime, kad netrukus ragausime tikro Lietuvos didikų maisto.

Pirmasis užnešimas

Pirmosios ant stalo atkeliauja silkių paštetu įdarytos bulvės su šalotiniais svogūnais. Patiekalus p. Žaneta pataria pjaustyti gabalėliais ir dalytis – taip valgydavo XIX a. ir tokiu būdu paragaudavo daugiau ir įvairesnių skonių patiekalų.

Toliau patiekiamos vaikystę primenančios lauže keptos bulvės su kanapių sviestu ir gruzdintos pastarnokų „pončkutės“ su peletrūnų grietine. „Pončkutes“, kaip ir kitus „Kuchmistrų“ patiekalus, p. Žaneta „palaisto“ istorijos padažu: sužinome, kad pastarnokai Lietuvoje XIX a. buvo viena dažniausiai vartojamų daržovių, – tik vėliau jį išstūmė bulvės ir morkos.

Šaltibarščių pusbrolis

Antruoju užnešimu atkeliauja šaltibarščių „pusbrolis“ – „šaltybarščiai“. Skonis neįprastas, nes su šaltibarščiais jie turi nedaug bendro – „šaltybarščiai“ paruošti iš ruginės duonos ir jaunų burokų lapų. Įdomu.

Metas salotoms. XIX a. dvaro virtuvėje jos buvo tiekiamos ne kartu su karštuoju patiekalu, o atskiru užnešimu. Mūsiškės atrodo kaip burokėliai, tačiau iš tikrųjų tai troškinti mėlynieji kopūstai su lazdynų riešutais. Labai gardu, riešutai suteikia netikėtą poskonį.

Ketvirtas užnešimas

Metas pagrindiniams patiekalams. Ragaujame vieną populiariausių „Kuchmistrų“ patiekalų – lauže ant kopūsto lapo kepta karpį su midumi.

Karpis įgavęs švelnų dūmo skonį. Jis patiektas su grikių koše, pakepinta su duonos trupinukais, druska ir cinamonu, suteikiančiu garnyrui įdomų poskonį. Komplimentai virtuvės šefui – jau žinome, ką užsisakysime, jei atvažiuosime čia vėl.

Šeimininkės rankose jau vėsta naujas patiekalas. Ragaujame lauže keptos kalakutienos, aplietos apelsinų sviestu su bulvėmis. Garnyras – špinatų lapeliai su apelsinais. XIX a. apelsinų į šį kraštą atsivežti buvo neįmanoma, tad apelsinmedžiai buvo auginami dvare pastatytoje oranžerijoje. Degustaciją vainikuoja desertas – „Baumkucheno šaltkošė“ – ledai su šakočiu.

Sūris šiene

„XIX a. šio krašto dvaruose ant stalo garuodavo vėžių sriubos, o moliuskai valgyti taip pat dažnai, kaip dabar silkės, nes vėžių tuomet knibždėdavo kiekviename ežere, o moliuskai veisdavosi kiekviename upelyje“, – pasakoja p. Žaneta. Vėžių sriubos sezono metu gali paragauti ir „Kuchmistrų“ lankytojai. XIX a. dvaro virtuvėje maistui buvo plačiai naudojamas alkoholis, tad restorano meniu galima rasti kiaušinių košę su naminuke. Naudoti ir tokie „įdomūs“ prieskoniai kaip šienas. Tiesa, šieno dvarų gyventojai nevalgė: juo gardino troškinius, o išvirę troškinį šieną išgriebdavo. „Kuchmistrų“ restorano svečiai gali paragauti kepto varškės sūrio šiene; sūris kepamas ant šieno, tad įgauna jo poskonį.

Iš gretimo dvaro

„Kuchmistrų“ įkūrėjas – Šakių rajono verslininkas Arūnas Tarnauskas, UAB „Gulbelė“ akcininkas, pasakoja, kad restorano patiekalų receptai – XIX a. ir ankstesnių laikų. Daugiausia remtasi dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė“, tačiau teko ir patiems pasiknaisioti istoriniuose šaltiniuose. Kai kurie senosios dvarų virtuvės receptai surinkti šiame krašte: „Tikro Zyplių dvaro virtuvės šefo – kuchmistro – užrašytų receptų mums kol kas nepavyko atkasti. Tačiau yra išlikę du autentiški receptai iš Ilguvos dvarelio, esančio už keliolikos kilometrų nuo Zyplių. Tai vėžių sriuba ir Grincevičių, kuriems priklausė Ilguvos dvaras, saldainiai“, – pasakoja verslininkas. Anot jo, tie receptai paimti iš knygelės, kurią JAV išleido Nela Rubinstein-Mlynarska, Ilguvos dvarininkų palikuonė. Taigi, „Kuchmistrų“ valgiaraštyje yra du autentiški patiekalai, prieš 100 metų buvę ant stalo šio krašto dvaruose.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

10 didžiausių prekybos bendrovių

BendrovėApyvarta (tūkst. Eur)Pelnas (tūkst. Eur)Darbuotojų skaičius
Palink, UAB632.49911.3877.398
Sanitex, UAB480.50815.8031.147
Rivona, UAB384.0432.0461.025
Norfos mažmena, UAB409.9219.1513.332
MAXIMA LT, UAB1.503.41563.65516.571
Rimi Lietuva, UAB313.5461.7803.409
Eurovaistinė, UAB206.2667221.539
ACC Distribution, UAB180.158288130
Kesko Senukai Lithuania, UAB351.69320.3483.767
EVD, UAB176.3937.132125
Lentelė sudaryta pagal „Verslo žinių“ publikuotus reitingus iš bendrovių, pateikusių duomenis Registrų centrui.
Vieta pagal augimą Bendrovė Augimas (2012-2015),% Apskritis
1 UAB „Sominis technology“ 4.149,7% Vilniaus
2 UAB „Topo grupė“ 3.107,8% Kauno
8 UAB „Aneroidas“ 1.240,4% Vilniaus
9 UAB „Garden paradise“ 1.146,0% Vilniaus
12 UAB „Metruna“ 1.083,6% Klaipėdos

Verslo žinių pasiūlymai

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau