Gurmaniškos kelionės po Lietuvą: bajorų valgiai „Kuchmistruose“

Publikuota: 2017-09-09

Pasaulyje populiarėjant gastronominiam turizmui, ir Lietuvos regionuose gausėja restoranų, dėl kurių verta kilti į kelionę. Vienas tokių – Šakių rajone, Zyplių dvare, veikiantys „Kuchmistrai“, siūlantys XIX a. Lietuvos dvarų virtuvės patiekalų.

Kelionėse visuomet įdomu paskanauti regiono, kuriame vieši, tradicinių patiekalų. Tačiau panūdus paragauti maisto, kuris prieš 100 ar 200 metų garuodavo ant Lietuvos dvarininkų stalo, dažnai telieka pasitelkti fantaziją. Suvalkijoje šią gastronominę spragą pabandė užpildyti Zyplių dvaro teritorijoje veikiantis restoranas „Kuchmistrai“. Bandymas vykęs: duris atvėręs šiemet balandį, restoranas jau tapo vienu įdomesnių turizmo traukos objektų Šakių rajone.

Išsaugotas dūmo aromatas

„Kuchmistrai“ įkurti pastate, kuriame XIX a. buvo Zyplių dvaro virtuvė, – joje paruoštas maistas buvo tiekiamas į dvaro rūmus.

Žaneta Švelnienė, „Kuchmistrų“ administratorė, parodo autentiškas dvaro virtuvės interjero detales: iš XIX a. išlikęs sienos rašto fragmentas, salės kampe – autentiška lentyna. Kyštelime nosį ir į „Kuchmistrų“ pasididžiavimą – dvaro rūkelnyčią (mėsos rūkyklą). Ji irgi autentiška, o dūmo kvapas išlikęs iš tų laikų, kai Zypliuose gyveno dvarininkai.

Kai susėdame prie stalo, p. Žaneta paaiškina, kad valgysime užnešimais – taip būdavo tiekiami patiekalai didikų stalui, kiekvienu užnešimu atkeliaudavo keletas skirtingų patiekalų. Užnešimais sudarytas ir „Kuchmistrų“ valgiaraštis.

Virš galvų sukabinti džiovintų žolelių ryšulėliai, dega žvakės. Suprantame, kad atkurti XIX a. bajorų virtuvės patiekalų skonio neįmanoma. Tačiau restorano interjeras padeda įsijausti į dvarišką atmosferą, tad beveik patikime, kad netrukus ragausime tikro Lietuvos didikų maisto.

Pirmasis užnešimas

Pirmosios ant stalo atkeliauja silkių paštetu įdarytos bulvės su šalotiniais svogūnais. Patiekalus p. Žaneta pataria pjaustyti gabalėliais ir dalytis – taip valgydavo XIX a. ir tokiu būdu paragaudavo daugiau ir įvairesnių skonių patiekalų.

Toliau patiekiamos vaikystę primenančios lauže keptos bulvės su kanapių sviestu ir gruzdintos pastarnokų „pončkutės“ su peletrūnų grietine. „Pončkutes“, kaip ir kitus „Kuchmistrų“ patiekalus, p. Žaneta „palaisto“ istorijos padažu: sužinome, kad pastarnokai Lietuvoje XIX a. buvo viena dažniausiai vartojamų daržovių, – tik vėliau jį išstūmė bulvės ir morkos.

Šaltibarščių pusbrolis

Antruoju užnešimu atkeliauja šaltibarščių „pusbrolis“ – „šaltybarščiai“. Skonis neįprastas, nes su šaltibarščiais jie turi nedaug bendro – „šaltybarščiai“ paruošti iš ruginės duonos ir jaunų burokų lapų. Įdomu.

Metas salotoms. XIX a. dvaro virtuvėje jos buvo tiekiamos ne kartu su karštuoju patiekalu, o atskiru užnešimu. Mūsiškės atrodo kaip burokėliai, tačiau iš tikrųjų tai troškinti mėlynieji kopūstai su lazdynų riešutais. Labai gardu, riešutai suteikia netikėtą poskonį.

Ketvirtas užnešimas

Metas pagrindiniams patiekalams. Ragaujame vieną populiariausių „Kuchmistrų“ patiekalų – lauže ant kopūsto lapo kepta karpį su midumi.

Karpis įgavęs švelnų dūmo skonį. Jis patiektas su grikių koše, pakepinta su duonos trupinukais, druska ir cinamonu, suteikiančiu garnyrui įdomų poskonį. Komplimentai virtuvės šefui – jau žinome, ką užsisakysime, jei atvažiuosime čia vėl.

Šeimininkės rankose jau vėsta naujas patiekalas. Ragaujame lauže keptos kalakutienos, aplietos apelsinų sviestu su bulvėmis. Garnyras – špinatų lapeliai su apelsinais. XIX a. apelsinų į šį kraštą atsivežti buvo neįmanoma, tad apelsinmedžiai buvo auginami dvare pastatytoje oranžerijoje. Degustaciją vainikuoja desertas – „Baumkucheno šaltkošė“ – ledai su šakočiu.

Sūris šiene

„XIX a. šio krašto dvaruose ant stalo garuodavo vėžių sriubos, o moliuskai valgyti taip pat dažnai, kaip dabar silkės, nes vėžių tuomet knibždėdavo kiekviename ežere, o moliuskai veisdavosi kiekviename upelyje“, – pasakoja p. Žaneta. Vėžių sriubos sezono metu gali paragauti ir „Kuchmistrų“ lankytojai. XIX a. dvaro virtuvėje maistui buvo plačiai naudojamas alkoholis, tad restorano meniu galima rasti kiaušinių košę su naminuke. Naudoti ir tokie „įdomūs“ prieskoniai kaip šienas. Tiesa, šieno dvarų gyventojai nevalgė: juo gardino troškinius, o išvirę troškinį šieną išgriebdavo. „Kuchmistrų“ restorano svečiai gali paragauti kepto varškės sūrio šiene; sūris kepamas ant šieno, tad įgauna jo poskonį.

Iš gretimo dvaro

„Kuchmistrų“ įkūrėjas – Šakių rajono verslininkas Arūnas Tarnauskas, UAB „Gulbelė“ akcininkas, pasakoja, kad restorano patiekalų receptai – XIX a. ir ankstesnių laikų. Daugiausia remtasi dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė“, tačiau teko ir patiems pasiknaisioti istoriniuose šaltiniuose. Kai kurie senosios dvarų virtuvės receptai surinkti šiame krašte: „Tikro Zyplių dvaro virtuvės šefo – kuchmistro – užrašytų receptų mums kol kas nepavyko atkasti. Tačiau yra išlikę du autentiški receptai iš Ilguvos dvarelio, esančio už keliolikos kilometrų nuo Zyplių. Tai vėžių sriuba ir Grincevičių, kuriems priklausė Ilguvos dvaras, saldainiai“, – pasakoja verslininkas. Anot jo, tie receptai paimti iš knygelės, kurią JAV išleido Nela Rubinstein-Mlynarska, Ilguvos dvarininkų palikuonė. Taigi, „Kuchmistrų“ valgiaraštyje yra du autentiški patiekalai, prieš 100 metų buvę ant stalo šio krašto dvaruose.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Vilniuje gausėja turistų – padėjo ir Kalėdų eglutė

Nepaisant oro uosto rekonstrukcijos, turistų skaičius Vilniuje pernai didėjo. Sostinėje 2017-aisiais metais...

„Toksikos“ patirtis: ES direktyva sako viena, Lietuva kartais išgirsta kita Premium 2

„Toksikos“ pavojingųjų atliekų sąvartyne pernai palaidota 6 kartus mažiau atliekų, nei leidžia jo pajėgumas,...

Interviu su Kauno mediku, kuris užsibrėžė pacientus išlaisvinti nuo eilių Premium 3

Kaune sujungtos penkios poliklinikos – Dainavos, Šilainių, Kalniečių, Centro ir Šančių – nuo šių metų sausio...

Kelmės rajono savivaldybei neleido įkurti plovyklos

Konkurencijos taryba (KT) nedavė sutikimo Kelmės rajono savivaldybės bendrovei „Kelmės autobusų parkas“...

Verslo aplinka
2018.02.23
Ilgiausiai Lietuvoje užsibūna turistai iš Izraelio

Lietuvoje pernai apsilankė ir bent vieną naktį praleido 1,55 mln. turistų iš užsienio – 4,3% daugiau nei 2016...

Aplinkosaugininkų verdiktas: ir „Žaliojo taško“ nariams teks susimokėti milijonus Premium 8

Bėdos dėl „Metrail“ nesibaigia. Šiandien Vilniaus aplinkosaugininkai priėmė sprendimą, kad taršos mokestį už...

Makalius: 2018 m. plėsimės į užsienį, akys krypsta į Aziją Premium 3

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus vadovaujamai kelionių agentūrai UAB „Traveldeals LT“ su kaupu pasiteisino...

„Lemon Gym“ plėtra tęsiasi – Kaune dar du klubai 2

Sporto klubų tinklas „Lemon Gym“ 2018 m. rugsėjį Kauno Žaliakalnio rajone atidarys antrą šiame mieste sporto...

„Baltic Ground Services“ suplanavo plėstis dvigubai

Antžeminio orlaivių ir keleivių aptarnavimo paslaugų UAB „Baltic Ground Services“ (BGS) iki 2022-ųjų...

Transportas
2018.02.22
„Camelios“ ir BIG ginčas: nuomininko pirmenybė galioja ne visada Premium 2

Vaistinių tinklo „Camelia“ ir Klaipėdos prekybos centro BIG ginčas rinkai siunčia pamoką: Civiliniame kodekse...

Statyba ir NT
2018.02.22
Lietuvos rajonas, kuriam pajūris – ir prakeiksmas, ir galimybė Premium 1

Nuo Baltijos jūros – vos keliolika kilometrų, tačiau nei savo pajūrio, nei kurorto statuso Kretinga neturi.

Verslo aplinka
2018.02.21
„Itakos“ įsiveržimas: ne tik aštresnė konkurencija, bet ir galimybės Premium

Lietuvos turizmo rinkoje veiklą oficialiai pradeda nauja žaidėja – daugiau nei 28 metų patirtį turizmo...

Virtuvės šefo Jamie Oliverio restoranai praranda populiarumą

Virš Jungtinės Karalystės (JK) virtuvės šefo Jamie Oliverio valdomos verslo imperijos susikaupė debesys. Metų...

Vadyba
2018.02.20
Tarptautiniuose apdovanojimuose įvertinti du Lietuvos viešbučiai 1

Tarptautiniuose svetingumo apdovanojimuose geriausio dizaino ir geriausio 5 žvaigždučių verslo viešbučių...

Statyba ir NT
2018.02.20
Lietuvoje startuojantis Lenkijos kelionių organizatorius vilios ir klientus iš Baltarusijos 5

Lietuvos turizmo rinkoje veiklą oficialiai pradeda naujas žaidėjas – daugiau nei 28 metų patirtį turizmo...

Vietoj nugyventų butų istoriniame pastate – viešbutis Premium 1

Per ateinančius metus Raudondvario dvaro teritorija turėtų būti sutvarkyta iki galo. Iki šiol nerestauruotos...

Statyba ir NT
2018.02.19
Galimybė pateikta kone ant lėkštutės, bet ne visi nori ją pasiimti Premium 1

Į sostinę šiomis dienomis prigužėjo tūkstančiai svečių, tačiau kai kurios apgyvendinimo įstaigos antplūdžiui...

Rinkodara
2018.02.18
„Metrail“ skandalo kilpoje: bausti ar nuolaidžiauti 7

Skandalas dėl „Metrail“ kaista, jo sukelta krizė gilėja. Gamintojai ir importuotojai vis garsiau kalba, kad...

Didžiausias algas 2017 m. mokėjusios kelionių agentūros 16

VŽ surikiavo Lietuvos turizmo firmas pagal 2017 m. sausį – gruodį mokėtą vidutinį mėnesio atlyginimą.

Renginius į Vilnių vilios subsidijomis Premium 2

Vilnius nuo 2019 m. suplanavo teikti subsidijas užsienio konferencijų organizatoriams, kad šie savo...

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau