Ispaniškas vynas: kai vertė viršija kainą

Publikuota: 2017-09-30
Ispanijos vyninėje. „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Ispanijos vyninėje. „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Autorius  

Apžvelgus Prancūzijos ir Italijos vynus, kurių kokybės ir kainos santykis vartotojams gali pasirodyti gana patrauklus, eilė ateina Ispanijai, geros kainos vyno lobynui.

Daugumoje šios šalies regionų galima rasti vynų, stebinančių išraiškingu skoniu ir unikalumu.

Šiaurės vakaruose, teritorijoje virš Portugalijos, plytinčiame Galicijos regione apstu unikalaus skonio ir geros vertės vyno.

Antai Rias Baixas apeliacijoje, pačioje Atlanto vandenyno pakrantėje, baltasis vynas gaminamas iš ’Albarino‘ vynuogių. Stora uogų odelė puikiai prisitaikiusi prie vyraujančio drėgno klimato. Ilgas sirpimo sezonas lemia, kad vynuogėse išlaikoma ir rūgštis, ir itin gilus išraiškingas skonis. Tai – bene subtiliausio skonio Ispanijos baltasis vynas.

Atgimęs baltasis

Šiek tiek giliau į žemyną, Bierzo, Ribeira Sacra ir Valdeoras apeliacijose, sirpsta baltosios ’Godello‘ ir raudonosios ’Mencia‘ vynuogės. XX a. viduryje atrodė, kad pirmosios išnyko, – vynas iš jų beveik nebuvo žinomas už regiono ribų. Sunykę nederlingi vynuogynai nebuvo atsodinami, tačiau grupelė entuziastingų vyndarių patikėjo ’Godello‘ potencialu ir ilgainiui skoniu į „Chardonnay“ šiek tiek panašus minerališkas kaulavaisiais kvepiantis vynas tapo populiarus ne tik Ispanijoje, bet ir už jos ribų. „Godello“ vyną ispanai mėgsta derinti prie jūros gėrybių patiekalų.

Raudonoji prisitaikėlė

Raudonąjį ’Mencia‘ vynuogių vyną kritikai dažnai vadina ispaniškuoju „Pinot Noir“. Ne be reikalo – tame vyne dominuojantys raudonųjų uogų bei gėlių aromatai ir kiek didesnis rūgšties kiekis iš tiesų primena Burgundijos „prekių ženklą“.

’Mencia’, ilgą laiką beveik nežinoma vynuogė, puikiai prisitaikiusi prie vyraujančio drėgno jūrinio klimato. Vynas iš jos gali būti labai įvairus – tiek lengvo bei gaivaus, tiek itin koncentruoto bei sodraus skonio. Priklausomai nuo vyno stiliaus, tiks ir prie keptos ant grotelių vištienos, ir prie intensyvaus skonio žvėrienos. Galicijos vynų Lietuvoje vis dar reta, tačiau jie neabejotinai verti dėmesio norintiems atrasti kitokį ispanišką vyną.

Iš šimtamečių derliaus

Baltojo vyno gerbėjai gali atkreipti dėmesį į Ruedos apeliaciją Kastilijos ir Leono regione. Tai – viena iš kelių kilnaus baltojo vyno oazių Ispanijoje. Akmenuotuose vynuogynuose, kuriuose gausu kalkakmenio ir geležies, veši ’Verdejo‘ vynmedžiai. Dažnai geriausią reputaciją turintis vynas gaminamas iš itin senų, dažnai šimtamečių vynmedžių derliaus ir pasižymi koncentruotu kaulavaisių, baltažiedžių gėlių ir citrusų skoniu. Įprastai jis nėra laikomas statinėse ir esti gaivaus skonio, tačiau pasitaiko ir ąžuole brandintų vynų – sodrios tekstūros, kvepiančių sviestu ir vanile. Gaivusis Ruedos vynas tiks su lapinėmis salotomis, lengvo skonio užkandžiais. Sodresnis derės prie švelnesnių kiaulienos ar veršienos patiekalų.

Seniausi pasaulyje

Bene seniausi ’Tempranillo‘ vynmedžiai pasaulyje veši mažai kam girdėtoje Kastilijos ir Leono regiono Toro apeliacijoje netoli Samoros miestelio. Ant butelio dažniausiai rašomas vietinis ’Tempranillo‘, šios klasikinės ispaniškos vynuogių veislės, vardas – „Tinta de Toro“. Kadaise klestėję, vėliau beveik apleisti Toro vynuogynai apeliacijos statusą gavo tik 1987 m., kai apylinkėse vyną aktyviai darė vos keturi vyndariai. Dabar ten jų dešimteriopai daugiau.

Anksti sunokstanti, storaodė ’Tinta de Toro‘ ilgas ir karštas vasaras ištveria tik dėl gerai vandenį sulaikančio molingo dirvožemio. Geriausiuose vynuogynuose šimtamečiai ir dar senesni ’Tempranillo’ vynmedžiai subrandina nedaug, bet ypatingos kokybės uogų. Vynas iš jų būna tamsios spalvos, ryškaus, koncentruoto tamsiųjų uogų skonio, jis puikiai dera prie jautienos didkepsnių ar žvėrienos.

Mėgstantiems sirpaus vaisiško skonio raudonąjį vyną iš Pietų Italijos („Primitivo“, „Negroamaro“), vertėtų apsidairyti ir Ispanijos vyno lentynose. Pietuose esančiose Alikantės ir Chumiljos apeliacijose apstu itin sirpaus skonio nebrangaus vyno, kurį nuolat liaupsina bene žymiausias vyno kritikas pasaulyje Robertas Parkeris. Dažniausiai ten veši seni ’Monastrell‘ vynmedžiai, tačiau pasitaiko ir ’Garnacha‘ ar vietovei ne itin būdingų ’Tempranillo’.

Gerokai šiauriau, netoli Saragosos esančioje Calatayud apeliacijoje akmenuotame dirvožemyje auga šimtamečiai ’Garnacha’ vynmedžiai. Prisirpsta ant jų vos po kelias kekes, uogos pasižymi ypatinga skonio koncentracija. Šių apeliacijų vynas dažniausiai nėra tinkamas ilgai laikyti rūsyje, tačiau puikiai derės prie ryškaus skonio mėsos patiekalų.

Riocha – nebūtinai brangi

Paradoksalu, tačiau labiausiai išreklamuotame ir santykinai brangiame aristokratiškajame Riochos regione gausu gero kainos ir kokybės santykio vynų. Nors iš ’Viura‘ vynuogių čia gaminamas baltasis vynas dažnai stebina kokybe, pagrindinė Riochos žvaigždė yra „Tempranillo“ vynas.

Riocha yra unikalus regionas, kuriame sausas vynas ąžuolo statinėse būdavo brandinamas itin ilgai (ilgiausiai pasaulyje!). Mūsų dienomis jis brandinamas trumpiau, tačiau neretai rinką vos pasiekęs vynas bus maždaug dešimties metų senumo. Net santykinai brangūs vynai „Reserva“ ar „Gran Reserva“ čia dažnai yra verti savo kainos. Priešingai nei žymiausi Italijos ar Prancūzijos ilgaamžiai kolekcininkų mėgstami vynai, Riochos raudonasis dažniausiai tinkamas ragauti vos įsigytas – jo nebūtina papildomai brandinti. Bręstančio vyno vaisišką raudonųjų ir tamsiųjų uogų skonį pamažu ims keisti odos ir prieskonių tonai. Toks vynas puikiai derės prie sodraus skonio mėsos patiekalų.

Kita vertus, kaip ir visuomet, – renkantis vyną svarbu atkreipti dėmesį į gamintojo reputaciją – ir jaunas gero gamintojo vynas bus nepriekaištingos kokybės bei skonio.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
20 veiklos metų itališkos kavos gėrimo kultūros puoselėjimui Rėmėjo turinys

Kai prieš 20 metų bendrovė „Amoka“ Lietuvą supažindino su „Lavazza“ kava, buvo sunku įsivaizduoti, kad tai ne...

Laisvalaikis
2017.12.13
Už „Kempinski“ durų – rafinuotos elegancijos pasaulis Rėmėjo turinys 4

Raudonas kilimas pasitinka jau prie spindinčių dvivėrių lauko durų, kurios, vos man priartėjus, elegantiškai...

Laisvalaikis
2017.12.12
Alkoholinių gėrimų poveikis susijęs ir su jų rūšimi

Piktnaudžiavimo alkoholiu poveikis emocijoms priklauso ne tik nuo charakterio, bet ir nuo gėrimų rūšies, rašo...

Laisvalaikis
2017.12.11
Verslas imasi skleisti saikingo alkoholio vartojimo kultūrą 3

Liko mažiau nei mėnuo, kai Lietuvos piliečių gyvenimą pradės reguliuoti nauja Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2017.12.08
Prekybos centruose veikiančių restoranų sėkmės modelis: ekspertų įžvalgos Premium 4

Maisto, gėrimų ir restoranų sektorius turėtų užimti apie 15% prekybos centro ploto, o restoranų perkėlimas į...

,,Nespresso“- kaip pašaipi žmona sukėlė revoliuciją kavos rinkoje Rėmėjo turinys 3

Kai kuriems žmonėms yra lemta tapti išradėjais, kad ir kokį išsilavinimą jie beturėtų, ar kokį darbą...

„Absolut Vodka“ – švediškos autentikos ir modernaus meno dermė Rėmėjo turinys 2

Prekių ženklas „Absolut Vodka“ yra puikus pavyzdys, kaip paprasta idėja gali atnešti neįtikėtiną sėkmę ir...

Laisvalaikis
2017.12.05
Populiarūs mitai apie maisto produktus

Kasdien susiduriame su įvairiais mitais, kurie tarsi diktuoja gyvenimo taisykles, gausybė jų egzistuoja ir...

Laisvalaikis
2017.12.03
Jums alaus iš viskio statinės? 2

Gruodžio 1, 2 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta craft alaus festivalis. Šaunusis kareivis Šveikas...

Laisvalaikis
2017.12.01
Skandinavų „White Guide“ išrikiavo geriausius Lietuvos restoranus 2

Lapkričio 29-osios vakarą Taline buvo paskelbti geriausi Baltijos šalių restoranai, įtraukti į prestižiniu...

Laisvalaikis
2017.11.30
COMPASS II: išpilstytas ilgiausiai brandintas alus „Švyturio“ istorijoje Rėmėjo turinys 1

Dar niekada „Švyturio“ aludariai taip ilgai nepuoselėjo ir nebrandino alaus. Sodrus ir išbaigtas, juodojo...

Laisvalaikis
2017.11.29

Verslo žinių pasiūlymai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau