Ispaniškas vynas: kai vertė viršija kainą

Publikuota: 2017-09-30
Ispanijos vyninėje. „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Ispanijos vyninėje. „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
 

Apžvelgus Prancūzijos ir Italijos vynus, kurių kokybės ir kainos santykis vartotojams gali pasirodyti gana patrauklus, eilė ateina Ispanijai, geros kainos vyno lobynui.

Daugumoje šios šalies regionų galima rasti vynų, stebinančių išraiškingu skoniu ir unikalumu.

Šiaurės vakaruose, teritorijoje virš Portugalijos, plytinčiame Galicijos regione apstu unikalaus skonio ir geros vertės vyno.

Antai Rias Baixas apeliacijoje, pačioje Atlanto vandenyno pakrantėje, baltasis vynas gaminamas iš ’Albarino‘ vynuogių. Stora uogų odelė puikiai prisitaikiusi prie vyraujančio drėgno klimato. Ilgas sirpimo sezonas lemia, kad vynuogėse išlaikoma ir rūgštis, ir itin gilus išraiškingas skonis. Tai – bene subtiliausio skonio Ispanijos baltasis vynas.

Atgimęs baltasis

Šiek tiek giliau į žemyną, Bierzo, Ribeira Sacra ir Valdeoras apeliacijose, sirpsta baltosios ’Godello‘ ir raudonosios ’Mencia‘ vynuogės. XX a. viduryje atrodė, kad pirmosios išnyko, – vynas iš jų beveik nebuvo žinomas už regiono ribų. Sunykę nederlingi vynuogynai nebuvo atsodinami, tačiau grupelė entuziastingų vyndarių patikėjo ’Godello‘ potencialu ir ilgainiui skoniu į „Chardonnay“ šiek tiek panašus minerališkas kaulavaisiais kvepiantis vynas tapo populiarus ne tik Ispanijoje, bet ir už jos ribų. „Godello“ vyną ispanai mėgsta derinti prie jūros gėrybių patiekalų.

Raudonoji prisitaikėlė

Raudonąjį ’Mencia‘ vynuogių vyną kritikai dažnai vadina ispaniškuoju „Pinot Noir“. Ne be reikalo – tame vyne dominuojantys raudonųjų uogų bei gėlių aromatai ir kiek didesnis rūgšties kiekis iš tiesų primena Burgundijos „prekių ženklą“.

’Mencia’, ilgą laiką beveik nežinoma vynuogė, puikiai prisitaikiusi prie vyraujančio drėgno jūrinio klimato. Vynas iš jos gali būti labai įvairus – tiek lengvo bei gaivaus, tiek itin koncentruoto bei sodraus skonio. Priklausomai nuo vyno stiliaus, tiks ir prie keptos ant grotelių vištienos, ir prie intensyvaus skonio žvėrienos. Galicijos vynų Lietuvoje vis dar reta, tačiau jie neabejotinai verti dėmesio norintiems atrasti kitokį ispanišką vyną.

Iš šimtamečių derliaus

Baltojo vyno gerbėjai gali atkreipti dėmesį į Ruedos apeliaciją Kastilijos ir Leono regione. Tai – viena iš kelių kilnaus baltojo vyno oazių Ispanijoje. Akmenuotuose vynuogynuose, kuriuose gausu kalkakmenio ir geležies, veši ’Verdejo‘ vynmedžiai. Dažnai geriausią reputaciją turintis vynas gaminamas iš itin senų, dažnai šimtamečių vynmedžių derliaus ir pasižymi koncentruotu kaulavaisių, baltažiedžių gėlių ir citrusų skoniu. Įprastai jis nėra laikomas statinėse ir esti gaivaus skonio, tačiau pasitaiko ir ąžuole brandintų vynų – sodrios tekstūros, kvepiančių sviestu ir vanile. Gaivusis Ruedos vynas tiks su lapinėmis salotomis, lengvo skonio užkandžiais. Sodresnis derės prie švelnesnių kiaulienos ar veršienos patiekalų.

Seniausi pasaulyje

Bene seniausi ’Tempranillo‘ vynmedžiai pasaulyje veši mažai kam girdėtoje Kastilijos ir Leono regiono Toro apeliacijoje netoli Samoros miestelio. Ant butelio dažniausiai rašomas vietinis ’Tempranillo‘, šios klasikinės ispaniškos vynuogių veislės, vardas – „Tinta de Toro“. Kadaise klestėję, vėliau beveik apleisti Toro vynuogynai apeliacijos statusą gavo tik 1987 m., kai apylinkėse vyną aktyviai darė vos keturi vyndariai. Dabar ten jų dešimteriopai daugiau.

Anksti sunokstanti, storaodė ’Tinta de Toro‘ ilgas ir karštas vasaras ištveria tik dėl gerai vandenį sulaikančio molingo dirvožemio. Geriausiuose vynuogynuose šimtamečiai ir dar senesni ’Tempranillo’ vynmedžiai subrandina nedaug, bet ypatingos kokybės uogų. Vynas iš jų būna tamsios spalvos, ryškaus, koncentruoto tamsiųjų uogų skonio, jis puikiai dera prie jautienos didkepsnių ar žvėrienos.

Mėgstantiems sirpaus vaisiško skonio raudonąjį vyną iš Pietų Italijos („Primitivo“, „Negroamaro“), vertėtų apsidairyti ir Ispanijos vyno lentynose. Pietuose esančiose Alikantės ir Chumiljos apeliacijose apstu itin sirpaus skonio nebrangaus vyno, kurį nuolat liaupsina bene žymiausias vyno kritikas pasaulyje Robertas Parkeris. Dažniausiai ten veši seni ’Monastrell‘ vynmedžiai, tačiau pasitaiko ir ’Garnacha‘ ar vietovei ne itin būdingų ’Tempranillo’.

Gerokai šiauriau, netoli Saragosos esančioje Calatayud apeliacijoje akmenuotame dirvožemyje auga šimtamečiai ’Garnacha’ vynmedžiai. Prisirpsta ant jų vos po kelias kekes, uogos pasižymi ypatinga skonio koncentracija. Šių apeliacijų vynas dažniausiai nėra tinkamas ilgai laikyti rūsyje, tačiau puikiai derės prie ryškaus skonio mėsos patiekalų.

Riocha – nebūtinai brangi

Paradoksalu, tačiau labiausiai išreklamuotame ir santykinai brangiame aristokratiškajame Riochos regione gausu gero kainos ir kokybės santykio vynų. Nors iš ’Viura‘ vynuogių čia gaminamas baltasis vynas dažnai stebina kokybe, pagrindinė Riochos žvaigždė yra „Tempranillo“ vynas.

Riocha yra unikalus regionas, kuriame sausas vynas ąžuolo statinėse būdavo brandinamas itin ilgai (ilgiausiai pasaulyje!). Mūsų dienomis jis brandinamas trumpiau, tačiau neretai rinką vos pasiekęs vynas bus maždaug dešimties metų senumo. Net santykinai brangūs vynai „Reserva“ ar „Gran Reserva“ čia dažnai yra verti savo kainos. Priešingai nei žymiausi Italijos ar Prancūzijos ilgaamžiai kolekcininkų mėgstami vynai, Riochos raudonasis dažniausiai tinkamas ragauti vos įsigytas – jo nebūtina papildomai brandinti. Bręstančio vyno vaisišką raudonųjų ir tamsiųjų uogų skonį pamažu ims keisti odos ir prieskonių tonai. Toks vynas puikiai derės prie sodraus skonio mėsos patiekalų.

Kita vertus, kaip ir visuomet, – renkantis vyną svarbu atkreipti dėmesį į gamintojo reputaciją – ir jaunas gero gamintojo vynas bus nepriekaištingos kokybės bei skonio.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau