Šiaurės Italija. „Prosecco“ atradimai

Publikuota: 2017-09-27

Mitas, kad „Prosecco“ tinkamas gerti tik vasarą. Šio putojančio vyno laikas nesibaigia niekada. Ir į Šiaurės Italiją, Veneto regioną, kur jis yra daromas, nevėlu nuvažiuoti bet kuriuo metų laiku.

Juolab jei į šio rudens lankytinų vietų planus įtraukta Venecijos bienalė, trunkanti iki lapkričio 26 d., nes „Prosecco“ vynų karalija yra vos už 50 km nuo Venecijos – Veneto regione, Trevizo provincijoje, Koneljano-Valdobjadenės (Conegliano Valdobbiadene) areale ir aplink jį. Į šį arealą, tiksliau – į 20-ąjį renginį „Vino in Villa“, grupę tarptautinių žurnalistų vasaros pradžioje pakvietė „Conegliano Valdobbiadene Prosecco“ konsorciumas. „Vino in Villa“ yra solidus kasmetis šios organizacijos renginys. Be įprasto jo formato – vyninių lankymo, San Salvatore pilyje buvo surengta degustacija, kurioje 54 vyninės pristatė maždaug 120 vynų, 99% jų buvo putojantys. Vyko konferencija, kurioje tarptautiniai ekspertai paskelbė savo verdiktą dėl šio arealo putojančio vyno 2016-ųjų derliaus ir bandė nupiešti jo ateitį.

Šiek tiek teorijos

Koneljanas-Valdobjadenė yra mažas arealas tarp Venecijos ir Dolomitinių Alpių. Jis vadinamas dviejų miestukų, Koneljano ir Valdobjadenės, vardu. Pirmasis yra kultūrinis arealo taškas, antrasis – pramoninis. Beje, būtent Koneljane 1876 m. buvo atidaryta pirmoji Italijos vyno mokykla „Istituto Cerletti“, o 1923 m. įsteigtas Eksperimentinis vynininkystės ir enologijos institutas.

Ant aukštų arealo kalvų, siekiančių iki 500 m virš jūros lygio, nuo seno auginamos vynuogės, kurių veislę vieni vyndariai vadina ‚Glera‘, kiti – ‚Prosecco‘ (nuo šios ir kilo putojančio vyno pavadinimas) ir iš kurių pagamintam vynui būdingos kriaušių, obuolių, gėlių natos.

Tos kalvos tokios įspūdingos, kad italai, siekdami būti įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, 2008 m. pradėjo procedūras ir kaip tik šiemet tikisi sulaukti teigiamo sprendimo.

15-oje šio arealo komunų daromas „Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG“ (CVPS) apeliacijos putojantis vynas. Tačiau Italijos vyno sistema per daug paini, kad tai būtų viskas: „Prosecco“ pasaulis jungia tris apeliacijas – be minėtosios, prie jo šliejasi „Asolo Montello Prosecco Superiore DOCG“ ir „Prosecco DOC“. Savo ruožtu šių trijų apeliacijų vynai rūšiuojami į piramidę, kurios tvirtą pagrindą sudaro „Prosecco DOC“, toliau – nedidukė „Colli Asolani DOCG“ apeliacija, tada „Conegliano Valdobbiadene DOCG“, „Conegliano Valdobbiadene DOCG Rive“ ir aukščiausioji – „Cartizze DOCG“, atitinkanti Šampanės regiono „Grand cru“.

Konsorciumas, besirūpinantis visais šiais skirstymais, gamintojais ir vynu, buvo įkurtas 1962 m.

Ateitis

Grįžkime į konferenciją. Ji vėluoja, kaip visi renginiai Italijoje. Tada prasideda ilgos oficialios kalbos. Galiausiai ekspertai – britų vyno ir maisto rašytojas Michaelas Edwardsas, vyno vadovų „Guida Vini d‘Italia“ ir „Gambero Rosso“ rašytojas Marco Sabelicco ir Italijos someljė asociacijos prezidentas dr. Sonello Maietta – praneša, kad, išragavę šimtus pavyzdžių, 2016 m. „Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG“ apeliacijos derliui jie skyrė 5 žvaigždutes, ir tai yra aukščiausias įvertinimas.

Dr. Maietta sako, kad pernai buvo labai geros sąlygos padaryti gerą, vaisišką vyną su puikia rūgštimi, kuri padės jį ilgai išlaikyti šviežią. „Balansas ir harmonija – tai, ko labiausiai reikalaujama iš gero gėrimo“, – sako p. Sabelicco. Anot jo, kalbant apie „Prosecco“ ateitį, pagrindinis žodis bus „balansas“, gal rasis daugiau ir įvairesnių stilių.

CVPS daromi vadinamuoju Martinotti (arba Charmat) metodu, įstatymai leidžia šiuos vynus gaminti trijų stilių – „brut“ (likutinio cukraus yra nuo 0 iki 12 g/l), „extra dry“ (12–17 g/l) ir „dry“ (17–32 g/l). Pasak dr. Maiettos, nauja mada yra „brut“ vynai. Prieš 15 metų tokius mažai kas darė, dabar nuo „extra dry“ stiliaus masiškai einama prie sausesnio – „brut“. Ką gi, anksčiau ir į kavą žmonės dėdavo daugiau cukraus, dabar – mažiau arba visai nededa, o Italijos rinkoje mažiau cukraus reiškia lengvesnį produktą. Šie pasaulyje – irgi itin madingi.

Ekspertų nuomone, brandinti tinka 2016, 2015 m. arealo putojantys vynai, o 2014-ųjų derliaus – su didelėmis išlygomis.

Nuo įstabiųjų kalvų

Pažintį su Koneljano-Valdobjadenės arealu ir pradėjome nuo tų įstabiųjų kalvų Cison di Valmarino komunoje. Vis siaurėjančiu keliu kylame aukštyn, kol galiausiai atsiduriame kažkur tarp dangaus ir žemės. Prieš akis viena už kitos vilnija vynuogynais apsodintos kalvos, nemačius sunku ir įsivaizduoti, kaip nuo jų stačių šlaitų rudenį renkamas derlius.

Jeigu tektų keliauti tais kraštais – atokvėpiui rekomenduočiau nedidelį šeimos restoranėlį „Ristorante da Andreetta“, ten pat – ir tų pačių šeimininkų nakvynės su pusryčiais viešbutėlis „Residenza Gastaldo di Rolle“. Restorane su „vaizdu už milijoną“ tiekiamas nuostabus šviežas maistas tiesiai iš vietos daržų, sodų, tvartų. Ten pat buvo surengta pirmoji CVPS vynų degustacija. Jų daug, visi nematyti, vienas už kitą geresni. Kai nebesinori ragauti ir spjaudyti aklai, someljė prašau geriausių. Jis atkemša „Bartolomiol“, tada – „Ruggeri“ namų putojančio. Ar nuo įspūdžių, ar nuo ko, šie tikrai pasirodo geriausi, iki dabar skonio receptoriai atsimena jų šviežumą, vaisių, citrusų, neprinokusių lazdyno riešutų, baltų gėlių natas. Pasižymiu pavadinimus užrašų knygelėje, bet grįžus namo telieka skėstelti rankomis: Lietuvoje jų nėra. Didžioji dalis į mūsų šalį importuojamų „Prosecco“ nė iš tolo nepanašūs į ragautuosius Koneljane-Valdobjadenėje.

Po gero šimto ten degustuotų putojančių vynų už jokius pinigus nesutikčiau su vyno autoritetu Tomu Stevensonu, savo „Vyno enciklopedijoje“ mestelėjusiu, kad „Prosecco“ – tai „sausas ir pusiau saldus pakenčiamos kokybės putojantis baltasis vynas, nors daugumos burbuliukai per dideli, o skonis šiurkštus ir nuobodus“. O gal jis kalbėjo apie tuos, kurie importuojami į Lietuvą?

Dar viena nuostabi vieta apsistoti netoli „Ristorante da Andreetta“ – „Duca di Dolle“ ūkis. Ne vien todėl, kad jauna šeima čia daro bazinius „brut“, „extra dry“ bei ypatingus „Cuvee Rive di Rolle“ ir „Superiore di Cartizze Extra Dry“ vynus, tačiau ir dėl puikaus viešbutėlio kalnuose. Kol kolegos platanų pavėsyje po degustacijos vaišinasi melionais, trešnėmis, tik iškeptais pyragėliais su kava, vaikštinėdama po sodybą prisiplėšiu šalavijų, čiobrelių, verbenų, laurų lapų. Grįžus namo, jų aromatas griebia už gerklės ir verčia internete patikrinti lėktuvo bilietų kainas į Veneciją.

Kita Italijos pusė

Jei kalbėtume ne apie vyną, netikėčiausias kelionės potyris buvo pažintis su Martino Zanetti. Ponas Zanetti 1968 m. įkūrė „Silver Caffe“ įmonę. Po įvairių pertvarkų 1988 m. įsigijo „Hausbrandt Trieste 1892 SpA“, kuri dabar, tarptautiniu vertinimu, iš 800 Italijos kompanijų yra trečia pagal dydį ir pirma pagal prekių ženklo įvaizdį bei kokybę.

Ponas Zanetti mūsų laukė savo dailės studijoje skambindamas pianinu – prieš 5 metus jis pradėjo mokytis groti ir jam visai neblogai sekasi. Iš kilmingos Šiaurės Italijos šeimos kilusio verslininko aistra – muzika ir tapyba, jis tapo didžiules abstrakčias koloristines drobes. O su „Prosecco“ susijęs tuo, kad turi vyno ūkį. Jame pagamintų vynų ragavome Col Sandaga ūkyje, p. Zanetti priklausančioje „Case Bianche“ viloje, kurioje kartais apsistoja šeimininko svečiai ar pakviesti menininkai.

Vaizdai nuo kalvos, ant kurios stovi vila, pribloškia: iš vienos pusės matyti Adrijos jūra, įžiūrime net Venecijos Burano salos bokštą. Iš kitos – snieguotos Dolomitų viršūnės, todėl čia ypatingos klimato sąlygos vynmedžiams augti. Ūkis jų turi 40 ha, pagamina 600.000 butelių per metus, pritrūkęs derliaus, perka iš kaimynų.

Degustaciją pradedame nuo „Antico Casa Bianchi DOCG“ iš 100% ‘Gleros’ vynuogių. Balto stiklo butelyje – frizzante stiliaus, nefiltruotas, todėl drumstas, šviežias, lengvas ir labai sausas vynas, kvepiantis duonos pluta, vaisiais. Tokio stiliaus vynų teko ragauti ir daugiau, atrodo, kad tai irgi nauja mada, ir, sakyčiau, tikrai gera. Kita šio ūkio įdomybė – rožinis „Col Sandago Wildbacher metodo classico“ – iš austriškos ‚Wildbacher‘ vynuogių veislės. Jame dvigubai daugiau rūgšties negu cukraus, ir jis yra puikus.

Štai tau ir prosecco!

Vyno kelionėse dažnai atsitinka, kad kuri nors iš aplankytų vyninių į širdį krenta labiausiai. Ir šįsyk – kad ir kaip kvapą gniaužtų p. Zanini vila ir vynas, balsuoju už sykį jau minėtą „Ruggeri“ vyninę Valdobjadenėje, toje ypatingoje „Cartizze“ apeliacijoje.

Ne todėl, kad prestižinis „The Wine Advocate“ su Robertu Parkeriu priešakyje šeimos ūkio savininko Paolo Bisolo daromam „Giustino B Prosecco Superiore 2015“ šiemet skyrė 92 balus, daugiausia iš visų arealo vynų, o „Gambero Rosso‘ 2017“ tą patį vyną paskelbė geriausiu Italijos putojančiu. Ir ne todėl, kad šiame ūkyje buvo surengta vertikali to paties „Giustino B“ degustacija – 2001, 2006, 2014 ir 2015 m. derliaus. 15 metų butelyje išlaikytas vynas buvo neįtikėtinai geros rūgšties ir balanso. Štai tau ir prosecco!

Tiesiog todėl, kad p. Bisolo yra kitoks nei kiti sutikti vyndariai, jis ypatingas. Kaip ir jo vynai.

Kai vieną vakarą riedame autobusu iš renginio, p. Edwardsas, vyno ir maisto rašytojas, tarsteli: „Amerikiečiai mano, kad „Prosecco“ yra paprastas gėrimas, tačiau taip nėra. Ir dar svarbu, kad „Prosecco“ kaina vis dar neatspindi tūkstančių žmonių triūso.“

Aiškiau nepasakysi.

Koneljano-Valdobjadenės areale „Prosecco“ daro 178 vyninės.

Vyno versle areale dirba apie 5.400 žmonių.

2016 m. pagaminta per 90 mln. butelių, iš jų 86,5 mln. – putojančio.

Viso šio vyno vertė ex-cellars – beveik 500 mln. Eur.

Daugiau nei 40% produkcijos eksportuojama į 100 pasaulio šalių, eksporto vertė 2016 m. viršijo 157 mln. Eur.

Didžiausios eksporto rinkos – Vokietija (20,97%), Jungtinė Karalystė (18,29%), Šveicarija (19,96%).

Šaltinis: „Conegliano Valdobbiadene“ konsorciumas

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
20 veiklos metų itališkos kavos gėrimo kultūros puoselėjimui Rėmėjo turinys

Kai prieš 20 metų bendrovė „Amoka“ Lietuvą supažindino su „Lavazza“ kava, buvo sunku įsivaizduoti, kad tai ne...

Laisvalaikis
2017.12.13
Už „Kempinski“ durų – rafinuotos elegancijos pasaulis Rėmėjo turinys 4

Raudonas kilimas pasitinka jau prie spindinčių dvivėrių lauko durų, kurios, vos man priartėjus, elegantiškai...

Laisvalaikis
2017.12.12
Alkoholinių gėrimų poveikis susijęs ir su jų rūšimi

Piktnaudžiavimo alkoholiu poveikis emocijoms priklauso ne tik nuo charakterio, bet ir nuo gėrimų rūšies, rašo...

Laisvalaikis
2017.12.11
Verslas imasi skleisti saikingo alkoholio vartojimo kultūrą 3

Liko mažiau nei mėnuo, kai Lietuvos piliečių gyvenimą pradės reguliuoti nauja Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2017.12.08
Prekybos centruose veikiančių restoranų sėkmės modelis: ekspertų įžvalgos Premium 4

Maisto, gėrimų ir restoranų sektorius turėtų užimti apie 15% prekybos centro ploto, o restoranų perkėlimas į...

,,Nespresso“- kaip pašaipi žmona sukėlė revoliuciją kavos rinkoje Rėmėjo turinys 3

Kai kuriems žmonėms yra lemta tapti išradėjais, kad ir kokį išsilavinimą jie beturėtų, ar kokį darbą...

„Absolut Vodka“ – švediškos autentikos ir modernaus meno dermė Rėmėjo turinys 2

Prekių ženklas „Absolut Vodka“ yra puikus pavyzdys, kaip paprasta idėja gali atnešti neįtikėtiną sėkmę ir...

Laisvalaikis
2017.12.05
Populiarūs mitai apie maisto produktus

Kasdien susiduriame su įvairiais mitais, kurie tarsi diktuoja gyvenimo taisykles, gausybė jų egzistuoja ir...

Laisvalaikis
2017.12.03
Jums alaus iš viskio statinės? 2

Gruodžio 1, 2 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta craft alaus festivalis. Šaunusis kareivis Šveikas...

Laisvalaikis
2017.12.01
Skandinavų „White Guide“ išrikiavo geriausius Lietuvos restoranus 2

Lapkričio 29-osios vakarą Taline buvo paskelbti geriausi Baltijos šalių restoranai, įtraukti į prestižiniu...

Laisvalaikis
2017.11.30
COMPASS II: išpilstytas ilgiausiai brandintas alus „Švyturio“ istorijoje Rėmėjo turinys 1

Dar niekada „Švyturio“ aludariai taip ilgai nepuoselėjo ir nebrandino alaus. Sodrus ir išbaigtas, juodojo...

Laisvalaikis
2017.11.29

Verslo žinių pasiūlymai

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau