Kaip išsirinkti vyną iškylai gamtoje

Publikuota: 2017-05-13
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Autorius  

Šylant orams norisi laiką leisti lauke. O piknikas gamtoje neįsivaizduojamas be puikios nuotaikos, geros kompanijos ir gardžių užkandžių. Taigi, koks vynas tinkamiausias iškylai? VŽ rekomenduoja atkreipti dėmesį į paprastus dalykus, kurie gali pikniką paversti dar smagesniu.

1. Iškylos tipas.

Kepsnių vakarėlyje dominuos šiltas išraiškingo skonio kepsninės dūmais pagardintas maistas, o per pikniką gamtoje dažniausiai skanaujami iš anksto paruošti šalti užkandžiai. Skirtingas maistas reikalauja ir skirtingo vyno – prie kepsninėje keptų skanėstų reikėtų rinktis sodrų, ryškaus skonio charakterio vyną, brandintą ąžuolinėse statinėse. Jei ruošiatės piknikui, atkreipkite dėmesį į lengvesnio skonio statinėse nebrandintą vyną.

2. Šiltesnis oras – lengvesnis vynas.

Orams šąlant, maistas „sunkėja“, kaip ir prie jo derinamas vynas. Ir priešingai – šylant orams skanaujami lengvi gaivūs patiekalai, kuriems geriausiai akompanuoja šiek tiek daugiau rūgšties ir mažiau alkoholio turintis vynas. Toks gėrimas skatina seilių išsiskyrimą, tai dar labiau išryškina gaivos pojūtį. Nors brandinimas ąžuolo statinėse ir suteikia vyno skoniui daugiau kompleksiškumo, tai padaro jį ir sunkesnį, ir mažiau gaivų. Drąsiai rinkitės kuo jaunesnį vyną.

3. Putojantis vynas.

Putojantis vynas neabejotinai labiausiai atspindi šventišką nusiteikimą. Sunku įsivaizduoti geresnį pikniko krepšio palydovą nei taurę gaivaus skonio „Blanc de Blancs“ šampano. Tačiau aristokratiškosios Prancūzijos vynas nėra vienintelė išeitis. Gėlėmis ir citrusais kvepiantis itališkas prosecco puikiai derės tiek prie sumuštinių su lašiša, tiek prie minkšto sūrio su baltuoju pelėsiu. Portugalijoje vasaros iškylos dažniausiai pasitinkamos taure „Vinho verde“ (išvertus „žaliasis vynas“) – tai nedaug alkoholio (9–11%) turintis lengvo skonio, dažnai šiek tiek putojantis vynas.

4. Baltasis vynas.

‚Sauvignon Blanc‘ vynuogių vynas irgi tinkamas iškylai – įprastai nebrandinamas ąžuolo statinėse ir turi daugiau rūgšties. Jei norite nustebinti vyno išraiškingumu, rinkitės Naujosios Zelandijos Marlboro regiono vyną. Ryškūs agrastų, juodųjų serbentų lapų ir greipfrutų aromatai jį stipriai išskiria iš kitų baltųjų vynų. Jei norite subtilesnio derinio su maistu, tuomet geriau atsigręžti į tradicines Prancūzijos „Sauvignon Blanc“ vyno apeliacijas Luaros žemumoje, kur gėrimas būna mažiau aromatingas, tačiau turi daugiau minerališkumo – „Sancerre“ ir „Pouilly-Fume“. Iškylai gamtoje tinka ir ‚Riesling‘ bei ‚Gruner Veltliner‘ vynuogių vynai.

5. Rožinis vynas.

Turbūt universaliausias maisto derinimo atžvilgiu yra rožinis vynas. Kuo šviesesnė rožinio vyno spalva, tuo mažiau laiko besifermentuojančios sultys turėjo sąlytį su jas nudažančiomis tamsiomis vynuogių odelėmis. Prancūzijos Provanso regiono rožinis vynas dažnai būna šviesios „lašišinės“ spalvos, subtilaus aromato ir minerališko skonio. Toks labiau tiks prie lengvesnio skonio užkandžių. O koralų spalvos rožinis pasižymės ryškiais raudonųjų uogų kvapais ir tiks derinti prie išraiškingo skonio, gausiai prieskoniais pagardintų iškylos vaišių.

6. Raudonasis vynas.

Net jei mėgstate sodraus skonio ‚Primitivo‘, ‚Malbec‘ ar ‚Carmenere‘ vynuogių vyną, pabandykite iškylai pasirinkti lengvesnio skonio ir mažiau alkoholio turintį gėrimą iš vėsesnių regionų. Geriausiai tiks raudonasis vynas, pateikiamas šiek tiek atvėsintas, – iš ‚Pinot Noir‘ vynuogių ar iš ‚Gamay‘ vynuogių daromas božolė. Jis derės prie šaltų vištienos kepsnelių ar kietesnio brandaus sūrio.

7. Temperatūra.

Kad ir kokį vyną išsirinktumėte saulėtai iškylai, prieš ragaujant reikia jį atvėsinti arba bent jau neleisti sušilti. Visos pastangos nueis perniek, jei atidžiai išsirinktą vyną patieksite per šiltą. Tad jei iškylausite netoli namų, butelį atvėsinkite šaldytuve, o nešdamiesi laukan susukite į užtiesalą, ant kurio paskui sėdėsite, – taip butelis šils lėčiau. Jei butelį šaltą reikia išlaikyti ilgiau, tam yra sukurtų įvairių specialių priemonių. Jei turite termomaišelį maisto produktams, į jį įdėkite ne tik vyną, bet ir ledukų. Vyno entuziastai nesibodi įsigyti ir specialių vyno šaldymo rankovių, kurios laikomos šaldymo kameroje, o užmautos ant butelio dar ilgai išlaiko jį vėsų. Nedvejodami atvėsinkite ne tik putojantį, baltą ar rožinį vyną, bet ir raudonuosius.

8. Taurės – svarbu.

Skiriant daug dėmesio vyno pasirinkimui, nederėtų užmiršti ir taurių. Dažniausiai iškyla neįsivaizduojama be plastikinių ar popierinių stiklinių, tačiau verta pagalvoti apie kitą kelią. Į viršų siaurėjanti taurės forma sukoncentruoja vyno aromatą ties taurės žiotimis, tai leidžia įvertinti ne tik vyno spalvą, bet ir kvapą bei skonį. Jei tik įmanoma, į iškylą įsidėkite vyno taures, juolab kad Lietuvoje jau kuris laikas galima įsigyti ne vieno žymaus gamintojo taurių be kojelės – patogu ne tik vežti, bet ir naudoti.

9. Kamščiatraukis nebūtinas.

Vis dažniau vynas išpilstomas į butelius užsukamais kamščiais. Ir tai puiku. Užsukamas metalinis kamštis ne tik eliminuoja įkyrią riziką, kad vynas gali turėti kamščio ydą, bet ir leidžia nesunkiai atidaryti ir sandariai uždaryti butelį. Tai ypač patogu iškylaujant gamtoje. Kita vertus, jei manote, kad aptikote puikiai piknikui tiksiančio vyno su įprastu kamščiu, juk nesunku į krepšį įsimesti ir kamščiatraukį.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Tiems, kurie niekada nenustoja mokytis

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau