„Vyno dienos“ auga ir atsinaujina

Publikuota: 2017-05-05
Atnaujinta 2017-05-05 15:22

Gegužės 5 ir 6 d. Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, rengiama didžiausia Baltijos šalyse vyno paroda „Vyno dienos“ (VD). Savo gaminamus arba importuojamus vynus joje pristato 88 dalyviai, tarp jų – būrelis lietuvių vyndarių bei aludarių.

Skaičiuojama, kad pernai parodoje buvo 52 dalyviai, šiemet – 88, jos plotas išaugo 30%. Parodos rengėjai – vilniškis „Vyno klubas“, tarp senbuvių vardijamos bendrovės „Mineraliniai vandenys“, „Eugesta“, Vilkyškių pieninė, „Armėniški vynai“, „Wine and Smile“, „Wines of Georgia“, „Globus“ (buvusi „East-west“), „Magazin.lt“, „Boutique travel“. Tarp pirmą ar antrą kartą dalyvaujančių – „Vynoteka“, „Mediato“, „Tekilos ambasada“, „Gintaro Sino“, „Žana“, „JK Gėrimų namai“ ir krūva kitų. Lietuviškąjį flangą papildys gamintojai iš Prancūzijos, Portugalijos, Italijos, Rumunijos, Gruzijos, kitų šalių.

Pasak parodos rengėjų, tarp parodos naujokų iš užsienio – žinomiausia Portugalijos Bairados regiono vyninė „Luis Pato“, kurios vyndarys Luisas Pato vadinamas modernistu, grąžinusiu vyno regioną į gyvenimą, ir sykiu – neotradicionalistu, puoselėjančiu vietinę vynuogių veislę ‚Baga‘. Taip pat – „Waris Hubert“ vyninė iš Avizo grand cru kaimelio Šampanėje, „Domaine Barat“ iš Šabli regiono, „Damoiseau“ romo gamintojai iš Martinikos ir kt.

Lietuviško vyno mėgėjai galės paragauti Raimundo Nagelės ir Gintaro Sinkaus gaminamo vyno.

Parodos lankytojai šiemet vyną ragaus iš profesionalių „Chef & Sommelier“ degustacinių taurių.

Akcentas – natūralumas

Anot rengėjų, svarbi šių metų parodos žinutė yra ta, kad ekologinis judėjimas sparčiai populiarėja ir tarp vyndarių.

„Ekologišką vyną gamina vos 2% pasaulio vyndarių, bet apie ekologiškumą šiuo metu kalba beveik 100% vyno mėgėjų“, – sako dr. Arūnas Starkus. Besidomintiems ekologija jis papasakos apie biodinaminę žemdirbystę ir vynuogininkystę, o „Vyno klubo“ stende bus galima paragauti ekologiško vyno iš „Pares Balta“, „Camino Romano“, „Fuchs und Hase“, „Jurtschitsch“ vyninių ir natūralaus vyno iš „Riffault“ ūkio.

Elektroninis katalogas

Vargu ar ką stebina, kad naujosios technologijos šiemet palengvins gyvenimą ir VD lankytojams: elektroninis parodos katalogas, pasiekiamas adresu 2017.vynodienos.lt, leis atsirinkti lankytinus stendus pagal šalis, regionus, vynuogių veisles bei vyno stilius ir įvertinti patikusius vynus. Pastaroji galimybė turėtų padėti lankytojams dar labiau išgryninti savo skonį ir tiksliau surikiuoti vyno favoritus.

Degustacijos profesionalams

Parodos naujove jos rengėjai vadina tai, kad šiemet profesionalai vyną rinksis tik jiems skirtoje degustacijų zonoje, kur vyks teminės „Pinot Noir“, šampano, lietuviško ir ekologiško vyno degustacijos. Pasaulinė praktika rodo, kad toks formatas leidžia operatyviau priimti verslo sprendimus pasirenkant vienos ar kitos grupės produktus.

Jei nori keliauti į Gruziją

Lietuvos someljė mokykla rengia vyno spėjimo čempionatą „Nosis 2017“, jame kviečia dalyvauti kiekvieną parodos lankytoją. Tiksliausiai atspėjusiam ir įvertinusiam tris aklai paragautus vynus kelionių agentūra „Boutiquetravel“ dovanos pažintinę kelionę dviem asmenims į Gruziją – vieną seniausių vyndarystės kraštų. Skaičiuojama, kad Gruzijoje auginama 540 vynuogių veislių, kai pasaulyje žinoma apie 2.000.

Parodoje savo vynus pristatys keli Gruzijos gamintojai.

Mokytis, dar kartą mokytis

Prieš kiekvienas VD rengėjai pabrėžia edukacinę jų paskirtį ir dantimis įsikibę laikosi linijos, kurią prieš pirmąją vyno šventę nubrėžė „Vyno klubo“ direktorė Rasa Starkus, pasakiusi, kad ji organizuojama ne norint pagirdyti mases vynu, o suteikti žmonėms galimybę jo paragauti, pažinti, išsirinkti savo mėgstamus gėrimus, sužinoti apie juos.

Nuo 2005 m., kai paroda buvo pradėta rengti, ir vyno pasiūla, ir jo vartojimo kultūra Lietuvoje gerokai pasikeitė – išmokome vynuogių veislių pavadinimus, galime pasakyti, kuo skiriasi Naujojo ir Senojo Pasaulių vynai, žinome net vieno kito vyndario pavardę. Šių metų VD edukacija pažengusi kur kas toliau: kolekcinio, investicinio vyno mėgėjams ir profesionalams rengiamos trijų klasifikuotų Bordo ūkių asociacijų degustacijos: Gravo (Cru Classe de Graves), kurią ves Remy Etang’as, Sent Emiljono (Saint Emilion Grand Cru Classe) su Emmanueliu de Saint-Salvy ir Medoko ir Soterno (Grand Cru Classes1855 Medoc & Sauternes) su Peeru Pfeifferiu. Burgundijos vynų mėgėjams legendinio regiono apeliacijas pristatys „Albert Bichot“ namų atstovas.

„Uber“ ir „Alkotesteris“

Edukacija, skatinimas saikingai ir atsakingai vartoti alkoholį yra vieni svarbiausių tikslų nuo pat šios parodos rengimo pradžios.

Ne pirmi metai įmonė „Alkotesteris“ parodos lankytojams siūlo nemokamai pasimatuoti alkoholio koncentraciją kraujyje. Šiemet bus galima pasinaudoti itin tiksliu stacionariu infraraudonųjų spindulių matuokliu. Parodos rengėjai kviečia lankytojus po degustacijos nesėsti prie vairo ir su parodos partneriu „Uber“ sudarė palankias sąlygas atvykti į parodą ir grįžti namo.

Pasak p. Starkus, VD rengėjos, saikingumo kryptis sutampa su Europos Parlamento rezoliucijos dėl alkoholio strategijos teiginiais, kad saikingas alkoholio vartojimas yra kultūrinio gyvenimo elementas daugelyje Bendrijos šalių ir neprieštarauja sveikai gyvensenai: „VD dalyviai – užsienio ir Lietuvos vyndariai, aludariai, šalies vyno platintojai – siekia skleisti europietišką vyno vartojimo kultūrą, tačiau perspėja, kad alkoholio vartojimas nepilnamečiams, nėščiosioms ir priklausomybę alkoholiui turintiems žmonėms yra žalingas.“

Ambasadoriai palaiko

VD pristatyme dalyvavę Italijos, Ispanijos ir Gruzijos ambasadoriai pritarė rengėjams, sakydami, kad VD yra užsienio vyndarių tiltas į Lietuvos rinką ir sykiu įrankis ekonominiams ir kultūriniams ryšiams plėtoti.

„Pjemonto kalvos, Aukštutinio Doro ir Reino slėniai, Burgundijos vynuogynai, Piko sala, vynuogynais puoštos Lavo terasos, kultūriniai Europos ir pasaulio vynuogynų, vyninių, miestelių ir pilių peizažai, Gruzijos Qvevri vyno gamybos metodas, Viduržemio dieta, kurioje svarbų vaidmenį atlieka alyvuogių aliejus ir vynas, be vyno sunkiai įsivaizduojama Prancūzijos valgymo kultūra – visa tai yra UNESCO nematerialaus pasaulio kultūros paveldo sąraše“, – sako parodos rengėjai.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau