Sukūrė naują viskį

Publikuota: 2017-04-30
Naujo „King & Mouse” gėrimo leidimui sukurta speciali dėžutė ir etiketė, kiekvieno butelio kamštis yra rankų darbo.  „King & Mouse” archyvo nuotr.
Naujo „King & Mouse” gėrimo leidimui sukurta speciali dėžutė ir etiketė, kiekvieno butelio kamštis yra rankų darbo. „King & Mouse” archyvo nuotr.

Vilniškis viskio baras „King & Mouse” pristatė naują, jau antrąjį, savo leidybos viskį. Iš kelių skirtingų salyklinių škotiškų viskių sukurtas gėrimas išleistas 257 specialaus dizaino butelių tiražu.

Pasak Šarūno Karaliaus, „King & Mouse“ savininko ir naujojo gėrimo kūrėjo, tai yra trijų skirtingų regionų viskių kupažas. Paklaustas, kokiais kriterijais vadovaudamasis jis rinkosi viskius iš maždaug 120 Škotijoje esančių daryklų, p. Šarūnas šypteli: „Pirmiausia reiktų pradėti nuo to, kokio skonio viskį norėjau padaryti“. Anot pašnekovo, jam pačiam patinka kompleksinio skonio gėrimai, kuriuose nėra aiškiai išreikštų šviežių ar džiovintų vaisių poskonių arba aštraus dūmiškumo.

„Man patinka, kai dūminio skonio nedaug, kai jis persimaišo ir atsimuša kitais skoniais: pipiriškumu, juoda arbata. Stengiausi to siekti“, – pasakoja p. Šarūnas. Anot jo, drauga škotai, nepriklausomi viskio pilstytojai, įleido jį į savo daryklą ir leido „pasižaisti“, taip jis gavo galimybę atsirinkti gerus ir labai žinomus vardus. Kiti draugai tarpininkavo, įsigijant norimų viskių.

Kalbėdamas apie „savo“ viskio sudėtį, p. Šarūnas pirmiausia mini Islay saloje, vadinamoje dūminių viskių sostine, veikiančios daryklos “Laphroaig” gėrimą, šis yra „smarkiai dūminis“ ir sudaro maždaug 20% jo sukurtojo viskio.

nuotrauka::1

Į išleisto viskio sudėtį įtraukta ir 20% šiauriausioje Škotijos darykloje, veikiančioje Orkney saloje, padaryto viskio – sūraus ir šiek tiek minerališko.

„Kaip sala, taip ir „Highland Park” daryklos viskis turi daug skandinaviško palikimo. Dar labiau viskio pasaulyje yra linksniuojamos šioje saloje kasamos durpės – jų dūmas perteikiamas ir gėrimui“, – pasakoja p. Šarūnas. Anot jo, trečiasis ir pagrindinis skonio žiupsnis, 60%, atkeliavo iš šiaurės rytinio Škotijos regiono – Speyside‘o. Šiame regione telkiasi daugiau nei pusė visų Škotijos viskio daryklų, o jose daromo viskio skonis turi obuolių, kriaušių ir citrusų poskonių.

Įsigijęs šiuos viskius, p. Šarūnas leido laiką bičiulių brandinimo rūsyje ir maišė gėrimą proporcijomis, kol išgavo norimą skonį.

Galiojantys Škotijos viskio įstatymai nurodo, jog tik Škotijoje pagamintas ir išpilstytas viskis gali būti vadinams škotišku.

Dar daugiau, sako pašnekovas, – neseniai škotai priėmė įstatymą, nurodantį, jog ir etiketės ant škotiško viskio butelio gali būti prikluotos tik Škotijoje.

Dar reiktų pridurti, jog vilniškio „King & Mouse” baro pasiūlą pastebėjo gėrimų apžvalgininkai britai Neilas Ridley‘is ir Joelis Harrisonas, knygų apie viskius ir kitus gėrimus autoriai. Būsimame jų naujame leidinyje, 500 įdomiausių pasaulio barų gide, vietos atsirado ir lietuviškam viskio barui.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Geriausiuose pasaulio restoranuose - sakės renesansas

Pasaulio gastronomijos sostinėse – Honkonge, Niujorke, Londone, Kopenhagoje, San Sebastiane ir net Paryžiuje...

Laisvalaikis
2018.06.23
Iliustruotoji istorija: išradimas, palengvinęs buitį 1954 m.

1954-aisiais amerikiečių namus užplūdo trijų skyrių aliuminio folijos indeliai. Naujas reiškinys „TV pietūs“...

Laisvalaikis
2018.06.23
Molekulinė virtuvė jūsų namuose Premium

Jei pažvelgtume šimtus metų į praeitį ir iki dabar, maisto gamyba ne taip jau smarkiai ir keitėsi. Esminiai...

Verslo klasė
2018.06.23
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau