VŽ vertina: „Valgomasis” Vilniuje – lengvai ir sočiai

Publikuota: 2017-03-11

Būna, kad staiga kažkas ima ir labai nustebina. Ne daiktas, knyga ar poelgis, o visas reiškinys. Tokiu reiškiniu pavadinčiau „Valgomąjį“, 18 vietų restoranėlį prie gėlių turgaus Vilniuje.

Apie „Valgomąjį“ pirmąsyk išgirdau pernai lapkritį vykusiame Vyno ir desertų derinių čempionate – renginio naujokai, restoranėlio komanda, kaip vėliau paaiškėjo, bendraturčiai Agnė Alenovič ir Jurijus Radzevičius, žiuri nustebino subtilaus morkų pyrago ir rislingo „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese, 2013“ deriniu. Buvo smagu, kad neseniai dirbti pradėjusi maitinimo įstaiga lyg niekur nieko varžėsi su čempionato senbuviais.

Trečias kartas nemelavo

Paskiau dėl „Valgomojo“ nutiko dar linksmesnis dalykas: žiūrėdama į „google maps“ telefone, negalėjau patikėti, kad tas baltas pastatas prie Basanavičiaus gėlių turgelio, kuriame kadaise buvo ne kokio kvapo zabegalka su spurgomis ir kava, dabar yra, pavadinkime, – restoranėlis. Užbėgant įvykiams už akių, – nei užeigos, juolab smuklės pavadinimas jam netinka, ir svarbiausia to priežastis – gera virtuvė.

„Valgomajame“ bandėme papietauti kelis kartus. Pirmąjį, atvykus be išankstinio užsakymo (kas galėjo pagalvoti, kad jo reikia) paaiškėjo, kad vietų nėra ir nebus. Antrąsyk kolegė paskambino telefonu ir išgirdo, jog visi antrieji patiekalai tai dienai jau užsakyti, liko tik sriubos. Tiesą sakant, vien dėl sriubos deginti benziną buvo gaila.

Trečiusyk, sulaukusi lygiai 11-os, kai restoranėlis atidaromas, išgirstu telefono ragelyje sakant, kad iš antrųjų patiekalų liko tik vegetarinis, mėsiški jau visi užsakyti.

Gana. Gerai bus ir vegetarinis, juk gavėnia. 13 valandą žengiu pro „Valgomojo“ duris.

Ir tikrai – kampe likęs vienas vienintelis – dvivietis – staliukas, visos kitos 16 vietų užimtos. Kai vieni pavalgo, juos pakeičia kiti. 14 valandą, lyg burtų lazdele mostelėjus, „Valgomasis“ ištuštėja, lieka mūsų ir dar vienas dvivietis, prie kurio sėdi japonė ir anglakalbis.

Pietūs

Dabar apie maistą. Trinta cukinijų sriuba (2 Eur) be priekaištų – išvirta iš stipraus daržovių sultinio, cukinijų, jaučiasi šiek tiek bulvių, nei per švelni, nei per sūri. Paragavusi supratau, kad prieskonių indelių ant stalų nėra ne todėl, kad šeimininkai pamiršo jų padėti. Druskos ir viso kito į patiekalus čia gausi tiek, kiek virėjas manė esant reikalinga. Kažkodėl man patinka toks požiūris.

Kalakutienos krūtinėlė, saldžių bulvių košė, polenta su alyvuogėmis (4,50 Eur) buvo tas patiekalas, kurio mums neliko. Galėjau tik pavydžiai žiūrėti, kaip jis nešamas tiems, kurie žino, kad patiekalus čia verta užsisakyti iš anksto. Lėkštėje krūtinėlė atrodė taip gražiai patiekta, kad buvo skani iš tolo.

Jau paskiau, po minėtosios 14 val., „Valgomojo“ bendraturtis ir virtuvės meistras Jurijus pasakojo, kad paruošė 31 krūtinėlę, panašiai tiek vieno patiekalo pagamina kasdien.

„Perlotto“ su lapiniu kopūstu, brokoliais, skrudintais migdolais ir sūriu (4 Eur) buvo vienas skanesnių pastaruoju metu mano valgytų daugiaryžių. Iš pavadinimo galima suprasti, kad paruoštas iš perlinių kruopų, todėl reikėtų sakyti „daugiaperlių“. Vienaip ar kitaip vadinsi, patiekalas buvo ne tik daugiaperlis, bet ir daugiaskonis, sotus ir sykiu lengvas. Žinau, perlinės kruopos ne visiems patinka. Vieniems gal per prastos, kitiems primena ne tokią sočią tarybinę vaikystę, tačiau man jis buvo toks skanus, kad kilo noras parašyti apie jį eilėraštį.

Į tos dienos valgiaraštį dar buvo įtraukti du desertai – tiramisu ir tinginys. Dienos pietų rinkinys sriuba ir kalakutiena – kainavo 4.50 Eur, sriuba ir „Perlotto“ – 4 Eur. Dabar užsikimškite ausis: drįstu sakyti, jog už tokius patiekalus, vertus baltų staltiesių restorano, tai kiek per pigu.

Pavydėjau tiems, kurie čia valgė ketvirtadienio pietus. Jiems buvo patiekta: salierų sriuba su saulėgrąžomis (2 Eur), jautienos maltinis su perliniu „cous cous“ (4,50 Eur), vegetariški balandėliai pomidorų padaže (4 Eur), desertai, naminis aviečių ir rozmarino kompotas.

Viskas čia gerai

Viskas tame „Valgomajame“ gerai. Ir maistas, ir aptarnavimas. Stebėjausi, kaip p. Agnė vis prišoka papildyti stiklinę vandens – tarsi nemačiomis, ir tarsi pildama puikiausią vyną. Tądien čia pietaujančios moteriškės gavo „šefo linkėjimą“ – šokoladinį saldainį su rabarbarų įdaru. Smulkmena, bet miela.

Kalbant apie koncepciją, man regis, ji su kaupu pasiteisino. Nė 20 vietų neturintis restoranėlis (šiltuoju metų laiku veikia terasa, laimė, ne į gatvės pusę), kur kasdien tiekiami vis kitokie puikiai paruošti patiekalai, pataikė tiesiai į 10-uką, juolab nestandartinės, netradicinės vietos dabar ant bangos. Jei dar pridedi šeimininkų aistrą geram maistui ir apskritai tam, ką jie daro, – sėkmė garantuota.

Vėlgi, kaip palyginti tokią įstaigą su dideliu restoranu, kur ne mažiau skaniai pietums ruošiami ne du, o keturi patiekalai ir dar keli užkandžiai?

Tačiau jo virtuvėje dirba ne du, o šeši žmonės ir dar keli padavėjai. Šioje vietoje dėl vertinimo sunkumų nekyla – penki iš penkių, ir viskas.

Kiek kebliau dėl aplinkos, kurią VŽ vertina atsižvelgdama ir į tai, ar vieta tinkama dalykiniam pokalbiui. Tik ne „Valgomasis“. Nebent jūsų verslo partneris ar kitas svarbus asmuo būtų toks truputį paplaukęs, kuriam geri pietūs baksnojantis alkūnėmis su kitais pietautojais nekelia jokių nepatogumų.

VŽ įvertino – 23 iš 25

Maistas – 5

Valgiaraštis – 4

Aplinka – 4

Aptarnavimas – 5

Kaina už vertę – 5

Automobilio stovėjimas* 3 (pažymys į vertinimą neįtraukiamas)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Tiems, kurie niekada nenustoja mokytis

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

http://www.vz.lt
Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau