Kebabų sostinė? Tikrai ne Stambulas

Publikuota: 2017-03-04
Skaičiuojama, kad kebabų pardavimo apyvarta Vokietijoje kasmet siekia apie 4 mlrd. Eur.  Jeano Paulio Pelissier („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Skaičiuojama, kad kebabų pardavimo apyvarta Vokietijoje kasmet siekia apie 4 mlrd. Eur. Jeano Paulio Pelissier („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Kai kalbame apie vokiečių virtuvę, turbūt pirmiausia prisimename legendines dešreles. Nepaisant „Currywurst“ ir „Bratwurst“ šlovės, būnant Vokietijoje, neįmanoma atsispirti neparagavus čia itin išpopuliarėjusio turkiško maisto – kebabų.

Berlynas. Darbo dienos įkarštis. Žmonių nesustojantis srautas juda abiem kryptimis keleivine estakada svarbioje tranzitinėje metro stotelėje „Warschauer Strasse“.

Bet ne, kodėl nesustojantis? Dalis skubančių iš vienos traukinių linijos į kitą stabteli ties ant estakados įsikūrusiais keliais greitojo maisto pardavimo taškais, kad pagriebtų alaus ir / ar ko nors užkąsti. Esu kiek išalkęs po pasivaikščiojimo po Berlyno centrą, todėl sustojęs prie vieno iš tokių „taškų“, kurį laiką žiūrinėju valgiaraštį ir svarstau, ko čia paragavus. Tamsaus gymio linksmų akių pardavėjas, išvydęs mano svarstybas, mandagiai pasiteirauja, ko norėčiau.

„Durum kebab“, – paprašau. Ir priduriu: „Danke!“

Miklus vyrukas tuojau pat patiesia lavašą ir ima į jį skusti ant vertikalaus iešmo kepančią mėsą. Prieš dėdamas salotas, kopūstus, raugintų agurkų gabaliukus, svogūnus ir pomidorus, klausiamai žvilgteli į mane: „Alles?“ (suprask – „Visko tau pridėti greta mėsos?“). Linkteliu. Ir dar vokiškai paprašau aštriausio padažo, nors moku vos vieną kitą šios kalbos žodį: „Scharf!“

Pardavėjas anoje prekystalio pusėje pritaria: „Alles klar.“

Netrukus, ištiesęs jam 4,5 Eur, dantimis smingu į šiltą, sultingą ir kvapų „turkišką vyniotinį“. Padažas ima sunktis pro kebabo apačią, todėl tenka gausiai naudotis servetėlėmis. Tačiau šalin nuo kioskelio neskubu. Kol gardžiuojuosi maistu, šnekteliu su man jį tik ką pagaminusiu Evrenu. Jis sako prieš kelerius metus pradėjęs dirbti šioje vietoje. Sukasi kaip bitė – kasdien parduoda apie 100 kebabų, o savaitgaliais, ypač naktimis, prekybos apimtis padvigubėja.

Yra Berlyne vietų, kur kebabų pardavimai gerokai didesni. Tarkim, Kroicbergo rajone yra bene populiariausias Vokietijos sostinėje kebabų kioskas – jame nuolat darbuojasi 4–5 žmonės, kad patenkintų dieną naktį čia stovinčios išalkusiųjų eilės poreikius. Sakoma, kad kitąkart, laukiant maisto, tenka eilėje pastovėti bemaž valandą.

Beje, būtent Kroicberge liepos viduryje rengiamas gatvės maisto festivalis, kuriame ypatingas dėmesys skiriamas kebabams.

Du pionieriai

Atrodo, šis greitojo maisto patiekalas Vokietijoje pagal populiarumą jau lenkia įžymųjį dešrelių duetą, ir tai yra gausių turkų imigrantų įtakos vokiečių visuomenei rezultatas.

Europos turkiškų kebabų gamintojų asociacija. Yra ir tokia. Jos būstinė – Berlyne. Gurselis Ulberis, šios asociacijos atstovas, tikina, kad 82 mln. tauta kasdien suvalgo apie 2 mln. kebabų.

Kadiras Nurmanas ir Mehmetas Aygunas buvo tie du turkų „gastrabaiteriai“, kurių dėka Vakarų Berlyne, geležinkelio stoties Zoo rajone, bemaž prieš 50 metų atsirado pirmasis kebabų pardavimo kioskelis. Tai, ką jie padarė tada, dabar užtikrina darbą maždaug 200.000 Berlyno ir visos Vokietijos gyventojų, daugiausia – turkų imigrantų. Tos pačios asociacijos duomenimis, kebabų pardavimo apyvarta Vokietijoje kasmet siekia apie 4 mlrd. Eur.

Kasdien tokiu „valgyk judėdamas“ būdu suvartojama apie 400 t keptos mėsos, nors tai ir varo siaubą dietologijos specialistams, kurie atkreipia dėmesį į šio populiaraus užkandžio nenaudą organizmui.

Yra kebabai, yra gėrimas

Skaičiuojama, kad visoje Vokietijoje yra apie 40.000 kebabų pardavimo vietų. Vien Berlyne jų bemaž 4.000 – maždaug pusantro karto daugiau nei didžiausiame Turkijos mieste Stambule. Miunchene, Frankfurte, Hamburge ir Štutgarte yra dar po kelis tūkstančius kebabinių.

Meilė šiam maistui tokia didelė, kad 2011-aisiais grupė vokiečių studentų iš imbiero, petražolių, citrinų ir mėtų sukūrė gaivųjį gėrimą „Papa Turk“, skirtą česnakiniam poskoniui, burnoje liekančiam suvalgius kebabą, neutralizuoti.

Britų televizijos kompanijos BBC žurnalistai neseniai pasidomėjo, kodėl šis patiekalas toks populiarus Vokietijoje.

„Nes jo skonis yra tiesiog puikus“, – paprastai atsako p. Ulberis.

„Jūs savo rankose laikote visus gerus ingredientus, gaunate visų reikalingų baltymų ir angliavandenių. Na, taip, ir šiek tiek riebalų. Bet jų irgi reikia“, – šypsosi jis.

Valgo „ir studentai, ir prezidentai“

Kebabų kainos Berlyne svyruoja nuo 3,5 iki 14 Eur – nelygu, kokio dydžio porcija, kurioje miesto vietoje jis parduodamas ir kokio brangumo produktai sudėti į pitą (tokie kebabai vadinami „Doner“) arba įvynioti į lavašą („Durum“). Įprasčiausia patiekalo kaina Vokietijos sostinėje – apie 4–6 Eur.

Klasikinis kebabas iš pradžių buvo gaminamas tik su jautiena. Bet laikui bėgant mėsos asortimentas plėtėsi – dabar galima nesunkiai gauti šio patiekalo su vištiena, aviena ar kalakutiena. Gana populiarūs ir vegetariški variantai su falafeliais vietoj mėsos.

Kebabai – jau ne vien vėlyvos nakties išalkusių klubinėtojų užkanda. Ir Berlyne, ir kituose Vokietijos miestuose, net jos finansų sostinėje Frankfurte prie Maino per pietų pertrauką kostiumuotas „biurų planktonas“ mielai renkasi šį patiekalą. Kebabų jau galima nusipirkti ne tik kioskuose ar nedidelėse turkiškose užkandinėse, bet ir, atrodytų, visai ne jiems skirtose vietose, pvz., restoranuose.

Maža to, paradoksas – kalbama, kad ne turkai, o būtent vokiečių emigrantai prieš tris dešimtmečius atvežė ir ėmė populiarinti kebabus Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kai kurie Niujorko finansininkai jau įprato per pietų pertrauką su tokiu „ritinėliu“ keliauti užkandžiauti į Centrinį parką.

Atrodo, kad Vokietijoje įsikūrę turkai dėkingi prieš penkis dešimtmečius šio verslo pionieriais tapusiems Kadirui ir Mehmetui už galimybę ne tik pristatyti savo gimtosios šalies virtuvės atstovą didelei europietiškai nacijai ir Vokietiją gausiai lankantiems turistams, bet ir savotiškai tiesti tiltus tarp dviejų kultūrų. Nes šis išradimas ir „įsiskverbimas“ į daugiamilijoninę rinką palaiko daugelio žmonių verslus – mėsos ir salotų augintojų, padažų gamintojų, tiekėjų ir, žinoma, pačių kebabų pardavimo taškų savininkų.

Net ir naujausios turistų apklausos rodo, kad kosmopolitiškąjį Berlyną charakterizuoja ne tik Brandenburgo vartai, į grafičio meno galeriją paverstos komunistinės sienos likučiai ar įvairus naktinis gyvenimas, bet ir turkiški kebabai.

Britų laikraštis „The Guardian“ pernai vasarą skyrė nemažai dėmesio kebabų pardavimo vietoms Berlyne ir iš 4.000 jų išskyrė kelias, kurios, šio laikraščio žurnalistų nuomone, yra vertos dėmesio: tai „Adana Grillhaus“, „Konak Grill: Izmir Koftecisi“, „Doyum“, „El Reda“ ir kt.

Dar viena sėkminga diena

Kramsnodamas suvyniotą „aštrų kebabinį miksą“ ir gurkšnodamas alų, neskubėdamas nueinu estakada savo „S-Bahn“ traukinio link.

Netrukus darbą baigsiantis ir pas žmoną su trimis vaikais grįšiantis Evrenas patenkintas – šiandien jam buvo dar viena puiki pardavimų diena. Kaip ir tūkstančiams kitų kebabų gamintojų ir pardavėjų Berlyne ir visoje Vokietijoje.

„O pats ar savo daromus kebabus valgai?“ – atsisveikindamas paklausiu.

„Žinoma, o kaipgi kitaip“, – šypsodamasis atsako Evrenas ir gudriai pamerkia akį. Ir suprask, žmogau, čia jis rimtai ar juokauja.

FOTOGALERIJA Kebabai (14 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Tiems, kurie niekada nenustoja mokytis

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

http://www.vz.lt
Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau