Angelo Gaja – modernistas ar tradicionalistas?

Publikuota: 2017-03-04
Vienas svarbiausių Angelo dukros Gaios Gajos inicijuotų žingsnių buvo atskirų Barbaresco vynuogynų vyno grąžinimas į klasikinę Barbaresco DOCG apeliaciją.  Arūno Starkaus nuotr.
Vienas svarbiausių Angelo dukros Gaios Gajos inicijuotų žingsnių buvo atskirų Barbaresco vynuogynų vyno grąžinimas į klasikinę Barbaresco DOCG apeliaciją. Arūno Starkaus nuotr.
Autorius  

Profesionalams skirtame susitikime su vyninės „Gaja“ atstove, prieš savaitę vykusiame Vilniuje, iš kolegos išgirdau, kad net keli „Gajos“ vynai buvo geriausia, ką jis ragavo per visą savo karjerą. Galimas dalykas: visada maloniai nustebina tai, kuo šios Italijos vyninės „Barolo“, „Barbaresco“ ar „Brunello“ vynai virsta per 15-a brendimo rūsyje metų.

Nuo įrodymo, kad geras vynas turi subręsti, prasidėjo „Vyno klubo“ kartu su vyninės „Gaja“ atstove Sara Kabrele surengtas seminaras, kuriame buvo pristatyti Pjemonto ir Toskanos regionų vynai. Mat kai kalbama apie vyndarių Gajų šeimą, paprastai akys krypsta į charizmatišką jos ketvirtos kartos atstovą Angelo Gają. Jo dėka Pjemontas tapo žinomas visame pasaulyje ir yra laikomas lygiaverčiu prancūzų Bordo ir Burgundijai, nors pats Angelo neturėjo tikslo kelti šio regiono prestižą.

Netgi priešingai. Amžių sandūroje išplėtęs veiklą į kitas svarbias Italijos apeliacijas, Angelo sakė, kad „jo šeima neprekiauja „Barolo“, „Barbaresco“, „Brunello“ ar „Bolgheri“ vynais, ji parduoda tiesiog „Gajos“ vyną“. Kita vertus, eidama prieš Italijos tradicionalistus ir sykiu remdamasi geriausia pasaulio vyndarystės patirtimi, šeima galiausiai prisidėjo prie regionų, kuriuose dirba, pirmiausia – Pjemonto, šlovės. Galima sakyti, kad, oponuodama senajai tradicijai, Gajų šeima tuo pačiu metu sukūrė naująsias tradicijas.

Kainos augo ir augs

A. Gajos iniciatyva Barbaresco apeliacijoje atsirado atskiro vynuogyno vyno fenomenas. Pirmasis toks vynuogynas, apibrėžtas 1967 m., buvo Sor? San Lorenzo, po jo ėjo Sor? Tild?n (1970) ir Costa Russi (1978). Taip pat jis buvo pirmasis, išdrįsęs panaudoti prancūziškas vynuogių veisles klasikinėse Pjemonto vyndarystės zonose ir kartu atsisakęs prestižinių vyno kilmės nuorodų. Kitas drastiškas ir pradžioje netgi pasipiktinimą sukėlęs žingsnis buvo 1971 m. du kartus padidėjusios „Gajos“ vynų kainos.

Dėl nepriekaištingos kokybės ir ilgaamžiškumo jos ir toliau auga, nes šie vynai patenka į labai ribotą Italijos vynų rinktinę, kuri dalyvauja antrinėje kolekcinio ir investicinio vyno rinkoje su klasifikuotais Prancūzijos ūkiais, keletu Ronos vynų ir keliais garsiais šampanais.

Kad užtikrintų kokybę, Gajų šeima pasirengusi daug ką paaukoti. Pavyzdžiui, 2002 m. dėl prasto derliaus Pjemonte ir Brunello di Montalcino apeliacijoje buvo nuspręsta deklasifikuoti ir negaminti vyno, kuris esą galėtų pakenkti „Gajos“ reputacijai.

Pastaraisiais metais šeimos ūkiuose ypač daug dėmesio yra skiriama ekologinei vyndarystei ir klimato kaitos padariniams vynuogynuose, tačiau čia neskubama gauti ekologinio ar biodinaminio sertifikavimo argumentuojant, kad vynui su „Gajos“ ženklu keliami dar aukštesni reikalavimai.

Apeliacijų tinkluose

Ypatingas dėmesys savo vynuogynams persmelkia kiekvienos Gajų kartos veiklą. Antai vienas svarbiausių Angelo dukros Gaios Gajos inicijuotų žingsnių buvo atskirų Barbaresco vynuogynų vyno grąžinimas į klasikinę Barbaresco DOCG apeliaciją. Iki tol „Sor? San Lorenzo“, „Sor? Tild?n“ ir „Costa Russi“ vynas buvo gaminamas su ne tokių griežtų reikalavimų Langhe DOC apeliacijos nuoroda, kurioje ‚Nebbiolo‘ vynuogių vynas buvo maišomas su 15% vietinės veislės ‚Barbera‘ vynu. Taigi, nors Barbaresco apeliacijos statusas buvo pakeltas iki prestižinio DOCG dar 1980-aisiais, ilgus metus išvardytuose šeimos vynuogynuose buvo vadovaujamasi iki oficialios Barbaresco apeliacijos įkūrimo 1966 m. galiojusiu leidimu naudoti ne vien ‚Nebbiolo‘ vynuoges.

Anot Angelo, klasikinis „Barbaresco“ ir, beje, vienintelis ilgametis „Gaja Barbaresco DOCG“ vynas yra kelių vynuogynų vyno mišinys, leidžiantis atskleisti didesnį ‚Nebbiolo‘ derliaus kompleksiškumą. Laikantis tokios filosofijos, net geriausio atskiro vynuogyno vynas turėtų būti balansuojamas kitomis vynuogėmis. Šio recepto sėkmę žinome ir iš dar drąsesnių su „Gaja“ susijusių pavyzdžių, tokių kaip Langhe apeliacijos „Sito Moresco“ vynas, kurį darant ‚Nebbiolo‘ vynuogės maišomos su prancūziškomis veislėmis. Kita vertus, anot jaunesnės Gajų kartos, turimų atskirų ‚Nebbiolo‘ vynuogynų amžius ir potencialas jau pasiekė tą ribą, kai vynas, daromas vien iš šių vynuogių, parodys individualų vynuogyno stilių.

Rinkodara – asmeniniai ryšiai

Savo pažangios veiklos fone A. Gaja ir vadovavimą ūkiui perimanti jo duktė Gaia kai kuriose srityse išlieka konservatyvūs. Pavyzdžiui, Angelo, prieš 30 metų gavęs viliojantį pasiūlymą dėl jungtinės veiklos iš JAV vyno ikonos Roberto Mondavi, po ilgų svarstymų atsakė neigiamai, juokaudamas, kad toks projektas primintų „uodo ir dramblio kūniškus santykius – pavojingus ir be ypatingo malonumo“.

Gana atsargiai jis pasisako ir dėl būsimos plėtros galimybių, kurių pirmiausia matytų Kampanijoje, Bazilikatoje, Markėje arba Sicilijos Etnoje, bet ne už Italijos ribų.

Kitas svarbus Gajų veiklos aspektas yra požiūris į savo importuotojus ir svarbius klientus kiekvienoje šalyje: nors jis nėra mažas gamintojas, čia viskas paremta ilgalaikiais santykiais ir asmeniniu ryšiu su partneriais. Įmonė netgi neturi interneto svetainės su produktų katalogu arba oficialios „Facebook“ paskyros, neretai vengia masinių vyno renginių net savo gimtajame Pjemonte. Tiesa, S. Kabrele pranešė ir gerą naujieną – vyninę Barbaresko miestelyje dabar gali aplankyti bet kas ir ragaudamas vynus kelias valandas praleisti su pačiu Angelo Gaja arba jo dukra Gaia. Tereikia iš anksto susitarti dėl vizito ir paaukoti bent 300 Eur vienai vietos labdaros organizacijų.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Smalsiems, protingiems, norintiems suprasti

Tiems, kurie niekada nenustoja mokytis

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

http://www.vz.lt
Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau