Hestonas Blumenthalis: maistas padaro mus laimingesnius

Publikuota: 2017-02-25

„Reikia tiesiog mėgautis tuo, ką valgai ar geri. Kam nors gal patinka „Nescafe 3in1“, tebūnie. Taip ir savo virtuvėje – gali daryti, ką nori. Tačiau jei esi profesionalas, turi elgtis profesionaliai“, – sako virtuvės šefas Hestonas Blumenthalis, vadinamas vienu įtakingiausių pasaulio virėjų, vasario pradžioje viešėjęs Rygoje.

Britų molekulinės virtuvės pradininkas p. Blumenthalis dalyvavo profesionalių virtuvės prietaisų „Sage“ pristatyme, tiksliau, šių prekių ženklo virsmui iš ankstesniojo „Stollar“ organizuotame renginyje Baltijos šalių virtuvės meistrams, tinklaraštininkams ir šiaip žurnalistams. VŽ atstovavo pastariesiems.

1932 m. Australijoje, Melburne, įkurta įmonė „Breville“ nuo pat pradžių gamino „žmonių buitį palengvinančius daiktus“. 2013 m. prekių ženklas „Sage“ buvo pristatytas Didžiojoje Britanijoje, o nuo 2017 m. vasario mėnesio pasirodė visoje Europoje. 2013 m. „Sage“ pradėjo bendradarbiauti su Hestonu Blumenthaliu, kuris tapo prekių ženklo veidu ir tais pačiais metais pristatė produktų liniją „Sage by Heston Blumenthal“, dabar ją sudaro 35 inovatyvūs ir išmanieji virtuvės prietaisai. Teko regėti šiuos prietaisus veikiančius. Neperdedant – tai kiekvienos šeimininkės svajonė ir galimybė sublizgėti, net tuo atveju, jei maisto gamyba yra tik įsisąmoninta būtinybė. Tie prietaisai dirba patys.

Ryškiausias ženklas – Hestonas

Tiek apie „Sage“. Kad ir kokie tobuli būtų šio prekių ženklo įrenginiai, ryškiausias ženklas Rygoje buvo Hestonas Blumenthalis (g. 1966).

Lygiai prieš 10 m. teko laimė stebėti jo pasirodymą „Madrid Fusion“, kasmet Madride rengiamame tarptautiniame pasaulio kulinarijos galingųjų susitikime, jis vadinamas gastronomijos viršūnių susitikimu (angl. summit of gastronomy).

Į Rygos kino teatro „Splendid Palace“ Mažąją salę (šis nuo 1923 m. veikiantis (!) kino teatras vertas atskiro teksto) p. Blumenthalis įbėgo taip pat žvaliai, kaip prieš 10-metį. Regis, niekas nepasikeitė – ta pati idealiai plika galva, tie patys akinių rėmeliai ir jaunatviška laikysena, tik daugiau nuovargio – bet ne veide, o po oda. Abi susitikimo dienas dingojosi, jog jam knieti greičiau baigti kalbas ir nerti į darbą: rodydamas filmukus, kaip gaminami (išties reiktų rašyti – kuriami) patiekalai, ir pasakodamas apie tai, jis tarsi atsidurdavo kitur, tapdavo kitu. Vėlgi, meistras prisipažįsta, kad į sėkmės viršūnes įkopė palaikomas žmonos ir dabar norėtų daugiau laiko praleisti su šeima.

Hestonas Blumenthalis yra kūrėjas. Istorijų pasakotojas. „Alisos iš Stebuklų šalies“ atstovas spaudai. Būtent iš istorijų ir vaikystės prisiminimų atplaukę įspūdžiai buvo impulsas laboratorijose ir vėliau virtuvėje sukurti vienus ar kitus patiekalus. „Kai buvau vaikas, – sako virtuvės meistras, – laukdavau Velykų, Kalėdų, man tai buvo didžiausios šventės. O dabar trokštu, kad vakarienė mūsų restorane žmonėms taip pat būtų šventė – kaip Kalėdos ar Velykos.“

Savamokslė žvaigždė

Jo istorija stebina. Būdamas 18-os p. Blumenthalis tapo restorano mokiniu, po savaitės darbą metė. Vėliau dirbo tiesioginių pardavimų, skolų išieškojimo, buhalterijos srityse, tačiau tikroji jo aistra buvo gaminti valgį. 1995 m. įsigijo apleistą smuklę netoli Londono esančiame Brėjaus miestelyje ir įkūrė jame restoraną „The Fat Duck“, dabar žinomą visiems pasaulio gurmanams. Beje, su kita pasaulio gastronomijos garsenybe, virtuvės meistru ir dabar jau nebeveikiančio restorano „El Bulli“ bendraturčiu, ispanų molekulinės gastronomijos kūrėju Ferrano Adria p. Blumenthalis geriausių pasaulio restoranų sąraše (jį kasmet skelbia „Restaurant Magazine“) bene penkerius metus vis keitėsi pirmąja ir antrąja vietomis.

„The Fat Duck“ iki šiol išlieka trijų geriausių pasaulio restoranų trejetuke. Šis restoranas yra vienas iš didžiojo meistro verslų, o meistras – vienas iš trijų Jungtinės Karalystės šefų, apdovanotų trimis „Michelin“ žvaigždutėmis. Kai 2004-ųjų sausį prestižiškiausiu pasaulyje vadinamas „Michelin“ restoranų gidas įmonei „The Fat Duck“ įsegė trečiąją žvaigždę, tuomet 37-erių p. Blumenthalis tapo jauniausiu virtuvės šefu, pelniusiu tris M žvaigždes.

Virtuvė laboratorijoje

Virtuvės, kaip ir drabužių, mados keičiasi. Prieš dešimtmetį vadinamoji molekulinė gastronomija (MG; angl. molecular gastronomy) pasaulyje buvo be proto madingas dalykas. Dabar galima tik svarstyti, ar „The Fat Duck“ padangėje būtų įsižiebusios trys M žvaigždės, jei p. Blumenthalis būtų pasukęs ne moderniuoju, o tradiciniu gastronomijos keliu. Galima svarstyti ir apie tai, ar kuris vienas tų kelių yra vertesnis. Kad ir kaip būtų, savamokslis virtuvės šefas, už savo nuopelnus vėliau pagerbtas Redingo universiteto garbės mokslų daktaro laipsniu, pasuko pirmuoju.

Susižavėjęs skonio ir atminties procesais bei fizine sudedamųjų dalių transformacija kepant bei verdant, į pagalbą pasikvietė mokslininkų: sykiu su Bristolio universiteto fiziku dr. Peteriu Barhamu ir prof. Tony Blake‘u, vienos iš didžiausių pasaulyje kvapus ir skonius tiriančios bendrovės „Firmenich“ viceprezidentu, p. Blumenthalis laboratorijoje Ženevoje leidosi į skonių psichologijos tyrinėjimus, o gautais rezultatais pasinaudojo savo virtuvėje darydamas neįprastus derinius.

Tai gali būti duonos skonio ledai, užpilti krabų skonio sirupu, kiaušinienės su rūkytu kumpiu skonio ledai, pateikiami su skrebučiu ir pomidorų džemu, austrių su kryžiažiedžių vaisiais drebučiai. Dar – Blumenthalio garsioji sraigių košė, kalafiorų rizotas su šokolado drebučiais ir morkų irisais. Arba neįtikėtino grožio cukruotų vaisių barokinė kompozicija, kurios gamyba buvo parodyta Rygoje, suprantama, nufilmuota.

Darbo visoms šioms įmantrybėms sukurti reikia daug, pvz., kuriant krabų skonio ledus, buvo atlikta per 440 bandymų.

Be abejo, tokie patiekalai nėra pigūs. Kelionė žmogui po p. Blumenthalio skonių ir kvapų pasaulį kainuoja apie 260 GBP.

Ši sėkmė tarsi leistų virtuvės meistrui mėgautis trokštama šeimos laime, tačiau p. Blumenthalis rašo knygas, dalyvauja televizijos laidose ir įvairiuose projektuose. Antai 2014 m. uždaręs „The Fat Duck“ renovacijai, su visa komanda pusmečiui persikėlė į Australiją, Melburną, ir atidarė ten „Riebiosios anties“ filialą.

Kad p. Blumenthalio galvoje siaučia ne vien molekulinės virtuvės vėjai, rodo jo aistra tradiciniams receptams. Antai prieš gerą dešimtmetį knygyno kulinarijos skyriuje aptikęs Prancūzijos viduramžių receptų knygos „Le Viandier de Taillevent“, datuojamos maždaug 1300 m., vertimą į anglų kalbą. Pradėjęs vartyti knygos lapus ir perskaitęs vieno iš patiekalų gamybos instrukciją, p. Blumenthalis tiesiog suakmenėjo. Receptas skambėjo taip: „Kaip iškepti vištą ir ją vėl prikelti gyvenimui.“ Virtuvės meistras neplanavo išbandyti šio recepto savo restoranuose, tačiau tai įžiebė jo smalsumą apie kulinarijos istoriją. Susidomėjimo rezultatas – knyga „Istoriškas Hestonas Blumenthalis“ („Historic Heston Blumenthal“), joje – britiškų receptų nuo viduramžių iki Viktorijos laikų kolekcija. Viduramžių receptai joje nėra aklai atkartoti, kai kurie ingredientai ir technikos tapo atspirties tašku jo paties idėjoms. „Yra maisto istorikų, kurie receptus atkartoja nepaprastai preciziškai, man labiau patiko idėja panaudoti juos kaip įkvėpimo šaltinį, naudojant modernią įrangą ir technologines naujoves“, – kalba meistras.

Apie laimę valgyti skaniai

Rygoje p. Blumenthalis pasakojo apie savo kelią į virtuvę, savo filosofiją, apie požiūrį į valgį ir... laimę valgyti skaniai. Jo įsitikinimu, „laimingas maistas“ gali padėti žmogui tapti sėkmingesniam, geresniam.

„Jeigu kas nors einasi blogai, žmogus turi sustoti, suprasti, kodėl taip yra, ir pakeisti tą mechanizmą. Kitaip sakant, ištraukti iš atminties gerus dalykus ir atsispirti nuo jų. Vienas tokių yra maistas, prisiminimai apie vaikystėje jūsų valgytą skanų maistą“, – kalba p. Hestonas. Skamba viliojamai, tačiau jo ir bent pusės Lietuvos gyventojų prisiminimai apie vaikystės patiekalus, ko gero, radikaliai skiriasi.

Tačiau yra ir kitas būdas valgant tapti laimingesniam.

„Kai žmogus šlamščia sumuštinį įbedęs akis į kompiuterio ekraną, jis jaučia visai ką kitą, nei tą patį sumuštinį valgydamas parke ant suoliuko. Jis jaus kvapus, garsus, skonį. Jis bus daug laimingesnis“, – sako didysis meistras. Ar gali būti paprasčiau?

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
20 veiklos metų itališkos kavos gėrimo kultūros puoselėjimui Rėmėjo turinys

Kai prieš 20 metų bendrovė „Amoka“ Lietuvą supažindino su „Lavazza“ kava, buvo sunku įsivaizduoti, kad tai ne...

Laisvalaikis
2017.12.13
Už „Kempinski“ durų – rafinuotos elegancijos pasaulis Rėmėjo turinys 3

Raudonas kilimas pasitinka jau prie spindinčių dvivėrių lauko durų, kurios, vos man priartėjus, elegantiškai...

Laisvalaikis
2017.12.12
Alkoholinių gėrimų poveikis susijęs ir su jų rūšimi

Piktnaudžiavimo alkoholiu poveikis emocijoms priklauso ne tik nuo charakterio, bet ir nuo gėrimų rūšies, rašo...

Laisvalaikis
2017.12.11
Verslas imasi skleisti saikingo alkoholio vartojimo kultūrą 3

Liko mažiau nei mėnuo, kai Lietuvos piliečių gyvenimą pradės reguliuoti nauja Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2017.12.08
Prekybos centruose veikiančių restoranų sėkmės modelis: ekspertų įžvalgos Premium 4

Maisto, gėrimų ir restoranų sektorius turėtų užimti apie 15% prekybos centro ploto, o restoranų perkėlimas į...

,,Nespresso“- kaip pašaipi žmona sukėlė revoliuciją kavos rinkoje Rėmėjo turinys 3

Kai kuriems žmonėms yra lemta tapti išradėjais, kad ir kokį išsilavinimą jie beturėtų, ar kokį darbą...

„Absolut Vodka“ – švediškos autentikos ir modernaus meno dermė Rėmėjo turinys 2

Prekių ženklas „Absolut Vodka“ yra puikus pavyzdys, kaip paprasta idėja gali atnešti neįtikėtiną sėkmę ir...

Laisvalaikis
2017.12.05
Populiarūs mitai apie maisto produktus

Kasdien susiduriame su įvairiais mitais, kurie tarsi diktuoja gyvenimo taisykles, gausybė jų egzistuoja ir...

Laisvalaikis
2017.12.03
Jums alaus iš viskio statinės? 2

Gruodžio 1, 2 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta craft alaus festivalis. Šaunusis kareivis Šveikas...

Laisvalaikis
2017.12.01
Skandinavų „White Guide“ išrikiavo geriausius Lietuvos restoranus 2

Lapkričio 29-osios vakarą Taline buvo paskelbti geriausi Baltijos šalių restoranai, įtraukti į prestižiniu...

Laisvalaikis
2017.11.30
COMPASS II: išpilstytas ilgiausiai brandintas alus „Švyturio“ istorijoje Rėmėjo turinys 1

Dar niekada „Švyturio“ aludariai taip ilgai nepuoselėjo ir nebrandino alaus. Sodrus ir išbaigtas, juodojo...

Laisvalaikis
2017.11.29
Smagurius kviečia maisto festivaliai 1

Atvėsus orams, pakyla apetitas. Kas galėtų paneigti, kad pasinaudodami žmogiškomis silpnybėmis maisto ir...

Laisvalaikis
2017.11.24
Turistams Vilniuje pristatys Halės turgų 4

„Go Vilnius“, Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūra, pranešė Vilniaus svečiams parengusi Halės...

Laisvalaikis
2017.11.24

Verslo žinių pasiūlymai

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau