Paskelbti geriausi Lietuvos restoranai

Publikuota: 2016-07-05
Autorius „Verslo žinios“

MB Gero maisto akademija (GMA) paskelbė 30-ies geriausių restoranų Lietuvoje sąrašą. Daugiausiai Akademijos narių balsų surinko Vilniuje veikiantis restoranas „Stebuklai“, bent šeši pirmojo dešimtuko restoranai priklauso jų savininkams – virtuvės meistrams.

Projektą GMA įgyvendino su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“. Pasak Lino Petrukaičio, GMA steigėjo, šio projekto idėja radosi pastebėjus, kad kitose šalys kasmet skelbia geriausių savo restoranų sąrašus, o mes – vis dar ne: „Apie tokį projektą šnekėjo daugelis – LRVVKA, LVRA, kiti, bet niekas iki šiol nesiėmė jo įgyvendinti. Mes pabandėme sujungti visas šias organizacijas į vieną ir projektui įgyvendinti įsteigėme Gero maisto akademiją“. Anot pašnekovo, projekto idėja patiko UAB „Švyturys-Utenos alus“, kuri ir pati puoselėja alaus ir maisto derinimo kultūrą, taigi bendrovė tapo „projektą atlikti įgalinančia jėga“.

GMA taryba

30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas (žr. žemiau) atrinktas iš ilgesniojo – 50-ies. Pastarąjį sudarė GMA taryba, o ją, kaip skelbiama GMA svetainėje, sudaro savo srities profesionalai: LVRA atstovauja jos prezidentė ir Gurmanų gildijos valdybos narė Evalda Šiškauskienė bei LVRA valdybos narė Laura Čepukaitė; šefams ir jų interesams – LRVVKA valdybos narys Deivydas Praspaliauskas; Lietuvos someljė asociacijai – jos prezidentas Arminas Darasevičius.

Taip pat į tarybos sudėtį įėjo žiniasklaidai ir nepriklausomiems kulinarams – tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir keturių kulinarijos knygų autorė Renata Ničajienė, žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė, kuri yra ir pasaulinės „Chaine des Rotisseurs“ Gurmanų gildijos valdybos narė bei Lietuvos padalinio kanclerė, taip pat „Vyno žurnalo“ vyriausiasis redaktorius, Lietuvos someljė asociacijos steigėjas Arūnas Starkus. Taryboje dalyvauja ir šefas Martynas Praškevičius, konditeris Ali Gadžijevas bei kavos ekspertas Vytautas Kratulis.

Rinko 140 narių

Tarybos sąrašas buvo išsiųstas 140-iai GMA narių, kurie iš sąrašo išrinko po 10, jų manymu, geriausių restoranų, 10-ies balų sistema įvertinę juos už maistą, gėrimų meniu, aplinką ir aptarnavimo kokybę. Susumavus balus ir „sukrito“ 30-ies geriausių restoranų sąrašas.

„Pirmaisiais metais reitinguoti iš didesnio skaičiaus, ko gero, būtų sudėtinga“, – sako p. Petrukaitis. Anot jo, Lietuvoje toks balsavimas rengiamas pirmą kartą, taigi projekto detalės ilgainiui gali kisti: „Vertinimo kriterijų sukūrimas ir išgryninimas užtrunka, užtrunka ir restoranų atranka. Gali pasikeisti ir aplinkybės, kurių nemato GMA nariai, pvz., į pirmąjį sąrašą patekęs restoranas „Yum cha“, per tą laiką, kol sąrašas buvo išgrynintas, spėjo bankrutuoti ir užsidaryti.“

Pasak p. Petrukaičio, restoranų verslas labai dinamiškas, todėl akademijos narių buvo prašoma į geriausiųjų dešimtuką įtraukti tik tuos restoranus, kuriuose jie lankėsi ne anksčiau nei per paskutinį pusmetį, – taip stengtasi įgyvendinti principą vertinti neseniai aplankytas vietas. Ar 50-ies restoranų sąrašas, iš kurio bus renkama 30 geriausiųjų, kitąmet galėtų ilgėti, priklausys nuo kitų metų projekto tarybos.

Vienintelio nebūna

Bet kuriuo atveju geriausių Lietuvos restoranų sąrašo idėja puiki, jis neabejotinai dar labiau pakaitins pastaruoju metu ir taip smagiai kunkuliuojantį viešojo maitinimo sektoriaus puodą. Armino Darasevičiaus, Lietuvos someljė asociacijos prezidento ir trijų restoranų bendraturčio, nuomone, tokie rinkimai verslui neabejotinai naudingi – vienas dalykas, jie skatina sveiką konkurenciją; kitas – tikėtina, kad ir žmonėms bus įdomu patikrinti geriausius restoranus. Naudingi jie bus ir atvykusiems iš kitų šalių – visokiuose tripadvisoriuose geriausiųjų juk nesužiūrėsi.

Ir – taip pat bet kuriuo atveju – vienintelis teisingiausias sąrašas vargu ar gali būti. Antai įtakingo britų žurnalo profesionalams „Restaurant Magazine“ iniciatyva nuo 2002 m. skelbiamas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas („The World’s 50 Best Restaurants 2016“), vadinamas šios srities „Oskarais“, kasmet sukelia daugybę diskusijų. Anot „Restaurant Magazine“, kitaip ir negalėtų būti – juk apklausa atspindi šios srities ekspertų daugumos nuomonę, o ji nebūtinai sutampa su kitokia.

Neabejotinai, sako p. Darasevičius, kritikos sulauks ir mūsiškiai rinkimai, tačiau po kelerių metų jie turėtų nusistovėti, o kriterijai – išsigryninti.

„Mes fiksuojame tendencijos akimirką – šiandien ji vienokia, rytoj bus kitokia, ir tai normalu“, – sutinka p. Petrukaitis. Jis sako ir pats girdėjęs nuomonių, kad mūsų restoranus galėtų vertinti užsienio ekspertai, bet šiuo atveju labai svarbu yra suvokti šalies kultūrą ir kontekstą.

„Šį projektą pirmiausia darome savo šaliai, savo gurmanams, savo restoranų lankytojams“, – kalba pašnekovas. Jo manymu, žmogaus iš svečios šalies nuomonę gali lemti akimirkos įspūdis. Mums svarbu, ar restoranas sugeba išlaikyti kokybę ilguoju laikotarpiu, o tai gali įvertinti toje rinkoje dirbantys žmonės.

Balsavimą prižiūrėjo ir auditavo buhalterinės apskaitos, verslo ir mokesčių konsultacijų įmonė UAB FMG.

„Jei keli restoranai būtų gavę vienodai balų, matyt, būtų reikėję tarybos įsikišimo. Šiuo atveju taip nebuvo. Restoranai buvo vertinami pagal keturis kriterijus – maistą, gėrimus, aplinką, aptarnavimą – ir balai išsiskyrė“, – aiškina p. Petrukaitis.

Pirmauja savininkai

Didžiausią svorį turėjo balas už maistą – jis lėmė 70% bendrojo vertinimo, tačiau buvo paskelbti ir geriausių restoranų dešimtukai pagal surinktus maisto, gėrimų sąrašo, aptarnavimo, aplinkos balus.

Daugiausia balų už maistą surinko geriausiu paskelbtas restoranas „Stebuklai“ (virtuvės šefas Martynas Praškevičius). Likusiose trijose kategorijose geriausias – restoranas „Dublis“ (virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas).

Žvelgiant į laimėtojų sąrašą reiktų pasakyti, kad didelių staigmenų jis nepateikė: pirmas tris vietas užėmusieji nuolat vienas kitą lenkia įvairiuose privačiuose vertinimuose, kaip ir ketvirtos bei šeštos vietos laimėtojai – Klaipėdos restoranai „Monai“ ir „Momo grill“, to paties tituluoto virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus valdomos įstaigos.

Krinta į akis ir tai, kad bent šeši pirmojo dešimtuko restoranai priklauso jų savininkams – virtuvės meistrams.

Prisiminus, kad pirmąjį Lietuvoje virtuvės meistrui priklausantį restoraną – bistro „La Cle“ – Vytautas Samavičius (2008 m. jis buvo išrinktas geriausiu šalies virėju ir pelnė krūvą medalių tarptautiniuose kulinarijos konkursuose)

atidarė Klaipėdoje baigiantis 2010-iesiems, pažanga labai didelė. Net skeptikai jos negalėtų nematyti.

Vieta, restoranas, bendras balas

1. Stebuklai, Vilnius 5.758

2. Dublis, Vilnius 5.200

3. Dine, Vilnius 4.570

4. Monai, Klaipėda 4.325

5. Gastronomika, Vilnius 3.900

6. Momo Grill, Klaipėda 3.629

7. Šturmai, Vilnius ir Kintai 3.591

8. IDW Esperanza Resort, Trakai 3.385

9. Sweet Root, Vilnius 3.349

10. St. Germain, Vilnius 2.876

11. Gaspar’s, Vilnius 2.697

12. Sofa de Pancho, Vilnius 2.688

13. Boff, Vilnius 2.556

14. Marche de Provence, Vilnius 2.447

15. Monte Pacis, Kaunas 2.337

16. Uoksas, Kaunas 2.307

17. Telegrafas, Vilnius 2.299

18. Meat Steakhouse, Vilnius 2.178

19. Time, Vilnius 2.177

20. Imperial by California Gourmet, Vilnius 2.095

21. Da Antonio, Vilnius 1.937

22. Stikliai, Vilnius 1.860

23. Dia, Kaunas 1.718

24. Nerija, Nerija 1.710

25. Hotel Palanga Restaurant, Palanga 1.067

26. Bistro 18, Vilnius 1.014

27. La Provence, Vilnius 0.983

28. Šiaurės jūra, Vilnius 0.945

29. Brasserie de Verres en Vers, Vilnius 0.930

30. Salvete City, Vilnius 0.916

Šaltinis: Gero maisto akademija

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau