Kelionės po Lietuvą: tradicinė Šlyninkos malūno duona

Publikuota: 2017-06-18
 

Prieš tris šimtus metų pastatytas Šlyninkos vandens malūnas yra vienas seniausių Lietuvoje veikiančių. Daugiau nei dešimt metų malūne šeimininkaujantis Stasys Sutkauskis džiaugiasi, kad per tiek metų pavyko išsaugoti didžiąją dalį autentiškų mechanizmų. Tiesa, po kažkurio potvynio sugriuvo ir nebebuvo atstatyta užtvanka, todėl malūnas varomas elektra.

„Štai, ragaukite“, - p. Sutkauskis tiesia samtuką su skirtingų rūšių miltais. - Bendradarbiaujame su penkiais ekologiškus grūdus auginančiais ūkininkais. Grūdus dar papildomai tiriame. Malūnas burzgia kiekvieną dieną. Mūsų miltų nerasite jokiose parduotuvėse, tik pas mus, vietoje. Žiemą pragyvename maldami grūdus, vasarą - iš edukacinių programų.“

Malūne vyksta pusantros ir trijų valandų edukacinės „Duonos kelio“ programos. Norintys išsikepti duonos patys, turėtų imti ilgesnę programą, kad sulauktų savo minkytos ir iškeptos produkcijos.

Malūno šeimininkė Regina Veselienė dalijasi duonos kepimo tradicijomis: „Duoną kepame kasdien, išskyrus sekmadieniais. Anksčiau kepdavo aštuonis kepalus ir, pradėjus valgyti paskutinį kepalą, raugdavo duoną kitam kepimui. Didžiuliame duonkubilyje kartu su nuo praėjusio kepimo likusiu raugu tešla minkoma ne mažiau kaip valandą. Kai duona būdavo kepama kartą per mėnesį, minkydavo šeimininkė. Dabar kasdien pusė penkių ryte keliasi ir duoną minko malūnininkas, nes turi daugiau sveikatos.“

Išminkius, tešlos paviršius sulyginamas, kumščiu iki dugno padaroma skylė ir kubilas užklojamas šiltai, kad tešla pakiltų. Duona kepama be cukraus, dedami tik miltai, vanduo, truputis druskos ir kmynų. Ruginei duonai dalis miltų yra užplikomi, todėl palaikius kelias valandas apsąla ir nereikia dėti cukraus.

Tuomet formuojamas didelis aukštas kepalas, nes kepant susidaro beveik piršto storio pluta. Kepant krosnyje būna apie 300 laipsnių karštis, o susiformavusi stora pluta neleidžia duonai sudegti. Kepimo metu duonos viduje po pluta būna tik apie 20 laipsnių.

Labai svarbu gerai ir taisyklingai pakurti krosnį, teigia malūno šeimininkai. Pradžioje dedamos spygliuočių malkos, nes nuo jų susidaro didelė liepsna. O vėliau iš didelio glėbio malkų būtinai turi būti bent kelios beržinės ar ąžuolinės, kad susidarytų kaitra.

Suformuoti kepalėliai dedami ant klevo lapais išklotos ližės ir pašaunami 3–4 valandoms į krosnį. Taip iškepta duona gali gulėti iki trijų mėnesių – ji nesupelys ir nesužiedės.

Edukacinės programos metu lankytojai gamina mažesnius kepalėlius, kurie iškepa per keturiasdešimt minučių.

„Taip pat prašome visų atvykusių į duonos kepimo programą nevėluoti, nes iki atvykimo pusantros valandos ruošiame krosnį ir jai išsikūrenus nebegalime laukti. Per penkiolika minučių būtinai turime pašauti duoną į krosnį“, - aiškina malūno šeimininkai.

Atsisveikinant p. Sutkauskis pasidalija skaniausios manų košės receptu: „Visos šeimininkės kruopas deda į verdantį vandenį. O viską reikia dėti į šaltą vandenį. Pilame į puodą vandenį, pieną, kruopas, druską ir truputį cukraus, statome ant ugnies. Kai tik užverda, košė padaro „bulkt“, iškart išjungiame ugnį ir paliekame dešimčiai minučių pastovėti. Tokia košė neprisvyla ir būna pati skaniausia.“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Valstybės pažinimo centre – nauja interaktyvi paroda 

Vilniuje, Valstybės pažinimo centre, Vasario 16-osios išvakarėse atidaryta nauja interaktyvi paroda...

Laisvalaikis
2018.02.19
Metų vertėjo krėslas įteiktas Irenai Aleksaitei

Metų vertėjo krėslo premija šiemet skirta vertėjai Irenai Aleksaitei „už adekvačiai ir gyvai išverstą Witoldo...

Laisvalaikis
2018.02.19
BAFTA apdovanojimuose triumfavo „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ 

BAFTA apdovanojimuose, kurie laikomi britišku „Oskarų“ atitikmeniu, triumfavo tragikomedija „Trys stendai...

Laisvalaikis
2018.02.19
Stuburo skausmas – mūsų pačių reikalas 2

Nedaug rasi vyrėlesnio amžiaus žmonių, dirbančių sėdimą darbą, kurie nejustų nugaros skausmų ar bent jau...

Laisvalaikis
2018.02.18
Aidas Puklevičius: baltos akacijos, žiedai emigracijos Premium 6

Nėra tokios temos, dėl kurios taip nesutartų visi tautiečiai, kaip emigracija. Pasiklausius jų, tai yra...

Verslo klasė
2018.02.18
VŽ rekomenduoja: naujos knygos

Kuo Vilniaus knygų mugė arčiau, tuo labiau intriguojamus leidinius ir jų autorius į viešumą „išmeta“...

Laisvalaikis
2018.02.18
Apie sveiką maistą – kitaip

Mitybos specialistų „išduodami“ leidimai valgyti vienus produktus ir vengti kitų, kaip ir stebuklingos...

Laisvalaikis
2018.02.18
2018-ųjų mitybos tendencijos ir mados

Nuo vegetariškų „mėsainių“ iki nealkoholinių „svaigiųjų“ gėrimų: 2018-aisiais vyraus ne tik sveiko, bet ir...

Laisvalaikis
2018.02.17
Pradėjo kepti tai, ko reikia ne tik klaipėdiečiams: po pusmečio jau planuoja plėtrą Premium

Verslininkai sako, kad sveiko maisto mados banga jau praėjo, bet valgytojų, ieškančių kuo natūralesnių...

Šimtmečio proga juvelyras sukūrė papuošalų, kuriuos įpirkti galėtų ir eiliniai kariai 5

Klaipėdoje dirbantis Juvelyras Viluckas, prekės ženklo „Laimoonas“ autorius, Lietuvos atkūrimo šimtmečio...

Laisvalaikis
2018.02.17
Lietuvai 100: Vilnius sušvito laužais 13

Jubiliejinį demokratinės Lietuvos gimtadienį šalis pasitinka gausybe renginių, eisenų, pasisakymų,...

Laisvalaikis
2018.02.16
Šimtmečio šventės visoje Lietuvoje

Šimtmečio proga į Vilnių sugužėjo miesto ir valstybės svečiai bei diplomatai, valstybinės įstaigos ir verslo...

2018.02.16
Berlinalės kino mugėje – Lietuviški virtualios realybės projektai

Vokietijoje prasideda 68-asis Berlyno tarptautinis kino festivalis, o kartu su juo ir Europos filmų mugė,...

Laisvalaikis
2018.02.16
Vasario 16-oji Pjongčiange Januškevičiūtei buvo sėkminga

Ieva Januškevičiūtė sėkmingai baigė moterų slalomo ir didžiojo slalomo rungtis. Mantas Strolia ir Modestas...

Laisvalaikis
2018.02.16
Tyrimas: šimtmetį pasitinkantys lietuviai vieningesni ir laimingesni 2

„Žmogaus studijų centro“ nuo 2008 m. kasmet atliekami Lietuvos psichologinio klimato ir žmonių jausenos...

Laisvalaikis
2018.02.16
Kuriantis Lietuvos valstybei, ūkio padėtis buvo katastrofiška 11

„Kuriantis Lietuvos valstybei, ūkio padėtis buvo katastrofiška: badas, pramonės įmonių nedaug ir tos pačios...

Laisvalaikis
2018.02.16
Lietuvos kodas: žagrė prieš plūgą Premium

Ties XIX ir XX amžių riba gyvenę mūsų protėviai vos per vienos kartos gyvenimą patyrė tiek pokyčių,...

Verslo klasė
2018.02.15
Įteiktos Nacionalinės kultūros ir meno premijos 1

Vasario 16-osios išvakarėse Lietuvos Respublikos prezidentūroje tradiciškai įteiktos Nacionalinės kultūros ir...

Laisvalaikis
2018.02.15
Lietuvos biatlonininkai 20 km biatlono lenktynėse nesužibėjo

Tomas Kaukėnas šiandien vykusiose vyrų 20 km biatlono lenktynėse užėmė 78-ą vietą ir rizikuoja nepatekti į...

Laisvalaikis
2018.02.15
VŽ rekomenduoja: Šimtmečio renginiai

Visoje Lietuvoje visą ilgąjį savaitgalį vyks galybė Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui skirtų...

Laisvalaikis
2018.02.15

Verslo žinių pasiūlymai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau