Kelionės po Lietuvą: tradicinė Šlyninkos malūno duona

Publikuota: 2017-06-18
 

Prieš tris šimtus metų pastatytas Šlyninkos vandens malūnas yra vienas seniausių Lietuvoje veikiančių. Daugiau nei dešimt metų malūne šeimininkaujantis Stasys Sutkauskis džiaugiasi, kad per tiek metų pavyko išsaugoti didžiąją dalį autentiškų mechanizmų. Tiesa, po kažkurio potvynio sugriuvo ir nebebuvo atstatyta užtvanka, todėl malūnas varomas elektra.

„Štai, ragaukite“, - p. Sutkauskis tiesia samtuką su skirtingų rūšių miltais. - Bendradarbiaujame su penkiais ekologiškus grūdus auginančiais ūkininkais. Grūdus dar papildomai tiriame. Malūnas burzgia kiekvieną dieną. Mūsų miltų nerasite jokiose parduotuvėse, tik pas mus, vietoje. Žiemą pragyvename maldami grūdus, vasarą - iš edukacinių programų.“

Malūne vyksta pusantros ir trijų valandų edukacinės „Duonos kelio“ programos. Norintys išsikepti duonos patys, turėtų imti ilgesnę programą, kad sulauktų savo minkytos ir iškeptos produkcijos.

Malūno šeimininkė Regina Veselienė dalijasi duonos kepimo tradicijomis: „Duoną kepame kasdien, išskyrus sekmadieniais. Anksčiau kepdavo aštuonis kepalus ir, pradėjus valgyti paskutinį kepalą, raugdavo duoną kitam kepimui. Didžiuliame duonkubilyje kartu su nuo praėjusio kepimo likusiu raugu tešla minkoma ne mažiau kaip valandą. Kai duona būdavo kepama kartą per mėnesį, minkydavo šeimininkė. Dabar kasdien pusė penkių ryte keliasi ir duoną minko malūnininkas, nes turi daugiau sveikatos.“

Išminkius, tešlos paviršius sulyginamas, kumščiu iki dugno padaroma skylė ir kubilas užklojamas šiltai, kad tešla pakiltų. Duona kepama be cukraus, dedami tik miltai, vanduo, truputis druskos ir kmynų. Ruginei duonai dalis miltų yra užplikomi, todėl palaikius kelias valandas apsąla ir nereikia dėti cukraus.

Tuomet formuojamas didelis aukštas kepalas, nes kepant susidaro beveik piršto storio pluta. Kepant krosnyje būna apie 300 laipsnių karštis, o susiformavusi stora pluta neleidžia duonai sudegti. Kepimo metu duonos viduje po pluta būna tik apie 20 laipsnių.

Labai svarbu gerai ir taisyklingai pakurti krosnį, teigia malūno šeimininkai. Pradžioje dedamos spygliuočių malkos, nes nuo jų susidaro didelė liepsna. O vėliau iš didelio glėbio malkų būtinai turi būti bent kelios beržinės ar ąžuolinės, kad susidarytų kaitra.

Suformuoti kepalėliai dedami ant klevo lapais išklotos ližės ir pašaunami 3–4 valandoms į krosnį. Taip iškepta duona gali gulėti iki trijų mėnesių – ji nesupelys ir nesužiedės.

Edukacinės programos metu lankytojai gamina mažesnius kepalėlius, kurie iškepa per keturiasdešimt minučių.

„Taip pat prašome visų atvykusių į duonos kepimo programą nevėluoti, nes iki atvykimo pusantros valandos ruošiame krosnį ir jai išsikūrenus nebegalime laukti. Per penkiolika minučių būtinai turime pašauti duoną į krosnį“, - aiškina malūno šeimininkai.

Atsisveikinant p. Sutkauskis pasidalija skaniausios manų košės receptu: „Visos šeimininkės kruopas deda į verdantį vandenį. O viską reikia dėti į šaltą vandenį. Pilame į puodą vandenį, pieną, kruopas, druską ir truputį cukraus, statome ant ugnies. Kai tik užverda, košė padaro „bulkt“, iškart išjungiame ugnį ir paliekame dešimčiai minučių pastovėti. Tokia košė neprisvyla ir būna pati skaniausia.“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Filipinai uždaro Borakajaus salą, Tailandas – DiCaprio išpopuliarintą rojų

Civilizacija vėl atsuka nemaloniąją savo veido pusę – šiukšlėse skęstančių pietryčių Azijos pakrančių...

Laisvalaikis
2018.04.24
Vyno pasiūla – mažiausia per 60 metų

Dėl prastų oro sąlygų Europos Sąjungos šalyse smarkiai sumenko vyno pasiūla. Tai atsiliepė ir viso pasaulio...

Agroverslas
2018.04.24
Į Vilniaus gatves išvažiavo „Tapybos maršrutizatoriai“

Vairuotojai turėtų būti budresni, o pėstieji – linksmesni: į Vilniaus gatves išvažiavo antrasis „Tapybos...

Laisvalaikis
2018.04.24
Vertėjų antipremija – už „pukšinčius lėktuvus“ ir kitus perlus 6

Tradicinė Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos antipremija šiemet paskirta leidyklai „Didakta“ ir vertėjui...

Laisvalaikis
2018.04.23
Lietuvos ledo ritulio rinktinė nušlavė Kroatiją

Lietuvos ledo ritulio rinktinė įspūdingai startavo pasaulio čempionato IB divizione. Lietuviai 3:0 nugalėjo...

Laisvalaikis
2018.04.22
Aidas Puklevičius: meldžiu mane pažinti, feisbukai Premium

Vienas nuostabiausių pažangaus jaunimo (tiesą sakant, ir mažiau pažangaus senimo) bruožų – šventas noras...

Verslo klasė
2018.04.22
Naujoji prabanga: kai reikia nedaug, bet gerai 2

Jei sklendžiate prabangių daiktų pasaulyje, tikriausiai pastebėjote kelerius pastaruosius metus vis...

Laisvalaikis
2018.04.22
Copperfieldui teisme teko atskleisti vieno triuko paslaptį 3

Garsusis amerikiečių iliuzionistas Davidas Copperfieldas buvo priverstas atskleisti vieno triuko paslaptį,...

Laisvalaikis
2018.04.22
Vandens turizmo entuziastams – nauji maršrutai

Lietuvoje populiarėjant vandens turizmui, šiemet šiltąjį sezoną telkiniuose daugės plaukimo maršrutų, BNS...

Laisvalaikis
2018.04.22
Londono pamokos: gandai apie popieriaus mirtį buvo perdėti

Londono knygų mugėje dalyvavę Lietuvos leidėjai džiaugiasi įkėlę koją į anglakalbių šalių literatūros rinką,...

Laisvalaikis
2018.04.22
Atatürkas: joks turkiškos kasdienybės elementas nėra atsietinas nuo jo vardo Premium

Šiuolaikinės Turkijos Respublikos įkūrėjas Mustafa Kemalis Atatürkas miręs jau 80 metų, tačiau šiandien...

Verslo klasė
2018.04.22
VŽ rekomenduoja: naujos knygos

Naujų knygų lentynoje – trys su maistu susijusios knygos ir vieno iškiliausių Izraelio rašytojų romanas.

Laisvalaikis
2018.04.22
Ledo ritulininkai čempionatą pradeda su didžiausiais lūkesčiais

Lietuvos ledo ritulio rinktinė pradės kovas pasaulio čempionate. Kaip niekada stiprią komandą surinkę ledo...

Laisvalaikis
2018.04.22
E. Parulskis: B kategorijos piešimas ir plojimai už parkavimą Premium 1

Šiandien, kovo pabaigoje, filmukai su namų augintinių „piešimu“ yra pasiekę piką, bet aš nesu tikras, ar...

Verslo klasė
2018.04.21
Kaip nusikaltėlių rajonas virto menininkų meka 1

Majamio (JAV) Vinvudo rajonas pastaraisiais metais vadinamas instagramerių ir menininkų meka. Čia, tarp kelių...

Laisvalaikis
2018.04.21
Mėsėdis pasidavė: šefas Ramsay gamins veganišką picą

Radikaliais pareiškimais apie vegetarišką ir veganišką maistą ne kartą pagarsėjęs britų virtuvės šefas...

Laisvalaikis
2018.04.21
Dopingo istoriją Armstrongas užbaigė už 5 mln. JAV dolerių

Dėl dopingo vartojimo visam gyvenimui diskvalifikuotas buvęs dviratininkas Lance‘as Armstrongas sutiko JAV...

Laisvalaikis
2018.04.21
Lietuvoje prasideda pavasarinė aplinkos tvarkymo akcija „Darom“ 1

Šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė akcija „Darom“, kaip ir kasmet kviečianti kiekvieną prisijungti...

Laisvalaikis
2018.04.21
Mirė populiarusis Dj Avicii 9

Sulaukęs vos 28-erių mirė populiarusis Dj Avicii, švedas muzikos prodiuseris iš Švedijos Timas Berglingas.

Laisvalaikis
2018.04.20
Priešo teritorijoje. Odė vienam žurnalui Premium 2

Kovo 9-ąją išėjo paskutinis britų muzikos žurnalo NME numeris. Internetas jo neatstos.

Verslo klasė
2018.04.20

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau