Kelionės po Lietuvą: tradicinė Šlyninkos malūno duona

Publikuota: 2017-06-18
Autorius  

Prieš tris šimtus metų pastatytas Šlyninkos vandens malūnas yra vienas seniausių Lietuvoje veikiančių. Daugiau nei dešimt metų malūne šeimininkaujantis Stasys Sutkauskis džiaugiasi, kad per tiek metų pavyko išsaugoti didžiąją dalį autentiškų mechanizmų. Tiesa, po kažkurio potvynio sugriuvo ir nebebuvo atstatyta užtvanka, todėl malūnas varomas elektra.

„Štai, ragaukite“, - p. Sutkauskis tiesia samtuką su skirtingų rūšių miltais. - Bendradarbiaujame su penkiais ekologiškus grūdus auginančiais ūkininkais. Grūdus dar papildomai tiriame. Malūnas burzgia kiekvieną dieną. Mūsų miltų nerasite jokiose parduotuvėse, tik pas mus, vietoje. Žiemą pragyvename maldami grūdus, vasarą - iš edukacinių programų.“

Malūne vyksta pusantros ir trijų valandų edukacinės „Duonos kelio“ programos. Norintys išsikepti duonos patys, turėtų imti ilgesnę programą, kad sulauktų savo minkytos ir iškeptos produkcijos.

Malūno šeimininkė Regina Veselienė dalijasi duonos kepimo tradicijomis: „Duoną kepame kasdien, išskyrus sekmadieniais. Anksčiau kepdavo aštuonis kepalus ir, pradėjus valgyti paskutinį kepalą, raugdavo duoną kitam kepimui. Didžiuliame duonkubilyje kartu su nuo praėjusio kepimo likusiu raugu tešla minkoma ne mažiau kaip valandą. Kai duona būdavo kepama kartą per mėnesį, minkydavo šeimininkė. Dabar kasdien pusė penkių ryte keliasi ir duoną minko malūnininkas, nes turi daugiau sveikatos.“

Išminkius, tešlos paviršius sulyginamas, kumščiu iki dugno padaroma skylė ir kubilas užklojamas šiltai, kad tešla pakiltų. Duona kepama be cukraus, dedami tik miltai, vanduo, truputis druskos ir kmynų. Ruginei duonai dalis miltų yra užplikomi, todėl palaikius kelias valandas apsąla ir nereikia dėti cukraus.

Tuomet formuojamas didelis aukštas kepalas, nes kepant susidaro beveik piršto storio pluta. Kepant krosnyje būna apie 300 laipsnių karštis, o susiformavusi stora pluta neleidžia duonai sudegti. Kepimo metu duonos viduje po pluta būna tik apie 20 laipsnių.

Labai svarbu gerai ir taisyklingai pakurti krosnį, teigia malūno šeimininkai. Pradžioje dedamos spygliuočių malkos, nes nuo jų susidaro didelė liepsna. O vėliau iš didelio glėbio malkų būtinai turi būti bent kelios beržinės ar ąžuolinės, kad susidarytų kaitra.

Suformuoti kepalėliai dedami ant klevo lapais išklotos ližės ir pašaunami 3–4 valandoms į krosnį. Taip iškepta duona gali gulėti iki trijų mėnesių – ji nesupelys ir nesužiedės.

Edukacinės programos metu lankytojai gamina mažesnius kepalėlius, kurie iškepa per keturiasdešimt minučių.

„Taip pat prašome visų atvykusių į duonos kepimo programą nevėluoti, nes iki atvykimo pusantros valandos ruošiame krosnį ir jai išsikūrenus nebegalime laukti. Per penkiolika minučių būtinai turime pašauti duoną į krosnį“, - aiškina malūno šeimininkai.

Atsisveikinant p. Sutkauskis pasidalija skaniausios manų košės receptu: „Visos šeimininkės kruopas deda į verdantį vandenį. O viską reikia dėti į šaltą vandenį. Pilame į puodą vandenį, pieną, kruopas, druską ir truputį cukraus, statome ant ugnies. Kai tik užverda, košė padaro „bulkt“, iškart išjungiame ugnį ir paliekame dešimčiai minučių pastovėti. Tokia košė neprisvyla ir būna pati skaniausia.“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau