Rėmėjo turinys

350 laisvo aludario metų „Gubernijos“ alaus daryklos kelias

 

Valstybės ar miesto istoriją galima papasakoti remiantis įvairiais faktais ir įvykiais. Šiauliai turi ir originalų būdą: 350 metų istoriją galima atkurti... aiškinantis aludarystės tradicijas. Istoriniai šaltiniai teigia, kad 1665 m. Šiaulių ekonomijoje jau veikė alaus bravoras, vėliau oficialiai pavadintas „Gubernija“. „Gubernija“ savo daugiau kaip 350 m. istoriją nukeliavo kaip nepriklausoma alaus darykla. Ji turėjo ne vieną sumanų šeimininką, bet niekada netapo koncerno dalimi, principingai liko ištikima tradicinei alaus virimo technologijai. Ji šimtmečius kūrė ir mums išsaugojo pramoninį kulinarinį paveldą. Šiandien „Gubernija“ – seniausia šalyje alaus pramonės įmonė. Pasakodami jos istoriją aptinkame ir miesto, ir mūsų valstybės svarbiausių įvykių atgarsius.

  • 1

    1665 m.

    Pirmosios žinios apie Šiaurės Lietuvos aludarius pasiekia iš XVII a. vidurio. Istorijos specialistai daro prielaidas, kad Gubernijos bravoras galėjo būti pastatytas 1665–1675 m. Tačiau Šiaulių priemiestyje įsikūrusio Gubernijos dvaro ir alaus daryklos ištakos siekia XVI a.

    1682 m.

    Šiaulių karališkosios ekonomijos, kurios pajamos skirtos valdovo dvarui išlaikyti, inventoriuje nurodoma, kad netoli turgaus aikštės buvo kelios aludės ir bravoras... Spėjama, kad Gubernijos bravoras galėjo tiekti alų valdovo dvarui.

    XVIIa.

    Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad Gubernijos alus pasiekdavo Varšuvą, Peterburgą, Kuršo guberniją. Nors darykla buvo vadinama dvaru, laikui bėgant ji pradėjo veikti kaip įmonė, o valstiečius pakeitė samdomi darbininkai.

  • 1665 m.

    Pirmosios žinios apie Šiaurės Lietuvos aludarius pasiekia iš XVII a. vidurio. Istorijos specialistai daro prielaidas, kad Gubernijos bravoras galėjo būti pastatytas 1665–1675 m. Tačiau Šiaulių priemiestyje įsikūrusio Gubernijos dvaro ir alaus daryklos ištakos siekia XVI a.

    1682 m.

    Šiaulių karališkosios ekonomijos, kurios pajamos skirtos valdovo dvarui išlaikyti, inventoriuje nurodoma, kad netoli turgaus aikštės buvo kelios aludės ir bravoras... Spėjama, kad Gubernijos bravoras galėjo tiekti alų valdovo dvarui.

    XVIIa.

    Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad Gubernijos alus pasiekdavo Varšuvą, Peterburgą, Kuršo guberniją. Nors darykla buvo vadinama dvaru, laikui bėgant ji pradėjo veikti kaip įmonė, o valstiečius pakeitė samdomi darbininkai.

  • 2


    1795 m.

    Iki trečiojo Lietuvos–Lenkijos padalijimo Gubernijos dvaras su alaus darykla priklausė Karališkajam dvaro stalui. Tais metais Rusijos carienė Jekaterina II Šiaulių ekonomiją padovanoja grafui Platonui Zubovui, kuris pradėjo Gubernijos alaus daryklos dabartinio komplekso pastatų statybą. Zubovų giminės rankose Šiaulių ekonomija išbuvo iki XX a. 4-ojo dešimtmečio.


  • 1795 m.

    Iki trečiojo Lietuvos–Lenkijos padalijimo Gubernijos dvaras su alaus darykla priklausė Karališkajam dvaro stalui. Tais metais Rusijos carienė Jekaterina II Šiaulių ekonomiją padovanoja grafui Platonui Zubovui, kuris pradėjo Gubernijos alaus daryklos dabartinio komplekso pastatų statybą. Zubovų giminės rankose Šiaulių ekonomija išbuvo iki XX a. 4-ojo dešimtmečio.

  • 3


    1799 m.

    Pamatiniame akmenyje iškalta data reiškia naujų statybų plėtrą. Tai pirmosios įmonės rekonstrukcijos bei pramoninės gamybos pradžia. Apie tuos metus rašoma, kad „Jurgis Trzeščik (čekas) pradeda Šiaulių rakte virti gerą alų, dėl kurio atgabenami Brunsvicos apyniai iš Liepojos“.

    1807 m.
    Alaus darykla stovėjo prie centrinio pašto arklių kelio Peterburgas–Berlynas–Paryžius. Šiaulių metraštyje minima, kad 1807 m. Rusijos caras Aleksandras I su šeima, važiuodamas susitikti su Napoleonu Tilžėje, gėrė „Gubernijos“ alų.


  • 1799 m.

    Pamatiniame akmenyje iškalta data reiškia naujų statybų plėtrą. Tai pirmosios įmonės rekonstrukcijos bei pramoninės gamybos pradžia. Apie tuos metus rašoma, kad „Jurgis Trzeščik (čekas) pradeda Šiaulių rakte virti gerą alų, dėl kurio atgabenami Brunsvicos apyniai iš Liepojos“.

    1807 m.
    Alaus darykla stovėjo prie centrinio pašto arklių kelio Peterburgas–Berlynas–Paryžius. Šiaulių metraštyje minima, kad 1807 m. Rusijos caras Aleksandras I su šeima, važiuodamas susitikti su Napoleonu Tilžėje, gėrė „Gubernijos“ alų.

AB GUBERNIJA „Facebook“ puslapį galite aplankyti: www.facebook.com/Gubernija 

Internetinį puslapį: www.gubernija.lt

  • 4


    1867 m.

    Lietuvių spaudos draudimo metais (iki 1904 m.) „Gubernijos“ bravore buvo įkurtas vienas didžiausių knygų slėpimo sandėlių, vykdavo slapti knygnešių susibūrimai. Keitėsi ir eksporto kryptys – daugiausia alaus buvo išvežama ten, kur veikė spaustuvės. Statinės į bravorą grįždavo pilnos lietuviškos spaudos.


  • 1867 m.

    Lietuvių spaudos draudimo metais (iki 1904 m.) „Gubernijos“ bravore buvo įkurtas vienas didžiausių knygų slėpimo sandėlių, vykdavo slapti knygnešių susibūrimai. Keitėsi ir eksporto kryptys – daugiausia alaus buvo išvežama ten, kur veikė spaustuvės. Statinės į bravorą grįždavo pilnos lietuviškos spaudos.

  • 5


    XIX a. pabaiga

    Seniausia išlikusi alaus daryklos etiketė. Ožio įvaizdis Europos aludariams žinomas nuo viduramžių, jis ne vieną šimtmetį yra „Gubernijos“ palydovas.


  • XIX a. pabaiga

    Seniausia išlikusi alaus daryklos etiketė. Ožio įvaizdis Europos aludariams žinomas nuo viduramžių, jis ne vieną šimtmetį yra „Gubernijos“ palydovas.

  • 6


    1890–1900 m.

    Antroji įmonės rekonstrukcija: pastatyta pirmoji garo mašina ir katilinė, įrengti 3 rūsiai alui laikyti, išplečiamos alaus virimo ir fermentacijos patalpos bei salyklo pastatas, pristatytas aludario butas. Prisidėta prie mokyklų steigimo, viena jų įkurta ir Gubernijoje. 1900 m. fotografuotas fasadas – pirmoji „Gubernijos“ nuotrauka.


  • 1890–1900 m.

    Antroji įmonės rekonstrukcija: pastatyta pirmoji garo mašina ir katilinė, įrengti 3 rūsiai alui laikyti, išplečiamos alaus virimo ir fermentacijos patalpos bei salyklo pastatas, pristatytas aludario butas. Prisidėta prie mokyklų steigimo, viena jų įkurta ir Gubernijoje. 1900 m. fotografuotas fasadas – pirmoji „Gubernijos“ nuotrauka.

  • 7


    1903 m.

    Šiaulių apskrities istorinėje–statistinėje apžvalgoje rašoma: „[Gubernijos] Darykloje gaminamas ypatingos rūšies alus, vadinamas „Rusišku porteriu“. Ši rūšis buvo pripažinta ekstraktyviausia iš visų alaus rūšių, buvusių Kopenhagos bandomojoje stotyje. Peterburgo cheminės laboratorijos duomenimis, šis alus buvo pripažintas geriausiu Rusijoje, o „Rusiškas porteris“ išgraibstomas didžiuosiuose miestuose: Maskvoje, Peterburge ir Varšuvoje. (...) Gamykla turi du aukso medalius, gautus parodoje Vilniuje.“

    I pasaulinis karas

    Alaus daryklos patalpos buvo naudojamos ir karo ligoninei. „Bockbier“ alų patardavo gerti ir gydytojai, nes iš visų alaus rūšių šis alus turėjo daugiausiai maistingų dalių ekstrakto…


  • 1903 m.

    Šiaulių apskrities istorinėje–statistinėje apžvalgoje rašoma: „[Gubernijos] Darykloje gaminamas ypatingos rūšies alus, vadinamas „Rusišku porteriu“. Ši rūšis buvo pripažinta ekstraktyviausia iš visų alaus rūšių, buvusių Kopenhagos bandomojoje stotyje. Peterburgo cheminės laboratorijos duomenimis, šis alus buvo pripažintas geriausiu Rusijoje, o „Rusiškas porteris“ išgraibstomas didžiuosiuose miestuose: Maskvoje, Peterburge ir Varšuvoje. (...) Gamykla turi du aukso medalius, gautus parodoje Vilniuje.“

    I pasaulinis karas

    Alaus daryklos patalpos buvo naudojamos ir karo ligoninei. „Bockbier“ alų patardavo gerti ir gydytojai, nes iš visų alaus rūšių šis alus turėjo daugiausiai maistingų dalių ekstrakto…

  • 8


    1922 m.

    Įsteigta akcinė bendrovė „Gubernija“. Pramonininkas Vladimiras Zubovas atstato per I pasaulinį karą apgriautą alaus daryklą, ją išplečia. Į alaus pilstymo skyrių nutiesta plačioji ir siauroji geležinkelio šaka – įmonės veikla įgauna tarptautinę reikšmę. Per metus pagaminama 500.000 l keturių rūšių alaus.


  • 1922 m.

    Įsteigta akcinė bendrovė „Gubernija“. Pramonininkas Vladimiras Zubovas atstato per I pasaulinį karą apgriautą alaus daryklą, ją išplečia. Į alaus pilstymo skyrių nutiesta plačioji ir siauroji geležinkelio šaka – įmonės veikla įgauna tarptautinę reikšmę. Per metus pagaminama 500.000 l keturių rūšių alaus.

  • 9


    1926 m.

    „Gubernijos“ gaminamas „Kunigaikščių alus“ pelno du medalius.


  • 1926 m.

    „Gubernijos“ gaminamas „Kunigaikščių alus“ pelno du medalius.

  • 10


    1930 m.

    Tarpukario spaudoje dažnai aprašomos ekskursijos į „Gubernijos“ bravorą. Jį aplankyti galima ir šiandien. Kareiviai bravore ragauja alų.


  • 1930 m.

    Tarpukario spaudoje dažnai aprašomos ekskursijos į „Gubernijos“ bravorą. Jį aplankyti galima ir šiandien. Kareiviai bravore ragauja alų.

  • 11


    1944 m.

    Per II pasaulinį karą gamykla sugriaunama, bet rugpjūtį, nors ir be stogo, pradeda veikti.


  • 1944 m.

    Per II pasaulinį karą gamykla sugriaunama, bet rugpjūtį, nors ir be stogo, pradeda veikti.

  • 12


    1999 m.

    Tradiciškai po šimtmečio pradėta trečioji alaus daryklos rekonstrukcija: Šveicarijoje nupirkta Gurteno alaus darykla perkelta į naujas patalpas Šiauliuose. Čia ir toliau alus gaminamas naudojant tradicines technologijas: taikomas natūralus rūgimo metodas, alus neskiedžiamas.


  • 1999 m.

    Tradiciškai po šimtmečio pradėta trečioji alaus daryklos rekonstrukcija: Šveicarijoje nupirkta Gurteno alaus darykla perkelta į naujas patalpas Šiauliuose. Čia ir toliau alus gaminamas naudojant tradicines technologijas: taikomas natūralus rūgimo metodas, alus neskiedžiamas.

  • 13


    2000 m.

    Alaus daryklos pastatų kompleksas, kaip viena seniausių išlikusių alaus daryklų šalyje ir turinti istorinę, architektūrinę bei techninę vertę, įrašyta į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Čia restauruojami senojo bravoro salyklinė, sandėliai, rūsiai ir kiti dar XVII–XVIII a. statyti pastatai.

    2004 m.

    JAV žurnalas „All about Beer“ („Viskas apie alų“) paskelbė, kad „Gubernijos“ alus „Kvietinis baltas“ vykusio degustavimo metu pripažintas geriausiu balto alaus kategorijoje ir apdovanotas medaliu kaip geriausias kvietinis alus pasaulyje.

    2005 m.

    Alaus rūšys „Gubernijos ekstra“ (surinko daugiausiai – 92 balus), „Žalgiris“ (91), „Ledo“ (90) JAV Nepriklausomame gėrimų degustavimo institute (Beverage Testing institute) apdovanotos aukso medaliais ir pripažintos geriausiais gaminiais pasaulyje šviesio alaus kategorijoje. Tai pirmoji lietuviška produkcija, pelniusi tokius aukštus įvertinimus.


  • 2000 m.

    Alaus daryklos pastatų kompleksas, kaip viena seniausių išlikusių alaus daryklų šalyje ir turinti istorinę, architektūrinę bei techninę vertę, įrašyta į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Čia restauruojami senojo bravoro salyklinė, sandėliai, rūsiai ir kiti dar XVII–XVIII a. statyti pastatai.

    2004 m.

    JAV žurnalas „All about Beer“ („Viskas apie alų“) paskelbė, kad „Gubernijos“ alus „Kvietinis baltas“ vykusio degustavimo metu pripažintas geriausiu balto alaus kategorijoje ir apdovanotas medaliu kaip geriausias kvietinis alus pasaulyje.

    2005 m.

    Alaus rūšys „Gubernijos ekstra“ (surinko daugiausiai – 92 balus), „Žalgiris“ (91), „Ledo“ (90) JAV Nepriklausomame gėrimų degustavimo institute (Beverage Testing institute) apdovanotos aukso medaliais ir pripažintos geriausiais gaminiais pasaulyje šviesio alaus kategorijoje. Tai pirmoji lietuviška produkcija, pelniusi tokius aukštus įvertinimus.

  • 14


    2015 m.

    Puoselėjamas ne ik aludarystės menas, bet ir mecenatystės tradicija. XVIII a. menantys rūsiai pritaikyti kultūrinei veiklai, remiami meniniai projektai, o „Gubernija“ yra neatsiejama miesto gyvenimo dalis.


  • 2015 m.

    Puoselėjamas ne ik aludarystės menas, bet ir mecenatystės tradicija. XVIII a. menantys rūsiai pritaikyti kultūrinei veiklai, remiami meniniai projektai, o „Gubernija“ yra neatsiejama miesto gyvenimo dalis.

  • 15


    2016 m.

    Lietuviška aludarystės tradicija vėl žengia į pasaulį, eksporto kryptys siekia žymiai toliau nei knygnešių keliai: nuo Kinijos iki Čilės, vis plačiau prisistatant ir Afrikai – šimtmečių rankdarbystės menas ten pažįstamas ir vertinamas. Nors gamykla moderni, tačiau alus verdamas tik iš natūralių žaliavų pagal tradicinę technologiją, savo gyvenimą jam leidžiama gyventi natūraliai ir neskubinant.


  • 2016 m.

    Lietuviška aludarystės tradicija vėl žengia į pasaulį, eksporto kryptys siekia žymiai toliau nei knygnešių keliai: nuo Kinijos iki Čilės, vis plačiau prisistatant ir Afrikai – šimtmečių rankdarbystės menas ten pažįstamas ir vertinamas. Nors gamykla moderni, tačiau alus verdamas tik iš natūralių žaliavų pagal tradicinę technologiją, savo gyvenimą jam leidžiama gyventi natūraliai ir neskubinant.

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau