Maistas pagal perfekcionistus

Publikuota: 2015-03-24
Atnaujinta 2015-05-29 12:56
Nuotrauka: Vladimiro Ivanovo
„Verslo žinios“

Kai turi būsimo restorano filosofiją ir aiškią koncepciją, verta net metus ieškoti jam patalpų, antratiek laiko jas įrengti, ypač kruopščiai atrinkti komandą, nepraleisti pro akis mažiausios detalės. Tai leidžia pasiųsti lankytojui žinutę, kad čia į maistą žiūrima kiek kitaip.

„Esame prakeikti perfekcionistai. Kartais patys dėl to ant savęs pykstame. Bet kitaip nemokame, negalime. Ir nenorime“, – pasakojimą apie sostinės restoraną „Sweet Root“ pradeda Vilius Žemaitis, UAB „Atviras stalas“ bendraturtis.Restoraną jis su broliu Sigitu ir jo drauge Agne Marcinauskaite atidarė pernai liepą. Tačiau jo idėja brandinta kur kas ilgiau – net 7 metus. Tam palengva buvo ruošiamasi. Tiesa, kad būtų užtvirtinta, jog mintys apie nuosavą restoraną taps kūnu, reikėjo ir kardinalių pokyčių.Pavyzdžiui, p. Sigitas sparčiai kilo karjeros laiptais, dirbo garsiose tarptautinėse bendrovėse. „Bet vieną kartą pamaniau – negi taip bus visą gyvenimą? Kodėl negalėčiau daryti to, ko iš tikrųjų noriu? Tada atsisakiau korporatyvinio darbo ir su Agne išvažiavome į svečias šalis, ten dalyvavome savanorystės programoje ir susipažinome su tų šalių virtuvėmis“, – pasakoja p. Sigitas. Jam yra tekę padirbėti ir padavėju, ir virėju, ir administratoriumi.

Patalpų paieškos

Kitas dalykas, anot pašnekovų, paskatinęs kurti nuosavą restoraną, buvo noras įrodyti sau, kad galima padaryti ką nors tokio, ko kitur nėra.„Mes mėgstame skaniai pavalgyti, domimės maistu, tad esame aplankę daugybę restoranų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ir visur kas nors neįtikdavo, bent jau kokia detalė užkliūdavo. Tad tarėme sau: jei jau esame tokie gurmanai, jeigu sugebame visus tik kritikuoti, kodėl patys nepadarome, kad viskas būtų tobula“, – šiek tiek saviironizuoja p. Vilius. Jis yra ne tik restorano bendraturtis, bet ir konsultacijų ir mokymų UAB „TMD Partners“ vadovas.Vienas sunkiausių dalykų buvo susirasti tinkamas patalpas. Esminis reikalavimas – kad būtų galima įrengti atvirą virtuvę, kuri buvo numatyta kaip aiški koncepcijos detalė. Kitas kriterijus, kuris buvo sunkiai įgyvendinamas, – gamybinėms patalpoms reikėjo erdvės.„Mes iš karto apsibrėžėme, kad darbuotojams sudarysime geriausias sąlygas. Ir jei paaiškėdavo, kad virtuvės tėra dešimt ar keliolika kvadratinių metrų, galimybės išsinuomoti tas patalpas net nesvarstydavome“, – aiškina p. Agnė.Tinkamą pastatą pavyko rasti Užupio gatvėje. Savininkai pritarė būsimai restorano koncepcijai, net sutiko padaryti numatyto pastato rekonstrukcijos projekto pakeitimus. Nuo nuomos sutarties pasirašymo iki tol, kol buvo atvertos durys restorano lankytojams, praėjo lygiai metai. Į restoraną investuota per 145.00 Eur.„Investavome savas ir bendraminčių sukauptas lėšas, iš bankų skolintis neteko.  Kada investicijos atsipirks, sudėtinga pasakyti. Esame apskaičiavę, bet reikia bent metus išdirbti, kad įsitikintume, ar teisingai skaičiavome. Be to, ne viskas juk pelningumu grįsta – restorano filosofija mums kur kas svarbiau“, – tvirtina p. Vilius.

Lėtojo valgymo šaukliai

Viena iš tos filosofijos dalių – požiūris į komandą. Atrankos kriterijai paprasti – svarbu, kad žmogus atskleistų stipriąsias savo savybes ir norėtų tobulėti.„Mes čia esame tarsi šeima, praleidžianti visą dieną kartu. Todėl kiekvieną dieną visi susėdame prie vieno stalo bendrų pietų. Nieko nėra baisiau, kaip kitur yra tekę matyti, kai virėjas kamputyje suvalgo baltos mišrainės indelį, padavėjas drabužinėje sukemša mėsainį ir iš karto vėl prie darbų. Mums bendri pietūs yra tradicija, per juos ir pajuokaujame, ir problemas aptariame, o kartais paprasčiausiai valgome tylėdami ir galvojame, kaip reikės susitvarkyti su gausybe darbų, kurie šiandien laukia“, – pasakoja p. Marcinauskaitė.Restorano lankytojai dažnai net neįtaria, kad tai, ką per vakarienę mato lėkštėse, ruošiama nuo ankstaus ryto.„Esame modernios lietuviškos virtuvės šaukliai. Bandome rekonstruoti senovinius receptus, tačiau juos pateikiame šiuolaikiškai. Sezoniniai produktai yra stuburas, mūsų stiprybė, tad ir meniu keičiame kas du mėnesius“, – pasakoja p. Vilius.„Mūsų restoranas – vieta ne kiekvienam. Čia lėto valgymo judėjimas: reikia kalbėtis su maistu bent dvi valandas, tada įsiklausai į tai, kas yra lėkštėje, į žmones, aplinką. Tad siūlome užsisakyti vakarienę iš keturių patiekalų. Jei  žmogus užbėgs tik keliolikai minučių ir užsisakys vien užkandį, liks nepavalgęs, o mums bus liūdna, kad jis nesupras mūsų virtuvės koncepcijos“, – antrina brolis Sigitas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Į muzikos prekių parduotuvę Marijampolėje, kurią norėjo uždaryti, apsipirkti važiuoja vilniečiai  Premium

Naujos patalpos gali būti postūmis verslui. Ypač kai specializuota parduotuvė – muzikos prekių – įkuriama...

Prekyba
2019.01.21
Odontologijos klinika regione rado būdą, kaip parsivilioti specialistų iš didmiesčių Premium 2

Kai pasiūlai geras darbo sąlygas, absolventai mielai sugrįžta dirbti į gimtinę – tokia patirtimi dalijasi UAB...

Paslaugos
2019.01.21
Įmonės renginiai: kodėl jų laukia ne tik darbuotojai 1

Kuo didesnė bendrovė, tuo joje yra stipresnės tradicijos švęsti ar vykti į renginius visiems darbuotojams...

Vadyba
2019.01.20
Smulkiųjų klaidos internete

Investicija į verslo įvaizdį virtualioje erdvėje gali būti vienas išmintingiausių šiuolaikinių sprendimų.

Rinkodara
2019.01.20
Verslo idėją parsivežė iš Kanados: produkto skonis – seniai pažįstamas 4

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Pramonė
2019.01.19
Dalyvavimas parodose: jei jau važiuojama, tai ne puse kojos Premium 1

Metų pradžioje verslas jau žino mugių ir parodų, kuriose dalyvaus, tvarkaraštį. Smulkieji planuoja gamybą,...

Pramonė
2019.01.18
Verslo liudijimus galima įsigyti e.būdu

Pernai gyventojų skaičius, kurie įsigijo verslo liudijimus internetu, išaugo 8%. Mokesčių administratorius...

Finansai
2019.01.17
Kaip samdomam vadovui užsitarnauti sprendimų laisvę Premium

Verslo įkūrėjui atsitraukti nuo tiesioginio vadovavimo – rizikinga, bet naujas vadovas dažnai ateina su...

Vadyba
2019.01.17
Rinkodara smulkiesiems: užuot erzinus vartotoją, kreiptis individualiai Premium 1

Autentiško ryšio su klientais paieškos, pasiūlymų individualizavimas, taip pat detali duomenų analizė ir...

Rinkodara
2019.01.16
Prie algos priedai „natūra“ tiktų ne visiems Premium 12

Pasiūlymą leisti darbdaviams papildomai motyvuoti darbuotojus, lėšas nurašant į sąnaudas, ekonomistai...

Vadyba
2019.01.15
Kas trečias darbą keistų kad ir rytoj: kaip sulaikyti darbuotojus Premium 5

Darbuotojų pageidavimų sąrašas vis ilgėja: tikisi, kad alga per metus didės keliolika procentų, o jei ne,...

Pramonė
2019.01.15
Kodėl bent pusvalandis, rastas pabendrauti su jaunimu, atsiperka

Kai patyręs verslininkas pradedančiajam pataria, ką daryti, o kokių klaidų vengti, pastarojo verslas...

Vadyba
2019.01.13
Itališką kokybę už itališką kainą kauniečiai pasiekė per trejus metus Premium

Odos apdirbimo pramonei Lietuvoje susitraukus, jaunas verslas ne tik sukuria svetur atpažįstamą galanterijos...

Pramonė
2019.01.12
Kaip smulkiesiems gauti dėmesio nemokamai

Teigiamas visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys – vertingas įrankis smulkiesiems. Entrepreneur.com primena, kad...

Rinkodara
2019.01.12
Pateko į JAV parduotuvių lentynas, o iš ten iki Kanados rinkos – ranka paduok Premium 3

Tai, kas tinka Europoje, už Atlanto nebūtinai pasiteisina, todėl net ilgametę patirtį sukaupusios įmonės,...

Pramonė
2019.01.11
Rado aukso vidurį tarp virtualios ir įprastos parduotuvės Premium

Fizinė parduotuvė reikalauja kur kas daugiau sąnaudų ir ne visada yra tikslinga ją turėti, tačiau dalis...

Pardavimai
2019.01.09
Iš arbatos grybo gamina nekaltą limonadą Premium 2

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Pramonė
2019.01.08
Drąsieji skolinasi nebūtinai banke: kokiems klausimams pasirengti Premium 4

Kuo sparčiau įmonė auga, tuo labiau jai reikia pinigų tiek investicijoms, tiek apyvartinėms lėšoms. Anksčiau...

Vadyba
2019.01.08
„Sodra“ – apie visus tarifus ir įmokas 2019 m. 16

Nuo 2019 m. pradžios pasikeitė minimalios mėnesinės algos (MMA) dydis, dabar, sujungus darbdavio ir...

Finansai
2019.01.08

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau