Duonkepiai tradicinius grūdus keičia žirniais

Publikuota: 2017-05-03
Kvietinė duona pasaulyje dėl sveikos mitybos madų praranda populiarumą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kvietinė duona pasaulyje dėl sveikos mitybos madų praranda populiarumą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Vartotojams Vakaruose vis dažniau atsisakant vartoti iš kviečių pagamintus maisto produktus, pramonė ieško žaliavų jiems pakeisti. Išeitimi gali tapti žirniai.

Kviečiai yra ir daug metų bus viena svarbiausių pasaulio žemės ūkio žaliavų, didžiojoje pasaulio dalyje jų suvartojimas kasmet vis dar auga. Tačiau JAV, Kanadoje, Vakarų Europoje kviečiai dėl juose esančio glitimo vis dažniau virsta baubu.

Vienas didžiausių iššūkių – duonos pramonei. Ji, nors ir diegia inovacijas, kuria naujus produktus, vis dar yra priklausoma nuo kviečių. Dėl to būtent duonkepiai pakaitalų kviečiams ima ieškoti pirmiausia, rašo „Bloomberg“.

EK duomenimis, iki 2016-ųjų kviečių vartojimas vis pasvyruodamas Europos Sąjungoje nuolat augo, tačiau jau nuo šių metų turėtų pasinerti į ilgalaikį sąstingį ar net trauktis.

Kanados tarptautinio grūdų instituto mokslininkai jau kurį laiką bando iš žirnių miltų kepti duoną, kuri būtų tokio paties skonio kaip ir iš kviečių ar kitų javų. Jų teigimu, net ir naudojant šiuolaikines technologijas, pagaminti tokią duoną sudėtinga.

Nelengva užduotis

Mokslininkai šiuo metu bendradarbiauja su didžiausia Didžiosios Britanijos kepykla „Warburtons“. Bendrovė siekia sukurti žirnių miltų tešlą, iš kurios paruošti kepiniai nesiskirtų nuo tradicinių.

„Didžiausias iššūkis yra skonis“, – „Bloomberg“ cituoja Yulią Borsuk, Kanados mokslininkę. Žirnių miltų skonis vienaip ar kitaip, anot jos, yra kaip žirnių, tad siekiant iškepti tradicinio skonio duoną apsieiti be naujausių maisto pramonės technologijų neįmanoma.

Žirniai turi daugiau baltymų, mažiau angliavandenių ir glitimo, būtent dviejų pastarųjų pirkėjai pirmiausia ir siekia išvengti.

Prieš šešerius metus produktų, iš kurių pašalintas glitimas, pasaulinė rinkos vertė siekė apie 1,7 mlrd. USD, o šiandien – jau apie 3,5 mlrd. USD.

Pasaulinė duonos rinka šiuo metu verta apie 400 mlrd. USD, tačiau iš esmės yra neauganti, stagnuojanti. Verslas tikisi, kad pritraukti naujų pirkėjų pavyks išlaikant tradicinį veiklos modelį, nereiks verstis per galvą drastiškai investuojant į su pagrindine veikla mažai susijusias sritis.

Žirnių pritaikymas duonai kepti – tik vienas pavyzdžių, kaip reikšmingų pokyčių siekiama nekeičiant veiklos modelio. Panašiai pastaraisiais metais elgiasi ir vandens gamintojai, vandenį papildantys įvairiais natūraliais skoniais ir bandantys įtikti daugiau klientų.

„Žmonės galvoja apie savo dietą, o baltymai visuomet yra didelė dietų dalis. Galite paklausti bet kurios didelės maisto pramonės įmonės atstovų ir jie atsakys, kad baltymai yra jų radaruose“, – tikina Adamas Dyckas, „Warburtons“ atstovas.

Žirnius atsargiai savo gaminiuose iš tiesų išbando daugelis didžiųjų bendrovių. Štai „General Mills“ žirnių miltų jau deda į kai kuriuos gaminamus traškučius. Žirniai, kaip teigiama, domina ir maisto pramonės milžines „Mondelez International“ bei „Tyson Foods“.

Dar neapsimoka

Kanada šiems bandymams pasirinkta neatsitiktinai. Šalis yra didžiausia pasaulyje žirnių ir lęšių eksportuotoja, tačiau perdirbdama žaliavą pati galėtų kurti kur kas didesnę pridėtinę vertę.

Ateinantį sezoną šalyje turėtų būti nuimtas 3,5 mln. t lęšių ir 4,3 mln. t žirnių derlius.

Vis dėlto kviečius kepant duoną pakeisti ankštinėmis kultūromis vis dar sudėtinga ir dėl to, kad jie kainuoja gerokai brangiau.

Už toną kviečių pramonei tenka pakloti apie 160 Eur, o už tokį patį kiekį žirnių – iki 250 Eur.

Kita vertus, „Warburtons“ įsitikinusi, kad pirkėjai už jos produkciją jau dabar yra pasiruošę mokėti kur kas daugiau. Jau dabar jie noriai perka brangesnius kepinius be glitimo.

„Tai labai didelė galimybė sugrąžinti žmones į kepinių rinką“, – įsitikinęs kompanijos atstovas.

Ieško naujovių

Būdų padidinti duonos produktų vartojimą ieško ir Lietuvos duonos kepėjai.

Gražvydas Jukna, „Vilniaus duonos“ vadovas, VŽ yra sakęs, kad tamsi ruginė duona Lietuvoje yra viena populiariausių, o štai šviesios iš rugių pagamintos duonos pardavimai, anot pašnekovo, kasmet traukiasi. Itin aiškiai, anot jo, tai buvo matyti pernai.

Įmonė pernai dirbo pelningai, padidino savo užimamą rinkos dalį. Tai padaryti jai leido gaminiai su nemaltais grūdais, speltų miltų naudojimas ir pan.

Panašias tendencijas pastebi ir konkurentai. Štai Mindaugas Snarskis, „Fazer Bakery Baltic“ generalinis direktorius, sako, kad Lietuvoje duonos rinkos apimtis per pastaruosius penkerius metus sumažėjo maždaug 4%, tačiau įmonei augti leidžia inovacijos, nauji produktai.

Tradicinius duonos produktus, tokius kaip batonas, baltos ir ruginės duonos kepalai, anot jo, keičia duonos gaminiai su pridėtine verte, sveikesniais priedais.

„Pastebime tendenciją, kad sveikatingumo kultas duoda rezultatų, nes vartotojai, ypač didžiuosiuose miestuose, ėmė orientuotis į sveikesnius duonos produktus: ieškoma kokybiškų produktų su išskirtine sudėtimi ir didesne pridėtine verte organizmui – tai gaminiai iš viso grūdo miltų, su skaidulinėmis medžiagomis, kepiniai be hidrintų riebalų ar duona be mielių. Tradicijas duonos sektoriuje keičia inovacijos, šiuos poreikius atspindi ir mūsų produkcijos pardavimai – pastebimai padidėjo viso grūdo ruginės duonos paklausa“, – priduria Andrius Kurganovas, „Biržų duonos“ komercijos direktorius.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Po fipronilo skandalo – kiaušinių kainų šuolis Premium

Aistroms dėl rekordines aukštumas pasiekusių sviesto kainų aprimus, sparčiausiai brangstančio produkto vardą...

Agroverslas
06:00
Prancūzijoje prasidėjusi trąšų gamybos istorija sėkmingai tęsiama Lietuvoje Rėmėjo turinys

UAB „Timac Agro Lietuva“ 7 metus dirba mūsų šalyje atstovaudama pasaulinėje rinkoje įsitvirtinusiai...

Agroverslas
06:00
„Auga group“ išplėtė perdirbtų produktų asortimentą 1

Ekologinės žemdirbystės ir maisto perdirbimo bendrovė „Auga group“ į rinką pradėjo tiekti vištieną, viso...

Agroverslas
2017.12.11
„Syngenta“ Rusijoje planuoja pesticidų gamybą 2

Šveicarijos agrochemijos milžinė „Syngenta“ Rusijoje gamins augalų apsaugos produktus.

Agroverslas
2017.12.11
Vilkyškių pieninės pardavimai lapkritį augo 13%

Vienos didžiausių šalies pieno perdirbėjos Vilkyškių pieninės konsoliduoti pardavimai lapkričio mėnesį buvo 9...

Agroverslas
2017.12.11
Sūrelių „Karums“ gamintoja pervažiuoja į kitą vietą 12

Siekis gaminti daugiau paklausą turinčių glaistytų „Karums“ sūrelių“ ir imtis naujų gaminių verčia vieną...

Pramonė
2017.12.11
Rado būdą plėtrai: naujas parduotuves kuria be didelių investicijų Premium

UAB „Kintai“ į pirmąją parduotuvę Vilniuje investavo per 80.000 Eur, tačiau suprato, kad pirkėjams ant tako...

Agroverslas
2017.12.11
Kanapių pluošto apdorojimo fabriką statys „Axis Technologies“

Modernų kanapių pluošto apdorojimo fabriką Kėdainių LEZ statys „Axis Technologies“. Fabrikas, kurį numatyta...

Pramonė
2017.12.10
Eksperimentavo kol sukūrė ateities medaus verslą Premium

Leipcigo gamykla „Porsche“ gegužę įsigijo 25 bičių avilius – tai viena bendrovės socialinės atsakomybės...

Agroverslas
2017.12.08
Patvirtinta valstybinės miškų įmonės valdyba, vadovo atranka keliasi į sausį 1

Šiandien aplinkos ministro Kęstučio Navicko įsakymu patvirtinta Valstybinio miškotvarkos instituto valdyba.

Agroverslas
2017.12.08
„Gyvulių ūkio“ globėjai įsisiautėjo 53

Valdančiųjų cinizmui ir veidmainiavimui, regis, nėra ribų. Skleisdami saldžiabalses treles apie atskirties...

Agroverslas
2017.12.08
Daugiau nei ambicingas pienininkų planas: gamybą padvigubinti, eksportą – patrigubinti Premium 2

Lietuvoje pieno gamyba šiais metais traukiasi, žaliavos trūksta perdirbėjams. Vis dėlto sektorius turi...

Agroverslas
2017.12.08
Atsisakyta prieštaringos idėjos dėl stambių ūkininkų mokesčių mažinimo 11

Valstiečių-žaliųjų dominuojamas Seimas nusprendė atsisakyti opozicijos prieštaravimų ir protestų bangą...

Agroverslas
2017.12.07
Menkesnis derlius „Agrokoncerno grūdams“ netrukdo dirbti pelningiau Premium

Viena didžiausių šalies grūdų prekybos bendrovių „Agrokoncerno grūdai“ praėjusiais finansiniais metais gavo...

Agroverslas
2017.12.07
Pratęsiamas tręšimo sezonas 1

Ūkininkai, dėl užsitęsusių liūčių negalėję ar nesuspėję tręšti savo laukų mėšlu ir (ar) srutomis, dar turi...

Agroverslas
2017.12.06
Nesaugūs prieskoniai iškeliavo pas maisto gamintojus

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (Kauno VMVT) sprendimu, UAB „Genba Taste“ nurodyta...

2017.12.05
Pesticidų gamintojai ieško būdų reputacijai pagerinti Premium 1

Kelerius metus trukusi glifosato licencijos pratęsimo drama gerokai apgadino visos agrochemijos pramonės...

Agroverslas
2017.12.05
Kooperatyvas savo veikloje ieško daugiau vertės Premium

Žemės ūkio kooperatyvas „Joniškio aruodas“ planuoja, kad šiemet įmonės apyvarta šiek tiek ūgtelės – Joniškio...

Agroverslas
2017.12.05
Trumpalaikis pelnas gali atsirūgti

Sakoma, kad verslas privalo išnaudoti kiekvieną galimybę. Tačiau jei tai daroma stačia galva, ta...

Vadyba
2017.12.04
Žuvininkystės tarnybos direktorė laikinai nušalinta nuo pareigų 2

Žemės ūkio ministro Broniaus Markausko sprendimu pradėtas tarnybinio nusižengimo, kurį galėjo padaryti Indrė...

Agroverslas
2017.12.04

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau