Duonkepiai tradicinius grūdus keičia žirniais

Publikuota: 2017-05-03
Kvietinė duona pasaulyje dėl sveikos mitybos madų praranda populiarumą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kvietinė duona pasaulyje dėl sveikos mitybos madų praranda populiarumą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Vartotojams Vakaruose vis dažniau atsisakant vartoti iš kviečių pagamintus maisto produktus, pramonė ieško žaliavų jiems pakeisti. Išeitimi gali tapti žirniai.

Kviečiai yra ir daug metų bus viena svarbiausių pasaulio žemės ūkio žaliavų, didžiojoje pasaulio dalyje jų suvartojimas kasmet vis dar auga. Tačiau JAV, Kanadoje, Vakarų Europoje kviečiai dėl juose esančio glitimo vis dažniau virsta baubu.

Vienas didžiausių iššūkių – duonos pramonei. Ji, nors ir diegia inovacijas, kuria naujus produktus, vis dar yra priklausoma nuo kviečių. Dėl to būtent duonkepiai pakaitalų kviečiams ima ieškoti pirmiausia, rašo „Bloomberg“.

EK duomenimis, iki 2016-ųjų kviečių vartojimas vis pasvyruodamas Europos Sąjungoje nuolat augo, tačiau jau nuo šių metų turėtų pasinerti į ilgalaikį sąstingį ar net trauktis.

Kanados tarptautinio grūdų instituto mokslininkai jau kurį laiką bando iš žirnių miltų kepti duoną, kuri būtų tokio paties skonio kaip ir iš kviečių ar kitų javų. Jų teigimu, net ir naudojant šiuolaikines technologijas, pagaminti tokią duoną sudėtinga.

Nelengva užduotis

Mokslininkai šiuo metu bendradarbiauja su didžiausia Didžiosios Britanijos kepykla „Warburtons“. Bendrovė siekia sukurti žirnių miltų tešlą, iš kurios paruošti kepiniai nesiskirtų nuo tradicinių.

„Didžiausias iššūkis yra skonis“, – „Bloomberg“ cituoja Yulią Borsuk, Kanados mokslininkę. Žirnių miltų skonis vienaip ar kitaip, anot jos, yra kaip žirnių, tad siekiant iškepti tradicinio skonio duoną apsieiti be naujausių maisto pramonės technologijų neįmanoma.

Žirniai turi daugiau baltymų, mažiau angliavandenių ir glitimo, būtent dviejų pastarųjų pirkėjai pirmiausia ir siekia išvengti.

Prieš šešerius metus produktų, iš kurių pašalintas glitimas, pasaulinė rinkos vertė siekė apie 1,7 mlrd. USD, o šiandien – jau apie 3,5 mlrd. USD.

Pasaulinė duonos rinka šiuo metu verta apie 400 mlrd. USD, tačiau iš esmės yra neauganti, stagnuojanti. Verslas tikisi, kad pritraukti naujų pirkėjų pavyks išlaikant tradicinį veiklos modelį, nereiks verstis per galvą drastiškai investuojant į su pagrindine veikla mažai susijusias sritis.

Žirnių pritaikymas duonai kepti – tik vienas pavyzdžių, kaip reikšmingų pokyčių siekiama nekeičiant veiklos modelio. Panašiai pastaraisiais metais elgiasi ir vandens gamintojai, vandenį papildantys įvairiais natūraliais skoniais ir bandantys įtikti daugiau klientų.

„Žmonės galvoja apie savo dietą, o baltymai visuomet yra didelė dietų dalis. Galite paklausti bet kurios didelės maisto pramonės įmonės atstovų ir jie atsakys, kad baltymai yra jų radaruose“, – tikina Adamas Dyckas, „Warburtons“ atstovas.

Žirnius atsargiai savo gaminiuose iš tiesų išbando daugelis didžiųjų bendrovių. Štai „General Mills“ žirnių miltų jau deda į kai kuriuos gaminamus traškučius. Žirniai, kaip teigiama, domina ir maisto pramonės milžines „Mondelez International“ bei „Tyson Foods“.

Dar neapsimoka

Kanada šiems bandymams pasirinkta neatsitiktinai. Šalis yra didžiausia pasaulyje žirnių ir lęšių eksportuotoja, tačiau perdirbdama žaliavą pati galėtų kurti kur kas didesnę pridėtinę vertę.

Ateinantį sezoną šalyje turėtų būti nuimtas 3,5 mln. t lęšių ir 4,3 mln. t žirnių derlius.

Vis dėlto kviečius kepant duoną pakeisti ankštinėmis kultūromis vis dar sudėtinga ir dėl to, kad jie kainuoja gerokai brangiau.

Už toną kviečių pramonei tenka pakloti apie 160 Eur, o už tokį patį kiekį žirnių – iki 250 Eur.

Kita vertus, „Warburtons“ įsitikinusi, kad pirkėjai už jos produkciją jau dabar yra pasiruošę mokėti kur kas daugiau. Jau dabar jie noriai perka brangesnius kepinius be glitimo.

„Tai labai didelė galimybė sugrąžinti žmones į kepinių rinką“, – įsitikinęs kompanijos atstovas.

Ieško naujovių

Būdų padidinti duonos produktų vartojimą ieško ir Lietuvos duonos kepėjai.

Gražvydas Jukna, „Vilniaus duonos“ vadovas, VŽ yra sakęs, kad tamsi ruginė duona Lietuvoje yra viena populiariausių, o štai šviesios iš rugių pagamintos duonos pardavimai, anot pašnekovo, kasmet traukiasi. Itin aiškiai, anot jo, tai buvo matyti pernai.

Įmonė pernai dirbo pelningai, padidino savo užimamą rinkos dalį. Tai padaryti jai leido gaminiai su nemaltais grūdais, speltų miltų naudojimas ir pan.

Panašias tendencijas pastebi ir konkurentai. Štai Mindaugas Snarskis, „Fazer Bakery Baltic“ generalinis direktorius, sako, kad Lietuvoje duonos rinkos apimtis per pastaruosius penkerius metus sumažėjo maždaug 4%, tačiau įmonei augti leidžia inovacijos, nauji produktai.

Tradicinius duonos produktus, tokius kaip batonas, baltos ir ruginės duonos kepalai, anot jo, keičia duonos gaminiai su pridėtine verte, sveikesniais priedais.

„Pastebime tendenciją, kad sveikatingumo kultas duoda rezultatų, nes vartotojai, ypač didžiuosiuose miestuose, ėmė orientuotis į sveikesnius duonos produktus: ieškoma kokybiškų produktų su išskirtine sudėtimi ir didesne pridėtine verte organizmui – tai gaminiai iš viso grūdo miltų, su skaidulinėmis medžiagomis, kepiniai be hidrintų riebalų ar duona be mielių. Tradicijas duonos sektoriuje keičia inovacijos, šiuos poreikius atspindi ir mūsų produkcijos pardavimai – pastebimai padidėjo viso grūdo ruginės duonos paklausa“, – priduria Andrius Kurganovas, „Biržų duonos“ komercijos direktorius.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Volfas Engelman“ bendradarbiaus su KTU 5

Kauno alaus gamybos AB „Volfas Engelman“ pasirašė partnerystės sutartį su Kauno technologijos universiteto...

Agroverslas
2018.02.20
ES ūkininkai nuogąstauja, kad neteks tiesioginių išmokų

Besikeičiant ES institucijų ir lyderių požiūriui į daugiametį Bendrijos biudžetą, ES ūkininkai nuogąstauja...

Agroverslas
2018.02.20
KFC uždarė daugumą savo restoranų JK dėl logistikos fiasko 2

Greitojo maisto restoranų tinklas KFC buvo priverstas uždaryti apie du trečdalius savo maitinimo vietų...

Valstybinių miškų urėdijos vadovo konkursą laimėjo Marius Pulkauninkas 21

Konkursą valstybės įmonės Valstybinių miškų urėdijos (VMU) vadovo pareigoms užimti laimėjo Marius...

Agroverslas
2018.02.19
Smarkus „Coca-Cola“ kritimas galėjo būti dar didesnis 1

Permainų metus išgyvenusios korporacijos „Coca-Cola Co.“ 2017 m. pajamos palyginti su 2016 m. smuko 15%,...

Agroverslas
2018.02.19
„Achema“ girgžda, prislėgta nuostolingų pirmųjų metų mėnesių Premium 6

Dėl beveik sustojusių trąšų pirkimų Europoje didžiausia Lietuvos trąšų gamintoja „Achema“ nuo sausio pradžios...

Pramonė
2018.02.15
„Vilniaus duona“ atsiriekė beveik 38% duonos rinkos 3

Nauji produktai ir augantis eksportas UAB „Vilniaus duona“ pardavimo pajamas pernai padidino 7% –nuo 31,7 iki...

Pramonė
2018.02.14
Ištyrė Lietuvos dirvožemį ir pasiūlė, kaip pagerinti jo būklę 2

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras atliko Lietuvos dirvožemio tyrimus.

Agroverslas
2018.02.13
Konservatoriai nori mažinti PVM maistui: perdirbėjai garantuoja, kad kainos nedidės 33

Seime vėl gimsta iniciatyva mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams. Šįkart tokį pasiūlymą...

Verslo aplinka
2018.02.13
Naujoji miškų urėdija sausį iš prekybos mediena gavo 13,5 mln. Eur pajamų 8

Per šių metų sausį VĮ Valstybinių miškų urėdijos (VMU) padaliniai pagamino ir pardavė 304.000 kub. m...

Pramonė
2018.02.13
Augo „Heineken“ pelnas ir pajamos

Nyderlandų „Heineken“, antroji didžiausia alaus gamintoja pasaulyje, pirmadienį paskelbė apie geresnį nei...

Valstybinių miškų urėdijos valdybos pirmininkas: to negalėčiau vadinti spaudimu Premium 3

Gediminas Jasinevičius, VĮ Valstybinių miškų urėdijos (VMU) valdybos pirmininkas, pripažįsta, kad dėl šiuo...

Agroverslas
2018.02.12
„Auga“ grupė pardavė bendrovę Kryme 3

AB „Auga group“ antrinė bendrovė pardavė OOO „Karakash Agro“, kuri vykdo žemės ūkio veiklą Krymo pusiasalyje.

Agroverslas
2018.02.10
Aplinkosaugos projektui Lietuvoje – 10,2 mln. Eur 4

Europos Komisija (EK) skyrė 10,2 mln. Eur aplinkosaugos projektui Lietuvoje įgyvendinti.

Agroverslas
2018.02.09
Žemdirbiai reikalauja mažinti mokesčius, perspėja siųsiantys traktorius į Vilnių 22

Šiandien Jonavos sporto arenoje prasidėjo penkių žemdirbių organizacijų inicijuotas visuotinis žemdirbių...

Agroverslas
2018.02.09
Skelbiamas NMA direktoriaus konkursas

Žemės ūkio ministerija skelbia konkursą Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA)...

Vadyba
2018.02.08
Prano ir jo kopūstų istorija: kodėl verslininkas atsisakė geresnių pasiūlymų Premium

Prisijaukinti klientą trunka ilgus metus, todėl tokia nelaimė kaip ūkininkų prekybos vietą su žeme sulyginęs...

Agroverslas
2018.02.06
Sėkmės istorija ant sugriautų žemės ūkio mitų Rėmėjo turinys 4

Kiekvienoje bendruomenėje, nesvarbu, ar bendradarbių kolektyve, ar verslo industrijoje – atsiranda tokių,...

Agroverslas
2018.02.06
Užsimojo nubausti miško savininkus ir užsienio investuotojus Premium 4

Seimo opozicijai ėmusis nepatogios, didesnių nei leidžia įstatymai įsigytų žemės plotų savininkų paieškos,...

Agroverslas
2018.02.05
ES vykdys dvejopos kokybės maisto produktų tyrimą

Po kelių mėnesių Europos Sąjungoje (ES) bus pradėtas koordinuotas dvejopos kokybės maisto produktų tyrimas,...

Verslo aplinka
2018.02.05

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau