Baltijos šalių someljė čempionatą laimėjo lietuvis, bet geriausias buvo švedas

Publikuota: 2017-10-02

Paskutinėmis rugsėjo dienomis Vilniuje vykusiose svarbiausiose Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“ Martynas Pravilonis apgynė pernai iškovotą geriausio Baltijos šalių someljė vardą, o Silvija Umaraitė paskelbta geriausia Baltijos šalių jaunąja someljė (iki 25 metų).

Baltijos šalių someljė varžybų antroji vieta atiteko estei Elsai Mariai Uibo („Leib Resto & Aed Restaurant“, Talinas), trečioji – Ketri Leis („Leib Resto & Aed“, Talinas).

Vis tik suskaičiavus finalistų balus, surinktus po devynių finalo užduočių, paaiškėjo, jog geriausiu tapo ne kuris nors Estijos, Latvijos ar Lietuvos atstovas, o švedas Fredrikas Lindforsas („Grand Hotel Stockholm“, Stokholmas), kuriam ir atiteko čempionato „Grand Prix“.

Arminas Darasevičius, čempionatą rengusios Lietuvos someljė asociacijos (LSA) prezidentas, VŽ paaiškino, jog, pagal čempionato nuostatus, jame varžosi trijų Baltijos šalių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – someljė, kiti dalyvauja svečių teisėmis.

„Taip atsitiko, kad geriausias šiemet buvo svečias“, – šysosi p. Arminas.

Bet kuriuo atveju, jis pastebi Baltijos šalių someljė lygį smarkiai kylant.

„Dalyviai kasmet stipriai tobulėja. Savo ruožtu, organizatoriai irgi kelia standartą – kasmet sudėtingėja čempionato užduotys, jis tikrai vis sudėtingesnis ir, vertinant pagal užduotis, mažai kuo skiriasi nuo Europos ar net pasaulio someljė čempionatų“, – pripažįsta p. Arminas. Regimo skirtumo nuo minėtųjų varžybų nebuvimą liudiją ir tai, jog šiemet Vilniuje vykusiame čempionate teisėjavo itin solidi žiuri. Jai pirmininkavo latvis Raimondas Tomsonas, Europos ir Afrikos šalių čempionas, 7 vietos pasaulio čempionate laimėtojas.

Tarp narių buvo Sorenas Polonius, vadinamas vienu geriausių pasaulio someljė trenerių, treniravęs ir dabartinį pasaulio someljė čempioną.

Ne mažiau kvalifikuoti ir kiti komisijos nariai: Arūnas Starkus („Vyno klubo“ bendrasavininkis, „Vyno žurnalo“ leidėjas), Arminas Darasevičius (LSA prezidentas, restoranų „Dine“, „Time“, „Rise“ bendrasavininkis), Kristjanas Markii (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Janis Kalkis (Latvijos someljė asociacijos prezidentas), Tomaszas Kolecki (Lenkijos someljė asociacijos tarybos narys), Urvo Ugandi („Liviko“ vyno portfelio vadovas).

„Tokia galinga komisija galime iš tikrųjų didžiuotis, kolegoms tai siunčia žinutę, kad Vilniuje vyko pasaulinio lygio renginys“, – VŽ sakė p. Darasevičius.

Teorija ir praktika

Visi finalistai šių metų varžybas įvardino kaip labai sudėtingas. Keturiolika pusfinalio dalyvių įveikė teorijos testą, kuris truko šešias valandas, akląją degustaciją ir praktines užduotis. Keturi finalistai atliko 9 užduotis, vien aklosios degustacijos rungčių buvo penkios.

Be šių, dalyviai varžėsi bendrų klausimų-atsakymų bei vyno dekantavimo ir patiekimo laikui rungtyse, derino prie vyno patiektus sūrius, turėjo įvardinti bendras šaknis turinčių vynuogių veisles. Šampano užduotyje buvo prašoma nustatyti šešių šampanų patiekimo seką ir priderinti prie jų maistą.

Varžybos dėl geriausio Baltijos šalių someljė titulo vadinamos likerio „Vana Tallinn“ vardu. Konkursą „Vana Tallinn Grand Prix“ bendrovė „Liviko“ drauge su Estijos, Latvijos ir Lietuvos someljė asociacijomis rengia nuo 2006 metų.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27
Šunienos festivalis Kinijoje: kaip tai prasidėjo ir kada liausis? 9

Kinijos Julino mieste prasidėjo tradicinis šunų mėsos festivalis. Šiame renginyje kasmet suvalgoma...

Laisvalaikis
2018.06.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau